In gesprek met Sean Webster

Gitarist, zanger en songwriter Sean Webster (1976) is beïnvloed door bluesgrootheden als Eric Clapton, Albert Collins, de drie Kings (Albert, B.B. en Freddie), Mark Knopfler, Gary Moore en SRV. Kenmerkend is zijn krachtige ruige stem, die regelmatig vergeleken wordt met Joe Cocker, Bryan Adams en Jonny Lang en welke zeer geschikt is voor stampende bluesrock evenals prachtige ballades. De man schrijft zelf de mooiste liedjes maar schroomt er ook niet voor om andermans songs op originele wijze te vertolken. 

Foto Interview: Sean Webster over Leave Your Heart At The Door

Als Sean Webster & The Dead Lines geniet Sean’s band een steeds groter wordende populariteit in zowel de UK als op het Europese vasteland. Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Finland en Polen zijn geliefde landen voor de band om te spelen. Vele internationale optredens op festivals, in zalen en kroegen zorgen voor een steeds groter wordende fan-schare. In 2016 verandert de band van naam in de Sean Webster Band en beschikt met de toevoeging van toetsen over een nieuw geluid.

Op 17 oktober jl. dook de band de Superfly Studio’s in ’thuisbasis’ Nottinghamshire, Engeland in voor de opnamen van ‘Leave Your Heart At The Door’, het zesde album van Sean. Inmiddels is het album helemaal klaar om op 24 februari aanstaande uitgebracht te worden. Blues Magazine zoekt Sean Webster op om bij te praten.

Tekst: Nineke Loedeman

De nog jonge Sean zet zijn eerste muzikale stappen als zanger in de schoolband, maar al snel begint de dan 14 jarige knul ook met het bespelen van de gitaar, in navolging van zijn grote voorbeeld Eric Clapton. Nooit één les gehad, maar hij maakte zich de skills al gauw eigen door te kijken en te luisteren. “Ik ben geboren in Sheffield en heb daarna 30 jaar in Nottingham gewoond. Mijn grote inspiratie was inderdaad Eric Clapton. Ik kocht op mijn veertiende een gitaar en zo ben ik begonnen met gitaarspelen.”

Sean trad toe tot de bluesrock band Journeymen en speelde enkele jaren vele gigs door het hele land, in voornamelijk pubs en kleine zalen. Eind jaren 90 formeerde hij de band Stateside en trad hiermee veelvuldig op. Na eerst voornamelijk covers te hebben gespeeld, begon Sean al snel met het schrijven van songs. De band werd omgedoopt in de Sean Webster Band om vervolgens in 2004 het debuutalbum ‘Long Time Coming’ uit te brengen, gevolgd door ‘If Only’ in 2005 en ‘Live and in Session’ in 2007.

Na enkele succesvolle jaren als muzikant, vertrok hij in 2012 naar Australië om vervolgens eind 2013 weer terug te keren naar Europa en zich definitief met zijn gezin te vestigen in het Overijsselse Giethoorn. Zijn laatste album ‘See It Through’ uit 2014 werd internationaal zeer goed ontvangen en de afgelopen drie jaar trekt Sean Webster overal volle zalen.

“Ik ontmoette mijn vrouw Kim tijdens het Giethoorn Blues Festival en verhuisde in 2010 naar Nederland. Na enkele jaren vertrokken we naar het heerlijk warme Australië, waar ik een baan aangeboden kreeg als manager bij een groot bedrijf in boomverzorging. Een hele drukke baan maar erg leuk. Ik heb relatief weinig muziek gespeeld daar. Het bleek namelijk erg moeilijk om bandleden bij elkaar te krijgen. En een en ander bleek toch wat onpraktisch vanwege de immens grote afstanden. We hebben daar een mooie tijd gehad, mijn eerste zoon is daar ook geboren, maar mijn vrouw kreeg toch wat heimwee en zo besloten we om eind 2013 weer terug te keren naar Europa. Met als plan om me hier totaal te gaan wijden aan mijn muziek. Ik bracht in korte tijd een goede band bij elkaar, namelijk drummer Phil Wilson, zijn broer gitarist Ash Wilson en Roger Inniss op de basgitaar. Later nam Greg Smith diens plek in. Zo nam dit kwartet als Sean Webster & The Dead Lines in 2014 het album ‘See It Through’ op. En ja, het gaat inderdaad momenteel erg goed!”

