JOOLS HOLLAND AND HIS RHYTHM & BLUES ORCHESTRA
Paradiso, Amsterdam
19 Maart 2010

Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra

Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra

Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra

>> Meer foto’s Jools Holland @ Paradiso, Amsterdam <<

Tekst: Jeroen Bakker ; Foto’s : Marco van Rooijen

Jools Holland staat al jaren bekend als tv-presentator van het populaire BBC-muziekprogramma Later With…Jools Holland maar als de agenda het toelaat maakt hij, vergezeld van zijn omvangrijke Rhythm & Blues Orchestra, bij voorkeur zelf de dienst uit op het podium. Holland neemt zijn publiek mee op een muzikale rondreis in de wereld van de blues, boogiewoogie, soul, swing, ska, rock en jazz. Een optreden van de sympathieke Brit wordt onder meer gekenmerkt door de bijdragen van de orkestleden (bijna twintig in totaal) waarbij vrijwel ieder zijn of haar moment in de spotlights krijgt. Holland zelf is ondanks zijn goede bedoelingen geen sterke zanger maar compenseert dat ruimschoots met een enorme dosis aanstekelijk enthousiasme. Bovendien zijn de ‘vaste’ special guests Louise Marshall en vooral Ruby Turner enorm sterke vocalisten.  Muddy’s Got My Mojo Working krijgt hierdoor de lekker ‘donkere’ soulvolle uitvoering zoals het hoort. Jools die hoofdzakelijk vanachter zijn piano het zaakje dirigeert neemt even de gitaar in de hand tijdens Shaking Round The Clock en produceert ter plekke een prima rootsy geluid waar nogmaals wordt aangetoond dat  Holland een betere muzikant dan vocalist is. Het optreden van de hoogbejaarde Jamaicaanse Rico Rodriguez in I’ve Got You Under My Skin is wat dit betreft een aanfluiting en valt enorm uit de toon. Rodriguez heeft namenlijk grote moeite met het ritme van deze ska-uitvoering en zou gezien ’s mans staat van dienst in bescherming moeten worden genomen. Ruby Turner daarentegen heeft met timing geen enkele moeite zoals in het opzwepende This Train te horen is. De trein moet uiteraard op tijd zijn en daar is het orkest, dat het tempo steeds meer opvoert, zich uitermate goed van bewust.

Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra

Het is deze avond bijna een jaar geleden dat Jools in diezelfde Paradiso een optreden gaf waarbij Marc Almond een gastoptreden mocht verzorgen. Op het eerste gezicht/gehoor lijkt dit een merkwaardige keuze maar wie het muzikale cv van Holland bekijkt komt daar een enorme diversiteit aan artiesten tegen met wie hij heeft samengewerkt. Vanavond heet de surprise-act Dave Edmunds wat gerust als een bijzondere bonus beschouwd kan worden aangezien de Welshman al jaren met een slechte gezondheid te kampen heeft. Op muzikaal vlak is van dat laatste niets te merken waardoor de grote jaren zeventighit I Hear You Knocking, weliswaar aangevuld met de machtige blazersectie, nog steeds op krachtige wijze wordt vertolkt. Contakt met het publiek is er nauwelijks maar Edmunds heeft het zichtbaar naar zijn zin. Voor de bluesliefhebbers is er behalve Come Back Baby, Junior Walker’s Roadrunner waarna Edmunds in I Knew The Bride (When She Used To Rock ’N Roll) of het instrumentale Sabre Dance (Take2) zijn vingers met een opvallende souplesse over de frets laat glijden. Ceremoniemeester Jools kan het niet beter verwoorden in de jaren veertigklassieker Enjoy Yourself. Het resultaat is een prachtige singalong dat door het gehele orkest wordt gedragen maar de absolute ster van de avond is echter Ruby Turner, door Holland steevast aangekondigd als RRRRRRuby, die het optreden mag afsluiten en ons een heel prettig gevoel geeft tijdens You’re So Beautiful.

Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra

Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra

Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra

Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra

Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra

Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra

Ingestuurd verslag door André de Jonge

Aangezien wij vorig jaar een fantastisch concert van Jools Holand and His Rhythm & Blues Orchestra hadden gezien, hoefden wij geen moment te twijfelen om hem met zijn (grote) band opnieuw in Paradiso te zien optreden. Dit keer waren naar aanleiding van onze enthousiaste verhalen wat vrienden meegegaan om een swingende avond mee te maken. Zij werden absoluut niet teleurgesteld, want het was een geweldig concert dat soul, blues, boogie woogie, jazz, swing en rock bevatte. Jools Holland is een Engels pianist en bandleider, maar vooral bekend als de presentator van het BBC-programma “Later with Jools Holland“, één van de invloedrijkste muziekprogramma’s ter wereld. Tevens presenteert hij jaarlijks op Oudejaarsavond het BBC-programma “Hootenanny”. Ook dit jaar verbaasde ik mij erover dat er zoveel bandleden (18!) op het podium van Paradiso passen. Als gastartiest had Jools Dave Edmunds uitgenodigd en die mocht jammergenoeg maar vier nummers spelen, waaronder uiteraard zijn grote hit ‘I Hear You Knocking’ en een vlammende versie van ‘Sabre Dance’. Een sterk ingespeelde band met drie fantastische zangeressen (met de ijzersterke Ruby Turner), waarbij de 75-jarige trompettist Rico Rodriguez eigenlijk finaal door de mand viel toen hij evenals vorig jaar solo mocht soleren in het nummer ‘I’ve Got You Under My Skin’. Het publiek reageerde enthousiast, maar ik vond het eigenlijk een beetje zielig om hem zo uit de maat te zien zingen en hij het zelfs lastig vond om geluid uit zijn trompet te krijgen. Over geluid gesproken, dat was helaas ver onder de maat. Vaak was er een irritante piep te horen en soms was de stem van Jools niet te horen. Ik vind dat toch wel een aandachtspunt voor Paradiso, hoewel het tijdens het concert van vorig jaar wel goed was. Nog twee ergernissen van mijn kant waar ik wel vaker mee te maken krijg. Lange mensen (vanaf 1.90 m) zouden verplicht moeten worden om achterin de zaal of op het balkon plaats te nemen. Tevens een verzoek aan personen die menen om continu tijdens de muziek een gesprek (?) te voeren om voortaan thuis te blijven en daar lekker een muziekDVD te bekijken. Waarschijnlijk zitten Jools en zijn band op dit moment in het vliegtuig, want a.s. maandag (22 maart) treden zij alweer op in Tokio. Wie Jools binnenkort in Nederland in actie wil zien, moet wachten tot zondag 11 juli. Dan treedt hij op tijdens het North Sea Jazz Festival in Rotterdam!

Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra

Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra

Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra

Jools Holland and His Rhythm & Blues Orchestra

>> Meer foto’s Jools Holland @ Paradiso, Amsterdam <<

Website Jools Holland : www.joolsholland.com


Ook op Blues Magazine ...