DSC_9954

DSC_9932

Simon McBride
Spirit Of 66, Verviers
1 december 2016

De start van december 2016 was weer veelbelovend in de Spirit Of 66 te Verviers. Met artiesten als Simon McBride, Mostly Autumn en Band Of Friends heeft Francis Geron weer erg sterke bands naar zijn populaire muziekclub weten te halen. Op donderdagavond één december stond de Ierse gitaarvirtuoos Simon McBride op het podium in Verviers. Een niet te missen artiest voor wie van stevige bluesrock en sterk snarenwerk houdt.

Verslag, filmpjes en foto’s: Walter Vanheuckelom, i.s.m. ConcertMonkey.
Foto album Simon McBride .

Dat Simon McBride niet zo vlug meer in onze contreien te zien en te horen is, was nog een reden om naar zijn enige concert in België te komen. Zijn laatste tour in België en Nederland dateert al van het voorjaar van 2013. In Verviers werd het startschot gegeven van de Europese wintertour die tot zeventien december zou duren. Het trio kwam het podium op en begon dadelijk aan hun stomende set met ‘Heartbreaker’ uit het laatste studio album ‘Crossing The Line’, dat ook al dateert uit 2012. Pure stevige bluesrock waarin de drie muzikanten zich volledig konden uitleven en dat deden ze ook. Het plezier dat de heren hadden straalde van hun gelaat af. Met Marty McCloskey op drums en Dave Marks (ex Carl Palmer) op bas had Simon de ideale ritme sectie naast hem om zich volledig te concentreren op zijn snarenwerk op de Paul Reed Smith gitaar.

DSC_9942

De stuwende en stomende groove van ‘Heartbreaker’ bracht dadelijk sfeer in de Spirit Of 66. Die geweldige opener ging naadloos over in de volgende zinderende bluesrocker ‘The Stealer’. ‘Go Down Gambling’ is één van de betere songs op ‘Crossing The Line’. Het heeft een stevig ritme en de knappe baslijnen van Dave Marks zorgden voor de gedreven groove. Simon zelf had een hele kast met pedalen bij, waar hij ook gretig gebruik van maakte. Zo kon hij met de ene gitaar die hij bespeelde toch voor een aangename verandering aan klanken zorgen. Hij ging waanzinnig tekeer op zijn PRS gitaar en het publiek wist dat gretig te waarderen. Weer werd er niet gestopt en het trio weefde het oude kinderliedje ‘Mary Had A Little Lamb’ gewoon in zijn voorganger in. Iedereen kent dat nummer wel in de versie van Stevie Ray Vaughan of Buddy Guy. De versie van Simon was sneller en rauwer met weer flitsend vingerwerk op de gitaar. Drummer Marty McClosky gaf van jetje op zijn trommels en cymbalen en hield alles goed samen. Ook bassist Dave Marks liet op de bas gitaar zien dat hij over goede en snelle vingers beschikt.

Na vier nummers non stop gespeeld te hebben, nam de frontman de tijd om het publiek te verwelkomen en zichzelf voor te stellen. Hij herinnerde zich nog dat hij nog een keer in de Spirit gespeeld had en dat hij blij was om er terug te zijn. Ook bassist Dave Marks speelde ooit al in Verviers, toen als bassist bij Carl Palmer. Nog een dijk van een nummer uit dat laatste album is ‘Alcatraz’, het was rustiger en kende een mooie opbouw en barstte helemaal open tijdens het catchy en melodieuze refrein. De eveneens melodieuze solo zette de kers op de taart van dit erg sterke nummer. Daarna was het tijd voor een juweeltje van een slowblues en daar mogen we ‘Down To The Wire’ toch bij rekenen geloof ik. Het nummer werd met erg veel gevoel gezongen door Simon en de jankende en huilende gitaar, waar je nooit genoeg van krijgt, kregen we er als bonus bij. Het nummer stond op het tweede album ‘Since Then’ en Simon vertelde dat hij er toen niet zo blij mee was, maar dat hij het met de tijd liever begon te horen. Het was later ook te vinden op het live album ‘Nine Lives’ en op ‘Crossing The Line’ en nu is het één van zijn favoriete songs.