Foto Interview: Sean Webster over Leave Your Heart At The Door

Sean’s nieuwe album ‘Leave Your Heart At The Door’ bevat 11 tracks waarvan alle nummers door Sean zelf geschreven zijn, behalve het laatste nummer Til Summer Comes Around, een nummer van country zanger Keith Urban/ Monty Powell. Ook is er ruimte voor een heus duet en dat doet hij met de Nederlandse PennyLeen Krebbers. Nog meer Nederlandse invloeden vinden we in de bijdragen van toetsenvirtuoos Bob Fridzema (King King). Het album is verder opgenomen met Greg Smith op basgitaar en Joel Purkess op drums.

“In eerste instantie hadden we 18 songs geselecteerd, het zijn liedjes die ik in de loop der jaren geschreven en nog niet eerder uitgebracht heb. Het zijn songs die perfect op dit album passen. Ik ben toch altijd op zoek naar een zekere continuïteit en wil dat ook uitdragen. Ik ben erg gelukkig de laatste jaren dus dat hoor je er wel in door denk ik. Wat ik het allerbelangrijkste vindt zijn dat songs recht vanuit het hart komen en doordrenkt zijn van passie. Inderdaad komt ook op dit album een cover en wel een prachtig nummer van Keith Urban. Ook staat dit album bol van sterke gitaarsolo’s en het bevat veel close harmonies.”

“Het nummer I Don’t Wanna Talk About It heb ik opgenomen met PennyLeen Krebbers, een geweldige zangeres. Zij heeft jarenlange ervaring zowel solo als backingvocaliste en is momenteel actief bij The Etta James Experience. Via onze gezamenlijke boekingsagent Bluesther zijn we in contact met elkaar gekomen en het klikte direct! Je moet maar eens goed naar het prachtige resultaat luisteren.”

“We hebben het album grotendeels in amper vier dagen opgenomen en ik ben super enthousiast over het resultaat! Ik voelde me zelfverzekerd genoeg om naast het schrijven, ook de rol van producer, mixer en arrangeur op me te nemen. Na het mengproces hebben we het album naar de bekende producer Jon Astley van Closer to the Edge gestuurd. Hij is o.a. producer van Eric Clapton, The Rolling Stones, Jools Holland en The Who. Hij heeft het album voor ons gemastered en Jon was enthousiast!”

“Ik doe niets liever dan er vol voor gaan en met veel energie spelen voor mijn publiek. Factoren als plezier maken en een goede interactie onderling zijn belangrijk. Ik wil iedere keer weer het publiek verrassen tijdens onze optredens. Plezier hebben in wat ik doe, is een van de belangrijkste zaken om dit op deze manier vol te houden. Dat ik en mijn bandleden uit verschillende landen komen is nooit een probleem geweest, ik ben dat altijd gewend geweest en afstanden spelen geen enkele rol. Spannende tijden breken straks aan. Het album komt op 24 februari uit en de Europese toer begint. We gaan er 100 % voor.”

Website Sean Webster

De Sean Webster Band gaat, in vernieuwde samenstelling, binnenkort weer uitgebreid op zijn Europese tour. Zo verzorgt de band in Nederland in februari het voorprogramma van King King en daarna, als hoogtepunt voor de Nederlandse fans, de album release op 3 maart in The Shack te Oude Meer. Kijk voor alle data: https://www.seanwebsterband.com/

09 februari – De Bosuil (supporting King King) ,Weert
10 februari – Mezz (supporting King King), Breda
11 februari – De Noot (supporting King King), Hoogland
01 februari – Luxor Live (supporting King King), Arnhem
18 februari – Blues Podium, Hoogeveen
19 februari – XXL Blues Club, Wageningen
03 maart – The Shack (Album Release), Oude Meer

Foto Interview: Sean Webster over Leave Your Heart At The Door


Ook op Blues Magazine ...