Mike Zito - Life Is Hard (albumcover photo)

Format: Cd, vinyl, digital
Label: Gulf Coast Records
Release: 23 Februari 2024

Tekst: Aad Sneep

De nieuwe cd LIFE IS HARD van MIKE ZITO ,geproduceerd door Joe Bonamassa en Josh Smith, is een zeer persoonlijk album geworden. Zijn vrouw Laura opperde het idee , toer bij haar medio 2022 kanker werd geconstateerd , om zijn gevoelens te uiten in muziek nadat zij zou komen te overlijden. Hetgeen ook helaas gebeurde toen zij vorig jaar zomer de strijd verloor. Het is een prachtig eerbetoon geworden en volgens Mike ‘Het beste album dat ik ooit gemaakt heb’.

Het album bevat twaalf nummers waarvan twee door hemzelf geschreven en negen covers. De cd opent met de uptempo song LONELY MAN gevolgd door de gevoelige tranentrekker LIFE IS HARD met een heerlijke gitaarsolo. In HAVE A WORD WITH GOD vraagt hij zich af waarom dit hen moest overkomen en hoe nu verder te gaan.

Het hoogtepunt is het wonderschone FOREVER MY LOVE door hemzelf geschreven waarin hij zijn liefde voor z’n vrouw betuigt. Deze track doet mij denken aan Gary Moore in zijn hoogtij dagen. Let op de overweldigend mooie gitaarsolo. Hierna de korte rocker NO ONE TO TALK TO (BUT THE BLUES) over eenzaamheid gevolgd door DYING TO DO WRONG over het gevaar van drugsgebruik met Mike op de slidegitaar.

Het relaxt overpeinzende bluesy THESE EYES met puntig gitaarspel en een heerlijk achtergrondkoortje is een dromerige track. DARKNESS is terug kijken op hun relatie met een excellente gitaarsolo. Speciale aandacht voor wederom een eigen compositie is WITHOUT LOVING YOU. Een gevoelig nummer waarin hij terug kijkt op zijn huwelijk en hoe het nu verder moet (‘Missing you is my cross to bear’) en fantastisch gitaarwerk aflevert.

De hardblues NOBODY MOVES ME LIKE YOU DO is een laatste ode en de gevoelige gospel afsluiter DEATH DON’T HAVE NO MERCY met huilende gitaar vervolmaken dit perfecte album. Het is een volledig uitgebalanceerde cd geworden waar hij zijn pijn, emoties, frustraties en verdriet in kwijt kan. Ik kan er nog meer over schrijven maar de blues moet je voelen. En dat doet deze cd. Prachtig gitaarwerk en vol met emotie gezongen.

Een absolute aanrader voor iedere rechtgeaarde blues liefhebber en één van de hoogtepunten in dit nog maar prille jaar. Aanschaffen !

HAVE A TALK WITH GOD ✪ MIKE ZITO

 
Tracklist:
1. Lonely man (Little Milton)
2. Life is hard (Fred Jones)
3. Have a word with God (Stevie Wonder)
4. Forever my love (Mike Zito)
5. No one to talk to (but the blues) (George Sherry/Wayne P Walker)
6. Dying to do wrong (Tinsley Ellis)
7. These eyes (Guess Who)
8. Darkness (Tab Benoit)
9. Without loving you (Mike Zito)
10. Nobody moves me like you do (Walter Trout)
11. Death don’t have no mercy (Rev. Gary Davis)
12. Forever my love (radio edit)

Bandlist
Mike Zito – Guitar/Vocals
Joe Bonamassa / Josh Smith – Additional guitars
Reese Wynans – Keyboards
Calvin Turner – Bassguitar
Lemar Carter – Drums
Jade Macrae – Backing vocals
Dannielle Deandrea – Backing vocals

Socials:
Website: https://www.mikezito.com/
Facebook: https://www.facebook.com/mikezitomusic/
Instagram: https://www.instagram.com/zitorox/
Youtube: https://www.youtube.com/@MikeZitoOfficial/featured


Ook op Blues Magazine ...