Gov't Mule

Gov’t Mule
TivoliVredenburg Utrecht
14 november 2023

Tekst: Jos Verhagen. Foto’s: Gerrie van Barneveld ( Spot, Groningen) en Nineke Loedeman. Alle foto’s staan in het fotoalbum Gov’t Mule 2023. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Onbekend zijn met een band kan zijn voordelen hebben. Nu zullen velen zeggen: hoe kun je een band als Gov’t Mule niet kennen? Ik zweer het, het kan. Qua naam is de band en Warren Haynes wel bekend, alleen hun muziek niet. Niet wetende wat me te wachten stond, heb ik het geheel in me opgenomen.

Gov't Mule 2023

Gov't Mule 2023

De plaats die mij als verslaggever was toebedeeld was de zijkant van het podium en dat bleek een goede plek om het geheel gade te slaan. Ik hoorde achteraf dat het geluid in de zaal heel hard was, daar had ik, aan de zijkant gezeten, wat minder last van. Wel hoorde ik dat het geluid de eerste drie nummers niet goed was, teveel bas en weinig toetsen. En dat was jammer want de toetsen maken een wezenlijk deel uit van de muziek van Gov’t Mule.

Gov't Mule 2023

Gov't Mule 2023

Een voordeel van een plek aan de zijkant van het podium was dat ik drummer Matt Abts goed kon zien en ik raakte gefascineerd door zijn drum stijl. Samen met de nieuwe bassist Kevin Scott legde hij een stevige basis zodat Warren Haynes en Danny Louis konden schitteren.

Gov't Mule

Startend met het bekende drum intro opende Gov’t Mule de avond met Mule. Na de Tom Waits cover Get Behind The Mule was het geluid op en top en konden we genieten van het gene waarom Gov’t Mule bekend staat namelijk jamrock. Zo was er de dik 15 minuten durende jam Trane, Rumble, Sex Machine, St Stephens, waarbij Warren weergaloos soleerde en Danny uit zijn Hammond orgel en Rhodes piano de meest vreemde geluiden tevoorschijn toverde. In de basis is het de groove die je geheel in een trance brengt, een geweldige ervaring en belevenis.

Gov't Mule

Gov't Mule 2023

Na een korte pauze opende de tweede set met een nummer dat ze voor het eerst live zouden spelen Gone Too Long van de Mules laatste album ‘Peace, Like A River’. Om daarna te vervolgen met een schitterende uitvoering van Dreams; de repeterende basgroove van Kevin zou het hele nummer als wegwijzer in mijn oren klinken. Het mooiste nummer van de avond naar mijn mening.

Gov't Mule 2023

Gov't Mule 2023

Gov't Mule 2023

Een ander nummer dat ik zeer kon waarderen was Ain’t No Love In The Heart Of The City, hoewel niet gezegd was dit een ode aan de onlangs overleden Bernie Marsden. De set vervolgde met het raggende I Asked For Water en het funky Sco-Mule waarin Danny Louis een hoofdrol vertolkte, een waar muzikaal hoogstandje. Na bijna drie uur op de bühne, werd als toegift de publieksfavoriet Soulshine gespeeld.

Gov't Mule 2023

In de trein naar huis bleven de jams, de muzikaliteit, de gitaarsolo’s het drumwerk in mijn gedachten nog regelmatig voorbij komen. Kortom: genoten van een avondje vol wereldse muziek van Gov’t Mule.

Setlist 1:
1. Mule
2. Monkey hill
3. Get behind the mule
4. wake up dead
5. Larger than life
6. Trane, Rumble, Sex machine, St Stephens jam
7. After the storm
8. 32-20

Setlist 2:
1. Gone too long
2. Dreams
3. Ain’t no love in the heart of the city
4. I asked for water
5. Sco mule
6. Shake our way out
7. Mr Man

Toegift – Soulshine

Gov't Mule

Gov't Mule

Gov't Mule 2023

Gov't Mule 2023

Gov't Mule 2023

Gov't Mule 2023


Ook op Blues Magazine ...