Tom Jones
Melkweg, Amsterdam
5 November 2010

Tom Jones

Tekst : Hananja Verduyn

“Praise & Blame”

Het is 19.30 uur als we de Rabozaal van de Melkweg binnen stappen. Het is uitverkocht, en de zaal loopt vol met netjes uitgedost publiek. Van jong, naar gemiddeld, naar ouder. Voor ons zat een gezellig stel van duidelijk Jones’ zijn generatie. Mijn gezelschap en ik besloten om heel relaxt vanaf een zitplaats alles te gaan beschouwen.
Tom Jones zou het gehele album Praise & Blame spelen. Een zeer enthousiast publiek begroette “Sir” Jones met een luid aplaus.
Er werd ingezet met “What Good Am I”. De verlichting was zodanig dat Tom en de band in geheimzinnige schaduwen gehuld werden.
De stem, nog steeds zuiver met een zeer warm timbre.
De sfeer was heel amikaal. Tussen de songs door deelde hij handtekeningen uit aan de fans die aan het podium vastgekleeft waren. Hij maakte een praatje, een grapje, en reageerde op de reacties uit het publiek.
Ook memoreerde hij aan Elvis Presley en aan de onlangs overleden Solomon Burke, welke beiden, zoals Tom Jones zelf vertelde, vrienden van hem waren.
De sfeer was erg goed te noemen. Het dak van de Melkweg “ging eraf”.
Toen het nummer “Didn’t it Rain” was gespeeld, beloofde Sir Jones dit nummer nog een keer te doen aan het eind omdat het publiek zo enthousiast reageerde tijdens dit nummer. Nu moet ik zeggen dat alle nummers van het album luid meegezongen werden door het publiek. Maar inderdaad, als slot waagde Tom Jones het om een nummer voor een tweede keer te zingen!
De nog steeds charmante heer Jones heeft geaccepteerd dat hij inmiddels grijze haren heeft, want het concert duurde slechts 5 kwartier, wat wel teleurstellend was voor het publiek.
Voor de toegift liet hij zich wel bidden en smeken en kwam uiteindelijk terug voor de encore: “Green Green Grass of Home”. Het spreekwoordelijke dak was er al af…anders ging het er nu af.
Ondergetekende heeft het niet gewaagd foto’s te maken van het concert, gezien de capaciteit van het cameraatje….

Set List
1.What Good Am I?
2. Lord Help
3. Did Trouble Me
4. Strange Things
5. Burning Hell
6. If I Give My Soul
7. Don’t Knock
8. Nobody’s Fault But Mine
9. Didn’t It Rain
10. Ain’t No Grave
11. Run On
12. Didn´t It Rain

Encore:
Green Green Grass of Home


Ook op Blues Magazine ...