Interview met Ben Poole @ NiXPodium 29 Januari 2012

Tekst & Foto’s : Nineke Loedeman / Video’s: Jan van Eck (volgt…)

De up-coming UK Blues gitarist wordt hij genoemd, één van de besten uit Europa sinds jaren….Reeds gespeeld met en bejubeld door een aantal van zijn eigen helden: legendarische bluesartiesten als Jeff Beck, Gary Moore en John Mayall. En nu, op een leeftijd van 24 jaar lijkt het erop dat deze jonge en getalenteerde muzikant zich niet laat stoppen. Deze man wacht een geweldige toekomst in de Europese Blues/Rock scene….Afgelopen jaar werd Ben Poole genomineerd voor de British Blues Awards 2011 in de categorie ‘Best Young Blues Artist’ en ‘Best Original Blues Song’ voor ‘Everything I Want’ van zijn gelijknamige EP. Reeds in Oktober in Nederland geweest voor een korte tour en nu dus weer terug om een aantal gigs te doen. Vanmiddag in de NiX heeft Ben ons al laten zien wat een geweldige gitarist en performer hij is en aansluitend gaan we er eens even goed voor zitten voor een gesprek met deze snarenvirtuoos uit Brighton, Engeland.

Ben Poole Band NiXPodium 29-01-2012Welkom Ben, dit is je tweede bezoek aan Nederland in een aantal maanden tijd, en de recensies zien er goed uit! Wat vindt je tot nu toe ervan?
Inderdaad, de optredens in Oktober verliepen al geweldig, en de opnames in het Blues Moose Café waren echt super. Gezellige omgeving, niet al te veel mensen maar wat maakten ze veel lawaai, klappen en joelen enz.! Was helemaal te gek. En nu de afgelopen paar dagen was het ook zó goed. Dit is pas onze 9e gig in Nederland, maar zeker mede dankzij onze boekingsagent is onze tour zo’n succes.

Is er een verschil tussen het publiek in de UK en in Nederland?
Ja eigenlijk wel, de mensen hier zijn aardiger en enthousiaster. Hoewel we in Engeland natuurlijk ook hele fijne optredens hebben, zijn tot nu toe alle optredens in Nederland erg leuk geweest. En de mensen komen echt om naar je te luisteren, zo gaaf is dat.

Wat is leuker om te doen, met je eigen band in clubs spelen of op festivals met andere artiesten.
Eigenlijk is het beide natuurlijk erg leuk , in kleine clubs speelt het wel veel intiemer en kun je meer je eigen ding doen…zeker in een club als deze, waar het publiek enthousiast is en echt voor óns komt. Maar spelen voor een groot publiek tijdens een festival is ook gaaf.

Vertel me eens hoe je in de muziek terecht bent gekomen en wie je hebben beïnvloed.
Ik ben begonnen met gitaarspelen toen ik 9 jaar oud was, maar vond het de eerste jaren niet leuk. Mijn eerste gitaarleraar liet mij saaie dingen spelen, maar toen ik 12 jaar was kwam ik in aanraking met Voodoo Child van Jimi Hendrix, en sindsdien dacht ik, dat wil ik gaan doen. Ik kreeg een elektrische gitaar met kerst en vanaf dat moment ging ik me verdiepen in bluesrockmuziek. Later begon ik te luisteren naar SRV, Jeff Healey en Gary Moore en raakte ik steeds enthousiaster.
Momenteel luister ik veel naar soulmuziek en ben ik bezig met het nemen van zanglessen en het werken aan mijn stem. Ik wil me verbeteren op dat gebied. Ik wil een meer allround artiest worden, ben ook begonnen met het schrijven van nummers.

Er komt nieuwe cd aan, met voornamelijk eigen nummers. Heb je de nummers speciaal voor dit album geschreven of had je ze al eerder geschreven?
Ik had al veel songs geschreven in de laatste paar jaar, en ook al opgenomen, maar sinds de EP uitkwam ben ik met mijn producer samen gaan schrijven en die songs zijn beter geworden dan de oorspronkelijke nummers. Uiteindelijk ben ik zo tevreden met het resultaat, dat ik niet kan wachten tot het uitkomt! Ik denk dat men toch nog wel verrast zal zijn, het is niet een rechttoe- rechtaan bluesrockalbum, het is meer allround en compleet, goede songs, goede opbouw en goede vocals. In Maart zal het album uitgebracht worden…aansluitend natuurlijk een tour in Uk en ook weer in Europa.

