Dutch Blues Awards 2010

9 April 2011
De Rustende Jager, Nieuw Vennep

met o.a. optredens van King Mo, Twelve Bar Blues Band, MOCT, Hein Meijer, Ralph de Jongh.
En de uitreikingen van de awards met o.a. Johan Derksen, Harry Muskee, Oscar Benton, Candye Kane.

Compleet fotoalbum (200 foto’s), zie http://www.oypo.nl/pixxer.asp?id=76A7B52B0F3D636A


Dutch Blues Awards

Eerste Dutch Blues Awards uitgereikt.

Door Frank van Engelen & Andre Wittebroek

Afgelopen zaterdag werden de eerste Dutch Blues Awards uitgereikt door de Dutch Blues Foundation. Deze in 2009 opgerichte stichting heeft ten doel de blues en aanverwante zaken in Nederland te promoten. In de USA bestaat er al vele jaren zo’n stichting en met veel succes. De stichting krijgt haar inkomsten uit giften en van sponsoren, dus wie het een goed hart toedraagt;graag een donatie!

Deze avond werden voor het eerst de Dutch Blues Awards uitgereikt en zouden een aantal mensen worden opgenomen in de Dutch  Hall of Fame, verder  was er een Award voor een niet-muzikant die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor de bluesmuziek in Nederland.

Maar liefst 800  bluesliefhebbers  hadden zich bij de organisatie aangemeld en velen moesten nog op de wachtlijst worden geplaatst, zoveel belangstelling was er in den lande voor deze bijzondere avond!

Tussen deze uitreikingen door was de avond gevuld met optredens van de 3 genomineerde bands voor best bluesband en andere muzikanten.

De presentatie werd verzorgd door Karen Neumann, die het voorzitterschap bekleedt van de Foundation met  als special guest de Amerikaanse bluesdiva Candye Kane.

De locatie, hotel De Rustende Jager in Nieuw Vennep was werkelijk fantastisch mooi aangekleed door de vrijwilligers van de Foundation. Het complex ,bestaande uit verschillende zalen, zag er bijzonder stijlvol uit, met overal het logo van de Foundation in blauw en wit,  aangevuld met foto’s van BluesMagazine-fotograaf Marco van Rooyen. Verder diverse stands voor CD- en informatiemateriaal van de Foundation. Uiterst professioneel gedaan!

Om 20.00 uur werd de avond, voor een volle zaal, geopend door Karen met een korte toespraak en de  introductie van Candye Kane.

Dutch Blues Awards

De 3 genomineerde bands waren M.O.C.T. (Men Of Considerable Taste), King Mo en de Twelve Bar Bluesband. M.O.C.T. mocht de spits afbijten en deed dat met verve. Voor mij was deze band een prettige verrassing: een lekkere drive, stevig en muzikaal prima. De gitarist viel zeer positief op vanwege zijn zeer eigenzinnige manier van spelen als ook frontman Big Pete met zijn krachtige stem en goede harpspel. Deze band gaat nog ver komen denk ik.

Dan de uitreiking van de eerste Awards: Best Vocalist wordt Ralph de Jong, Best Pianist Eric-Jan  ’Mr Boogie-Woogie’ Overbeek , Best harpist Gait Klein Kromhof, Best drummer Frank Coumans en Best Bassist Herman Deinum.

Dutch Blues Awards

Dan betreedt Mr Little Boogie Boy Hein Meyer het podium en laat zien wat hij waard is, altijd goed gemutst en inspelend op de avond qua tekst en muziek. Ik ben benieuwd naar zijn binnenkort te verschijnen CD.

Daarna betreden Harrie Muskee en  Johan Derksen het presentatiepodium voor de opname van Harrie Muskee  in de  Dutch Hall of Fame. T.v- en radiopresentator en vroegere Cuby manager Johan Derksen was gevraagd om de prijs uit te reiken en deed dat op zijn welbekende manier: humoristisch en met kennis van zaken. Daarna was het de beurt aan Oscar Benton om in de Dutch Hall Of Fame opgenomen te worden. Gert Vos reikte de prijs uit, hij was als producer verantwoordelijk voor de eerste LP-opnames van Benton. Hij vertelde van de lange carriere van Oscar en dat Oscar vanwege gezondheidsproblemen niet meer op kan treden. Als afscheid is er vorig jaar in Heemskerk een CD/DVD  Oscar Benton is still alive opgenomen met oude band  en die komt deze week uit.