DSC_0162

DSC_0137

McBride ging met ‘You Got A Problem’ en ‘Down To The River’ terug naar zijn debuut album ‘Rich Man falling’ uit 2008. Vooral in dat laatste nummer kwam de instrumentale virtuositeit van de drie jonge muzikanten weer tot hun volle recht. Een optreden van Simon McBride zonder Jimi Hendrix is bijna onmogelijk en ook in Verviers had de Ierse gitarist drie nummers van één van zijn grootste idolen in het concert verweven. Hij begon met een erg knappe versie van ‘Little Wing’, duwde daarna het gaspedaal helemaal in voor het zinderende en rockende ‘Fire’ en sloot af met de psychedelische bluesrocker ‘Spanisch Castle Magic’. De fans van Jimi Hendrix kwamen goed aan hun trekken met drie imponerende songs van hun idool en dat was ook te merken aan het applaus dat de band kreeg.

Simon McBride heeft genoeg eigen nummers, dus werd het hoog tijd om terug te keren naar zijn eigen muziek en dat deed hij met oudje ‘Fat Pockets’ uit zijn debuut album. Marty McClosky kreeg hier vrij spel van de frontman en kon zo het publiek laten genieten van een schitterende gevarieerde drumsolo. Het puliek genoot met volle teugen van de energieke drummer die het geweldig naar zijn zin had in Verviers. Ook ‘So Much Love To Give’ komt uit dat steengoede debuutalbum uit 2008. Heel stevige bluesrock, waarin Simon nogmaals imponeerde met een pakkende, beklijvende solo en dit op het strakke en uitstekend werk van de ritmesectie. Telkens is er weer een ander verbazingwekkend sterk nummer waar Simon mee uitpakte. Voor ‘So Much Love To Give’ zullen woorden steeds te klein zijn om te zeggen hoe mooi deze song wel is. Dave Marks zorgde met knap gepluk aan zijn dikke bas snaren voor de funky groove tijdens ‘Change’. Simon deed wat hij al het hele concert deed namelijk erg sterk vingerwerk afleveren op zijn PRS gitaar. Drummer Marty McClosky gebruikte net zoals in zijn drumsolo regelmatig de koebel. Simon ging even aan de zijlijn staan en gaf het roer over aan Dave en die ging uitzinnig tekeer tijdens zijn fenomenale bassolo en dat leverde hem een daverend applaus op.

DSC_0115

DSC_0090

Afsluiten deed de band met de rocker ‘Don’t Be A Fool’ dat volgens de frontman in G moest gespeeld worden. Het refrein nodigde uit om mee te zingen en het wekte dan ook geen verwondering dat Simon aan de aanwezigen vroeg om het refrein mee te zingen. Simon, Marty en Dave legden voor de laatste keer alles wat ze in zich hadden in deze slotsong en daarna was het over. Het trio was s’morgens om zes uur vertrokken naar Verviers, maar ze namen toch nog de moeite om hun fans een lange toegift te bezorgen met een uitgebreide versie van de stevige bluesrocker ‘Power Of Soul’. Weer kwamen de sterke instrumentale kwaliteiten van dit trio erg goed tot hun recht. Het nummer kende een paar erg knappe ritme en sfeerwisselingen, wat de kwaliteit van de song nog een paar niveaus naar omhoog duwde. Het was een schitterend slot van een sterk concert. Hopelijk moeten we nu geen drie jaar meer wachten eer we Simon McBride terug mogen verwelkomen.

Website Simon McBride
Noot van de redactie: op zaterdag 17 december speelt Simon in Cafe De Noot te Amersfoort.

DSC_0125


Ook op Blues Magazine ...