Je hebt in het verleden met Dani Wilde gespeeld en getoerd, speelt ze ook mee op jouw cd?
Ik heb veel met haar gespeeld en getoerd, door heel Europa en heel veel ervaring zo opgedaan. Maar altijd met in mijn achterhoofd, dit wil ik later ook zelf, met mijn eigen band! En ja, ze doet op 6 tracks van de cd de backing vocals!

Je hebt een eigen band, Barry Pethers op de bas en Alan Taylor op drums, een geweldige ritmesectie. Hoe lang spelen jullie met elkaar ?
Alan ken ik nog uit de tijd dat hij en ik in de band van Dani Wilde speelden, maar Barry en ik spelen pas sinds 8 maanden samen. We hebben misschien maar 5 keer geoefend. Maar we zijn niet alleen een band, maar ook beste vrienden. En samen muziek maken is het leukste wat er is. En zonder die jongens ben ik nergens, ze maken het gemakkelijk voor me op het podium.

Als je de tijd had, waar zou je nu zelf graag naartoe gaan…welke muzikant / band…
Tja, ik hou erg de muziek van Philip Sayce, al heel lang eigenlijk, sinds hij bij Jeff Healey speelde, en later bij Melissa Etheridge. Met Philip heb ik eens tijdens een festival gespeeld. Een geweldige, luide gitarist. Ik hou ook erg van Jonny Lang, en van de geweldige stem die hij heeft. Daarnaast ben ik fan van Henrik Freischlader, met hem hoop ik nog eens te spelen.

Zag ik dat je zelfs naar Rhodos gaat voor een festival, ga je zeker combineren met een fijne vakantie?
Ja, is leuk, lekker in de zon, lekker spelen in een goede sfeer, wel met voornamelijk Engelse toeristen. Ik heb het vorig jaar ook gedaan en het is gewoon lekker relaxen.

Wat zijn je plannen voor 2012
Nou, we gaan het album natuurlijk eerst afmaken, en dan touren door de UK en Duitsland, en zelfs naar de Canarische Eilanden. We gaan in Maart nog naar Berlijn om Engeland te vertegenwoordigen tijdens de International Blues Challenge. Kortom, druk met heel veel gigs en festivals dit jaar.

Een hele leuke verrassing vanmiddag was het meespelen van de 13-jarige Guy Smeets, hoe ben je eigenlijk met hem in contact gekomen?
Ik ontmoette hem de eerste maal een half jaar geleden, toen kwam hij naar een optreden luisteren, en gisteren in Assen vroeg hij of hij een nummer mee mocht spelen. Ik vind hem een zeer volwassen gitarist, erg serieus en dat op zo’n jonge leeftijd. Het spelen vandaag ging zo goed en hij pikt alles snel op. En dit zijn hele goede ervaringen voor hem om op te doen. Ik weet zeker dat we meer van hem gaan horen.

Ik kan het alleen maar met je eens zijn, heel erg bedankt voor dit interview.

Website Ben Poole: www.benpooleband.com

Even later schuift Guy Smeets uit Herten, Limburg aan en ook aan hem vraag ik hoe hij hier zo terecht is gekomen.
Nadat ik gisteren aan een workshop van Erwin Java tijdens de Asser Bluesdagen had meegedaan, bleek Ben Poole een optreden te hebben in het café tegenover ons hotel.
En Ben kende ik nog van een optreden een half jaar geleden bij ons in de buurt en dat vond ik wel gaaf. In Assen regelde mijn vader dat ik een nummer mee mocht spelen, en dat was hartstikke leuk. Daarna vroeg Ben of ik vandaag mee wilde naar NiXPodium om daar ook wat nummers mee te spelen. Zodoende ben ik hier nu.

En dat ging geweldig, het dak ging eraf hier. Je had ook helemaal geen podiumvrees nietwaar?
Nee inderdaad, ik heb al regelmatig wat optredens gedaan, met mijn eigen band. Maar dit is wel anders, dit is meer zoals een jam. Een beetje aftasten van elkaar, heel erg leuk . Ben is een geweldige gitarist en ik kan veel van hem leren. Maar dit zijn ook hele aardige gasten die me hiermee goed willen helpen.

Maar vertel eens over je eigen band.
Ik ben al vroeg begonnen met gitaarspelen en op mijn 9e met elektrische gitaar, op aanraden van mijn leraar. En zo langzamerhand ben ik in de blues terechtgekomen, oa door het kijken en luisteren naar Eric Clapton. Heb ook al met Guy Forsyth gespeeld, en ik dacht, wauw dit wil ik! Was later nog eens bij een concert van Robbie Williams in de Arena en toen dacht ik: dit wil ik ook, op zo’n podium staan voor zoveel duizend man spelen! Maar het liefst ben ik vooral bezig met muziek en muziekmaken met anderen. Tijdens jamsessies ben ik in contact gekomen met een aantal leuke muzikanten en uiteindelijk zijn we gekomen tot het formeren van een heuse band, Generation Guy genaamd.

