An Evening With Blues 2011
Schouwburg Agnietenhof, Tiel
19 Maart 2011

Met o.a. Mississippi Heat feat. Carl Weathersby, Sultans of Slide, Marquise Knox, Dwayne Dopsie & The Zydeco Hellraisers, Eddy Clearwater & The Juke Joints, Harmonica Shah & The Little Boogie Boy Bluesband, Lucy and The Wigflippers, Dirk Jan Vennik Trio

An Evening With Blues Tiel 2011

An Evening With Blues Tiel 2011

An Evening With Blues Tiel 2011


Tekst: Jeroen Bakker / Foto’s: Marco van Rooijen

Op een avond dat de heldere volle ‘Supermaan’ de grootste afmetingen heeft in bijna twintig jaar maakt Tiel zich voor de 21e maal op voor een editie van An Evening With The Blues. Astrologen zien bij een supermaan de voortekenen van extreme weersomstandigheden en zelfs apocalyptische toestanden. De bluesliefhebber houdt zich echter vast aan slechts één voorspelling, namelijk dat deze editie het dak van de schouwburg eraf doet blazen.

Het is klokslag half negen als The Juke Joints aftrappen in Het Rabot, de grote zaal van Schouwburg Agnietenhof. De Bluesrockers uit Zeeland hebben wel eens wat later op de avond mogen aantreden maar vanavond vormt een bijzondere gelegenheid de aanwezigheid van de ervaren Zeeuwen in Tiel. Vraag Eddie Clearwater naar zijn favoriete begeleiders en de kans is groot dat hij The Juke Joints noemt. Het is niet de eerste keer dat beiden het podium delen en het is niet de eerste keer dat de 76-jarige ‘Chief’ zich getooid met indianenveren introduceert. Als een machtige krijger loopt stelt hij zich voor tijdens ‘They Call Me The Chief’. De grijns van Boogie Mike loopt zo ongeveer van oor tot oor. Clearwater was al 35 jaar toen Mike, die eigenlijk Michel heet, werd geboren.‘Too Old To Get Married’ maar, zo vervolgt de 73-jarige Chief, ‘Too Young To Be Buried’. De samenwerking tussen beiden verloopt vlekkeloos tijdens ‘Hypnotized’ en ‘Messin’ With The Kid’. Niet zo vreemd aangezien ze zelfs bij elkaar over de vloer komen. In Kwadendamme speelden ze samen tijdens het gelijknamige festival waarna The Juke Joints vervolgens in juni 2010 het album ‘Goin’ To Chicago’ bij en met Clearwater opnamen. Het optreden kent weinig verrassingen maar het is een belevenis om deze muzikanten met elkaar bezig te zien.

An Evening With Blues Tiel 2011

Het voelt vreemd om met een dergelijk hoogtepunt te moeten beginnen maar het programma heeft met de Detroit- en Chicago-blues van het Amerikaans Nederlandse duo Harmonica Shah & Little Boogie Boy in het Café eveneens iets om naar uit te kijken. We mogen blij zijn dat de ex-werknemer van Ford voor een toekomst in de muziek koos terwijl vele jaren later Boogie Boy onder de rook van de hoogovens te IJmuiden een ontmoeting had met John Primer. Bewapend met een holster vol harmonica’s en voorzien van de nodige levenservaring dat met het publiek wordt gedeeld krijgen we door Shah een beeld geschetst van hoe het leven daar in Detroit moet zijn geweest. De bluespuristen komen in Het Café volledig aan hun trekken.