(Backstage had  Andre nog een gesprek met Johan Derksen  over de blues en deze avond. Hij vond het een prachtig initiatief en als bluesliefhebber een ook wel een noodzakelijke. In zijn radioprogramma op Radio Rijnmond draait hij vooral blues, vanmorgen nog 3 nummers van Joe Bonamassa gedraaid en hij is ook een groot  liefhebber van Duitse muzikanten zoals Hilden, Arndt en Gross. Freischlader kende hij nog niet dus is er een CD onderweg naar hem. Een heel aardige man zo in persoonlijk contact, net als Harrie Muskee. . Als dank kregen ze van Bluesmagazine een BluesMagazine-pen  plus visitekaartje aangeboden, wat ze zeer waardeerden).

Dutch Blues Awards

Na een korte pauze was het de beurt aan King Mo. Deze klasseband geeft een vertrouwd goed optreden, vooral de gitaarsolo’s van Sjors Nederhof oogstten veel waardering. Prima set. Deze Sjors wint deze avond ook nog de Dutch Blues Award voor Best Guitarist en is in de zevende hemel. Totaal niet verwacht, volgens hemzelf;  maar met deze geweldige kwaliteiten zeer logisch, aldus wijzelf!! Als beste Blues-CD wordt hun CD Sweet Devil gekozen en dat is naar mijn mening (Andre) een terechte keuze.

Dutch Blues Awards

Nadat Rien Wisse van bluesblad Block de Award van Verdienste voor Niet-Muzikant had uitgereikt aan Nico Bravenboer uit Ridderkerk was er een optreden van Ralph de Jong, winnaar van Best Dutch Blues Vocalist. Hij knalde zijn vocals en akoestisch gitaar met zo’n power de zal in dat de stoppen spontaan doorsloegen! Een erg intens optreden.

Als laatste komen de mannen van de Twelve Bar Bluesband op het podium. Wat een verrassing deze band. Frank heeft ze voor aanvang nog kort gesproken en ze gingen er niet vanuit te gaan winnen. King Mo was toch wel  favoriet. Zeer gemotiveerd betrad men het podium en zorgde voor het beste optreden van de avond en kregen daarmee een enorme bijval van het publiek. J.J.Sharp en zijn mannen zetten een werkelijk voortreffelijk optreden neer. Het hakte er meteen met  het eerste nummer  flink in. Gitarist Kees Dusink slingerde de een na de andere solo de zaal in en zeer gevarieerd, de band stond als het bekende huis. Andre kende ze niet maar nu wel; geweldige verrassing!

Het wordt echter nog mooier als Karen na het optreden bekend maakt dat de Dutch Blues Award voor Best Bluesband naar: Twelve Bar Blues band gaat! De blijdschap is enorm en als winnaar mag men de avond muzikaal afsluiten. Dat doet men met de klapper: I Can’t Get Enough Of That Girl. De zaal explodeert bijkans!

Dutch Blues Awards

Conclusie van deze geweldige avond:

We hopen dat deze Awarduitreiking een traditie gaat worden, want het was een feest om van te smullen, waarbij de organisatie echt een enorme pluim verdient. Grote klasse wat men , met alle vrijwilligers, heeft klaargespeeld. Alles klopte tot in de details. Wij willen dan ook iedereen bedanken die deze on-Nederlands goede bluesavond hebben gerealiseerd. Sfeer, muziek en toewijding gingen hand in hand!

Wij van  Bluesmagazine zullen er volgend jaar zeker weer bij zijn!!

Nogmaals: Bedankt!!