Dank je wel voor dit gesprek, ik wil je alles goeds wensen voor de komende tijd, en ik weet zeker dat we nog veel van je gaan horen !
Nou, ik denk dat 2012 veel voor me in petto heeft, alleen dit weekend hebben er al meerdere mensen positief gereageerd. Ik ga wat meer spelen, jammen en laten zien wie we zijn en wat we doen.

Check de nieuwe website: www.generationguy.com

Ben Poole Band NiXPodium 29-01-2012

Concertverslag Ben Poole Band @ NiXPodium Enschede 29-01-2012

Het is al gezellig druk in de NiX, als de Ben Poole Band het podium opklimt. Een aantal gasten is van ver gekomen en staan al vol verwachting klaar om maar niets te missen. Ben’s reputatie van snelrijzende bluesrock-ster snelt hem vooruit, en eerlijk gezegd ben ik ook wel heel benieuwd naar deze 24-jarige man uit Engeland. Hij trapt vol af met Losing you, een heerlijk funky nummer, gevolgd door Mr. Pitifull en de trend is snel gezet. Ben speelt een errug goed stukje gitaar en zingt daarbij ook nog eens met een prettige, ruige stem. Maar ook een ballad zingen doet hij onnavolgbaar, hij bewijst dat met de prachtige Stevie Wonder cover Don’t know why I love you, een subliem mooie uitvoering. Hij lijkt makkelijk te spelen en met een heel relaxte uitstraling, het geheel is niet teveel en niet te weinig. Dat hij compleet vertrouwd op zijn ritmesectie, bassist Barry Pethers en drummer Alan Taylor, is duidelijk te zien op het podium: tijdens Got a heart, but I got no soul spelen Ben en Barry zulke lekkere solo’s, en geven elkaar die ruimte ook. Dit alles superstrak ondersteund door de drums van Alan. En natuurlijk voelt het publiek dit ook en wordt steeds enthousiaster. Als Ben vraagt of hij niet in Nederland mag blijven en geadopteerd kan worden, roepen diverse mensen ( dames?) volmondig JA! De set is afwisselend genoeg, en het nummer Love nobody no more is een mooi rustig nummer welke op zijn binnenkort uit te brengen cd verschijnt. Een verrassing volgt in de vorm van een jonge gastgitarist, 13-jarige Guy Smeets uit Herten, die de avond ervoor in Assen al een nummer mocht meespelen met Ben. En op verzoek van Ben klimt hij vandaag nog eens op het NiX podium. Samen spelen ze Too Tired en het slow-blues nummer Have you ever loved a woman, met een indrukwekkende solo van Guy. Het is werkelijk genieten om te zien hoe Guy de draad oppakt en van Ben en co. alle support en ruimte krijgt om te laten zien wat hij in zijn mars heeft. De tweede set begint met Aint no sunshine, zo slow en zo funky! De bijna liefdevolle blikken tussen Alan en Barry spreken boekdelen: hier staan mannen die erg op elkaar zijn ingespeeld, elkaar opzwepen en de weg leiden voor Ben, die hen moeiteloos volgt. Ook de nummers op de akoestische gitaar maken indruk, zeker As the crow flies, prachtig gespeeld met een geheel eigen interpretatie. En dat kan Ben, covers spelen op eigen wijze, maar wel overtuigend. Al met al staat hier een solide klinkende band, met van die lekker lange nummers, veel goed gitaarwerk en een strakke ritmesectie. Bassist Barry Pethers heeft op mij veel indruk gemaakt, zó strak en funky speelt die gast. Aan het eind van de 2e set komt Guy nog eens het podium op om samen een lekkere Crossroads neer te zetten, en het publiek gaat uit hun dak. Natuurlijk wordt er om een toegift gebruld en die volgt in de vorm van Pain in my heart en het uptempo Me and the devil blues, met een vette slide en als gimmick staat Ben tussen het publiek te spelen, terwijl hij zingt door een megafoon… Een mooie afsluiting van een fijn optreden, Ben Poole laat een prima visitekaartje achter.
Ik wil ‘m graag over een half jaar eens weer zien, en ál zijn nieuwe nummers horen…


Ook op Blues Magazine ...