Wim Verbei – Blues op Bezoek

Gebrocheerd in omslag met flappen, 444 blz.
Rijk geïllustreerd, € 34,50
Eerste uitgave mei 2024

Te bestellen via In de Knipscheer
Postbus 6107, 2001 HC Haarlem
ISBN 978-94-93368-09-5 NUR 662

Foto: Eerste boek voor Han van Dam, pianist van Barrelhouse

Eerste boek voor Han van Dam, pianist van Barrelhouse

Tekst en fotografie: Bert Lek

Amsterdam. Dinsdag 28 mei vond de overhandiging plaats van het eerste exemplaar van ‘Blues op Bezoek’, geschreven door Wim Verbei. Dat gebeurde in de bekende platenzaak Concerto te Amsterdam.
Een klein gezelschap nam de moeite om naar Mokum af te reizen.
Daar werden zij verwelkomd door Hans Renders, een goede vriend van Wim. Renders is hoogleraar Geschiedenis en Theorie van de Biografie, auteur van o.a. enkele biografieën (Jan Hanlo, Jan Campert). In zijn introductie ging Renders o.a. in op de vele biografieën die tegenwoordig verschijnen en zijn kennismaking met jazz via het werk van Jan Hanlo.
Peter de Rijk, redacteur van Uitgeverij IndeKnipscheer, de organisatie die het boek ‘Blues op Bezoek’ uitgeeft, nam vervolgens samen met Wim het boek in vogelvlucht door. In het interview met de Rijk vertelde Verbei dat hij begonnen is in 1970 met het verzamelen van informatie voor de Kroniek. “Niet iedere dag hoor.” Na het verschijnen van zijn eerste boek, ‘Boom’s Blues’, in 2011, besloot hij aan die Kroniek het verhaal van de ontvangst van de Afro-Amerikaanse muziek in Nederland te koppelen. Het schrijven van dat verhaal kostte hem vijf à zes jaar. Verbei liet ook geluidopnamen horen, die hij uit archieven boven water had gehaald. Zo was het leuk om te horen hoe zanger John White aangekondigd werd door Mrs. Roosevelt toen zij in 1950 in Amsterdam waren. Leuk was ook de radio-opname van dj Michiel Ruyter samen met Big Bill Broonzy in de studio. Een ander voorbeeld was de live opname van het optreden van Son House in het Concertgebouw in Amsterdam in 1967. Prachtig qua geluid.
Maar er was ook beeld. De band Barrelhouse met Albert Collins uit 1978. Toen was de master of Telecaster nog onbekend. Dit was een mooie overgang naar de komst van Barrlehouse-pianist Han van Dam op het podium om het eerste exemplaar van ‘Blues op Bezoek’ in ontvangst te nemen. Han van Dam had er destijds namelijk voor gezorgd dat Albert Collins naar Nederland werd gehaald en zorgde zo dus voor diens kick-start in Europa.

Foto: Boekpresentatie: Wim Verbei - Blues op Bezoek

Foto: Boekpresentatie: Wim Verbei - Blues op Bezoek


Ook op Blues Magazine ...