Dutch Blues Awards

Sfeer impressie rond de foto expositie tijdens de Dutch Blues Awards

Door Hananja Verduyn

Naar aanleiding van de foto expositie in Cultuurpodium de Boerderij, heeft Marcel v/d Linden van de Dutch Blues Foundation, ons uitgenodigd om te exposeren tijdens de Dutch Blues Awards.
Na behoorlijk wat voorbereidend werk , zoals kijken op locatie, opmeten, creatief denken, ophangsystemen  op maat knippen, foto’s inlijsten, reeds ingelijste foto’s nalopen, sommige moesten  uitgelijst worden om opnieuw glad in de passé partous te plakken, de lijsten vervoeren, o jee als er maar niet teveel glasplaten breken, enz enz, was het afgelopen zaterdag dan zo ver. In Hotel de Rustende Jager in Nieuw Vennep waren we om 11 uur aanwezig om de expositie in te richten. Er werd al behoorlijk gewerkt door de mensen van het podium, belichting  en alle andere werkzaamheden die gedaan moesten worden voor hopelijk een succesvolle avond.
De kunstwerken die er hingen moesten eraf gehaald worden,  waar moet welke foto opgehangen worden, als ze eenmaal hingen moesten ze opgepoetst worden, trap op, trap af.
En natuurlijk op een zonovergoten terras een kopje koffie en een broodje nuttigen anders kan de motor niet blijven draaien.

Terwijl de uren vorderde werd het drukker en drukker in het hotel.  De expositie was om 17.00 uur naar  tevredenheid ingericht. Nog een klein vlekje wegwerken terwijl er ge-sound checkt werd en toen was het tijd om me even terug te trekken.
Om 19.00 uur arriveerden de eerste gasten. Iedereen was verwachtingsvol.  En om 20.30 uur begon het spektakel. Verschillende mensen van Bluesmagazine waren aanwezig, wat erg gezellig was.
De winnaars van de Awards waren natuurlijk erg blij, maar de grootste blijdschap heb ik zelf gezien bij Ralph de Jong en bij Nico Bravenboer. Geweldig om te zien wat geuite waardering kan betekenen voor een mens die gedreven wordt door zijn passie.
Backstage heb ik nog heel even gesproken met dhr.  Oscar Benton, ook hij was erg onder de indruk van de geuite waardering dmv de Award en de felicitaties die hij heeft ontvangen.

Dutch Blues Awards

De Twelve Bar Blues Band spetterde uit zijn muzikale voegen die avond. Een mijn inziens terechte winnaar van de Award voor de beste Blues Band van 2010.
Leuke reacties ontvangen van mensen die de foto expositie een goede `omlijsting` van de avond vonden. Ook mensen gesproken die Bluesmagazine.nl nog niet kenden, en daar is dus nu verandering in gekomen.
Na afloop hadden we nog een soort van kleine after party met wat Prosecco om op het succes te klinken met o.a. Ralph de Jong, Marco, en wat leden van de Blues Foundation.

Ik wil een aantal mensen heel hartelijk bedanken voor hun hulp om de expositie tot stand te brengen: Het bestuur van de  Dutch Blues Foundation en m.n Marcel v/d Linden die ons de gelegenheid hebben gegeven om te mogen exposeren, het vriendelijke en ontzettend coöperatief personeel van hotel de Rustende Jager, Suzanne Margaroli, die heel veel voorbereidend werk heeft gedaan, Petra Ouwerkerk, Jeroen Bakker, Petra en Leo Gabriels, en Marco van Rooijen.
En ik wil de Blues Foundation feliciteren met de ongelofelijke goede organisatie van deze eerste uitreiking van de Nederlandse Blues Awards.

Dutch Blues Awards

Dutch Blues Awards

Fotoalbum – 200 foto’s

Foto’s : Marco van Rooijen

Meer foto’s in het fotoalbum, zie http://www.oypo.nl/pixxer.asp?id=76A7B52B0F3D636A.

Hier kunt u tevens foto’s bestellen, U steunt er de vele activiteiten van BluesMagazine.nl mee. U kunt ons ook helpen door donateur / vriend te worden. Meer informatie hierover leest u hier: https://bluesmagazine.nl/friends-partners

Indien u foto’s voor commerciele doeleinden wilt gebruiken dient u contact met ons op te nemen middels het contact formulier.

Dutch Blues Awards

Dutch Blues Awards


Ook op Blues Magazine ...