An Evening With Blues Tiel 2011

Ondertussen mag ook het optreden van Marquise Knox in De Batauwe zeker niet gemist worden. De jonge maar ‘uit de kluiten gewassen’ Knox werd al eerder door B.B. King omschreven als ‘hoop voor de toekomst van de blues’. Toeval of niet, de invloeden van King uit betere tijden zijn duidelijk aanwezig. Begeleid door een weinig enthousiaste maar zeer ervaren ritme-tandem op bas en drums komen behalve de eigen nummers, die samen met Michael Burks tot stand kwamen, waaronder toevalligerwijs ‘Juke Joint Blues’, zowel ‘Key To The Highway’ als ‘Catfish Blues’ voorbij. De donkere stem en het veelzijdige gitaarwerk van dit bijzonder talent gaan we gegarandeerd nog eens ergens tegenkomen.

An Evening With Blues Tiel 2011

Via het brede muzikale aanbod van het Dirk Jan Vennik Trio en de swingende fifties-blues van Lucy And The Wigflippers is het een kleine stap naar Mississippi Heat, de superband uit downtown Chicago die regelmatig teruggrijpen naar het oudere, vooral traditionele bluesgeluid. Het zijn niet de minsten die de zo doorgaans ‘brave’ schouwburg in vuur en vlam zetten.

An Evening With Blues Tiel 2011

In de gelegenheidsformatie Sultans of Slide komen we bekende namen tegen als Boyd Small, Bart Kamp, Monti Amundson, Henry Cooper en bovenal Frank Goldwasser die het gezelschap bij elkaar heeft gebracht. De Batauwe heeft hier een ander hoogtepunt van het festival te pakken. De mogelijkheden met deze muzikanten lijken ongekend en blijven niet alleen, zoals de naam doet vermoeden, ‘beperkt’ tot het slide-werk. ‘Strange Angel’ en vooral ‘Rollin Stone’ maken blijkbaar één en ander los in de zaal. Met diverse vocalisten binnen de band krijgt het optreden een gevarieerd karakter en vormen Sultans of Slide een absolute garantie voor een succesvol festival.

An Evening With Blues Tiel 2011

Vorig jaar kon men in Peer al eens kennismaken met Dwayne Dopsie and the Zydeco Hellraisers. De show daar was zeer vermakelijk en ook aan enthousiasme was geen gebrek. In Tiel is het niet veel anders en ziet men een enorm energiek gezelschap waarin een voorname rol is weggelegd voor de imposante zanger/accordeonist Dwayne, zoon van Zydeco-prins Rockin’ Dopsie, en de hyper-actieve washboarder Alex MacDonald. Prijsnummer is wederom het opzwepende ‘Where’d My Baby Go’ waarin ook het aanvankelijk statige gedeelte van het publiek in beweging lijkt te komen. De accordeonbluesvariant uit Louisiana moet toch zeker een jong publiek kunnen aanspreken want zelfs in Tiel kregen The Hellraisers iedereen uit de stoel.

An Evening With Blues Tiel 2011

Mede dankzij een ijzersterke programmering kan de organisatie van An Evening With The Blues vol van trots terugkijken op de 21e editie en wordt nu alweer reikhalzend uitgekeken naar volgend jaar. Met festivals als The Southern Bluesnight in Heerlen, Breda Blues Night en niet te vergeten het prachtige Benefiet Voor Kika van de Stichting Blues Amersfoort reeds achter ons lijkt het bluesfestivalseizoen van 2011 nu toch echt geopend.
Komend weekend o.a. BluesNight in Zwolle (25 maart) en Cuijk (26 maart) met tevens een aantal van bovenstaande artiesten!

An Evening With Blues Tiel 2011

Fotoalbum – 111 foto’s

Meer foto’s in het fotoalbum, zie http://www.oypo.nl/pixxer.asp?id=39DF0F80ED15060A.
Hier kunt u tevens foto’s bestellen, U steunt er de vele activiteiten van BluesMagazine.nl mee. U kunt ons ook helpen door donateur / vriend te worden. Meer informatie hierover leest u hier: https://bluesmagazine.nl/friends-partners

Indien u foto’s voor commerciele doeleinden wilt gebruiken dient u contact met ons op te nemen middels het contact formulier.


Ook op Blues Magazine ...