Foto Concertverslag: Mike Zito ft. Jeremiah Johnson - Podium De Flux, Zaandam 6 April 2019

Al geruime tijd stond Mike Zito op mijn lijstje van muzikanten die ik een keer live aan het werk wilde zien. Vorig jaar lukte het helaas niet om hem tijdens de Blues Caravan te zien dus was ik erg blij met de aankondiging dat hij in april in De Flux in Zaandam zou staan. Het is de laatste etappe van zijn Europese tour die vooral door Duitsland trok. Bij deze tour verzorgt zijn ‘brother from another mother’ Jeremiah Johnson het voorprogramma.

Tekst: Danny van den Deijssel / Foto’s & Video’s: Edwin Birkhoff. Alle foto’s en video’s zijn hier te zien. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Aangezien de oude Flux in Zaandam inmiddels gesloten is zijn ze voor een groot deel van hun programmering uitgeweken naar Club Next. Als we iets over achten deze zaal binnenlopen valt ons op dat het nog erg rustig is. Helaas wordt het niet veel drukker waardoor de zaal slechts half gevuld is. Jammer want zowel Mike als Jeremiah verdienen toch echt meer als je het mij vraagt.

Jeremiah Johnson

Stipt kwart over acht stappen drummer Matthew Johnson en bassist Terry Dry het podium op, op de voet gevolgd door Jeremiah Johnson. Hij begint zijn set met Black Lingerie afkomstig van zijn album ‘Grind’ uit 2014. Een heerlijke opener wat mij betreft, want de stemming komt er gelijk in. De rest van zijn set bestaat vooral uit nummers van zijn laatste (en zeer goed ontvangen) album Straitjacket. Een lekker in het gehoor liggende set die bestaat uit bluesrock en slowblues. Ondanks dat saxofonist Frank Bauer er niet bij is weet hij de nummers toch goed neer te zetten. Wat opvalt is dat het publiek nagenoeg geruisloos luistert en geniet. Men komt vanavond duidelijk voor de muziek en ik kan dat alleen maar toejuichen.

Jeremiah Johnson - Straitjacket | De Flux - Zaandam | 06/04/2019

 

Na een korte break staat Mike Zito om de avond af te maken en dat kun je wel aan deze Texaan overlaten.

Foto Concertverslag: Mike Zito ft. Jeremiah Johnson - Podium De Flux, Zaandam 6 April 2019

Ook Mike heeft er van avond zin en staat met veel plezier op het podium met zijn band. De relatief korte set van Zito bestaat uit een mix van zijn laatste twee albums en twee covers. De titelsong van zijn laatste album First Class Life mag natuurlijk niet ontbreken.

Mike Zito - First Class Life | De Flux - Zaandam | 06/04/2019

 

Ook speelt hij Bad News is Coming van Luther Allison, de vader van Bernard waar hij vorig jaar het podium mee deelde tijdens de Blues Caravan van Ruf Records. Verder speelt hij net als deze hele tour een nummer van Bobby ‘Blue’ Bland, I Wouldn’t Treat a Dog (The Way You treat Me).

Mike Zito - I Wouldn't Treat A Dog (...) | De Flux - Zaandam | 06/04/2019

 

De avond wordt afgesloten met het prachtige Gone to Texas van het gelijknamige album. Hierbij wordt hij vergezeld door Jeremiah wat een prachtige combinatie oplevert. Ze vullen elkaar uitstekend aan zowel qua zang als gitaarspel.

Foto Concertverslag: Mike Zito ft. Jeremiah Johnson - Podium De Flux, Zaandam 6 April 2019

Helaas is het hierna echt afgelopen, want van mij hadden ze nog wel een uurtje door mogen gaan. Binnenkort zijn ze terug en beiden, mét eigen band, te bewonderen op Moulin Blues. Een aanrader, want dit smaakt zeker naar meer.

Gone To Texas - Mike Zito ft Jeremiah Johnson | De Flux - Zaandam | 06/04/2019

Ook op Blues Magazine ...