GEORGE THOROGOOD & THE DESTROYERS

+ Special Guest: JUKE JOINTS

20 Juli 2022
TivoliVredenburg, Utrecht

George Thorogood, Utrecht (Fotografie Marco van Rooijen)

“Natuurlijk denk ik wel eens na over stoppen met touren en met pensioen gaan maar de telefoon blijft maar rinkelen. Het is heel simpel: Zolang ze ons willen blijven we doorgaan.”
Na precies een jaar uitstel vanwege een niet nader te noemen pandemie, klinkt rond 21.00 uur een welbekende stem in een volgepakt TivoliVredenburg: “HOW SWEET IT IS!!!”.
De kenners weten dan hoe laat het is: Het is tijd voor George Thorogood & Destroyers…

Tekst: Jeroen Bakker / Foto’s: Marco van Rooijen. Meer foto’s van deze avond, zie Fotoalbum George Thorogood + The Juke Joints (20 July 2022 TivoliVredenburg, Utrecht)

In afwachting van het hoofdgerecht is deze avond wel een bijzonder prettig voorafje geregeld. Pas op het allerlaatste moment is namelijk bekend geworden dat de JUKE JOINTS het voorprogramma mogen verzorgen. Wellicht een poging om toch nog de allerlaatste kaarten te kunnen verkopen maar bovenal een prima keuze om de sfeer al vroegtijdig naar een hoger niveau te brengen.

The Juke Joints

Overigens niet voor de eerste keer dat de Zeeuwse blues-rockers worden ingeschakeld voor deze klus en vrijwel zeker ook niet de laatste keer. De ‘Masters of Rock Rollin’ Blues’ hebben immers al zo vaak aangetoond om vrijwel overal en op ieder podium prima uit de voeten te kunnen. Sterker nog, je kunt je zelfs afvragen of de band niet alleen en geheel op eigen kracht in staat is om de prachtige Ronda-zaal met een capaciteit van maar liefst 2000 bezoekers te vullen. Feit is dat er al vroeg op de avond veel volgers van de Juke Joints te vinden zijn rondom het Utrechtse podiumcomplex. De trouwe supporters zijn namelijk veelal te herkennen aan de shirts van hun favoriete band en gezien de geschatte gemiddelde leeftijd zijn sommigen er al vanaf het begin bij. Dat moet al ruim veertig jaar lang geleden zijn want we kunnen ons het 35-jarige jubileum-feestje nog uitstekend herinneren. Ondertussen komt het 45-jarige bestaan ook al snel naderbij. Met een strakke en behoorlijk stevige set worden de liefhebbers van authentieke ‘Rock Rollin’ Blues’ van eigen bodem weer op de wenken bediend. De Rory Gallagher-fans hebben het zoals altijd naar hun zin tijdens ‘Going To My Hometown’ met die zo kenmerkende mandoline en ook ‘So Long Baby Goodbye’ van The Blasters hebben we al vaker gehoord, maar zelfs in de veel te korte set van vanavond mogen deze uiteraard nu ook niet ontbreken. Chicago Blues, Zydeco, Rock ’N Roll en Bluesrock, het komt allemaal in sneltreinvaart voorbij want het moet ook snel in de beperkte speeltijd. Kenmerkend is ook het vlammende harmonicawerk van Sonny Boy in de powerboogie van ‘Mojo Hand’.

The Juke Joints

The Juke Joints

Helemaal zeker weten doen we het niet maar het lijkt er sterk op dat er aan de zijkant van het podium een bekend persoon met een grote zonnebril op, zich prima staat te vermaken tijdens dit vermakelijke voorafje.

Nadat de laatste klanken van Barry McGuire’s ‘Eve of Destruction’ klinken, een nog altijd akelig actueel protestlied uit 1965, en omslaan in een enthousiast gejuich weet vrijwel iedereen hoe laat het is. Het is even na negen uur en dus tijd voor 75 minuten lang onvervalste blues, boogie en dynamische rock van GEORGE THOROGOOD & THE DESTROYERS. Met een luid ‘How Sweet It Is’ verklaart Thorogood deze ‘Wednesday Night Rock Party’ officieel voor geopend. Met ‘Rock Party’ van het album ‘The Hard Stuff’ is al meteen het meest recente materiaal gespeeld. Het is weer een knallende opening van een vlammende set waarin vrijwel alles al op voorhand ingevuld kan worden. Het overbekende ‘Who Do You Love’ is altijd een vroeg hoogtepunt voor de fans dat nog maar eens duidelijk maakt hoezeer het erfgoed van Bo Diddley bij George Thorogood al geruime tijd in goede handen bewaard wordt. Zo hoeven de nog altijd actieve Sonics zich eveneens geen zorgen te maken wanneer hun ‘Shot Down’ door deze charismatische held wordt uitgevoerd.

George Thorogood and The Destroyers

Hij is de 70 reeds gepasseerd maar met uiterst coole moves beweegt hij zich, terwijl gitaar spelend, nog altijd soepel over het podium. Flirtend met de eerste rijen vooraan maar ook met de balkons schuin boven hem, geeft hij veel fans een heel speciaal gevoel. Wederom is er weer een barrier voor het podium neergezet. In tegenstelling tot Iggy Pop die hier ook recentelijk zijn show opvoerde, lijkt Thorogood bang te zijn voor al te opdringerige fans. Of het moet zijn om de boze vriendjes op afstand te houden wanneer hij ze uitdaagt door te beweren “er vanavond nog met hun vriendinnetje vandoor te gaan”.

George Thorogood and The Destroyers

Ze kunnen maar beter oppassen want, “Holland, we’ve got good news for you”, Ome George is met zijn band weer voor eventjes losgelaten en ze zijn behoorlijk ‘on fire’. Zelfs in deze warme week is de warmte van buiten niet te vergelijken met de temperatuur binnen in de zaal. Veel drinken lijkt een verstandig devies. ‘I Drink Alone’, aldus George die weliswaar vocaal iets lijkt te hebben ingeleverd maar nog altijd soepel finger-pickend zijn Gibson beroert. Hoog tijd dus voor ‘One Bourbon, One Scotch, One Beer’, bekend geworden door John Lee Hooker maar vervolgens gecombineerd als een smakelijke cocktail met zijn ‘Houserent Boogie’ en al sinds jaar en dag helemaal eigen gemaakt door de hoofdpersoon van vanavond.

“Last call, for alchohol” klinkt het door de zaal terwijl goede zaken worden gedaan bij de bar. De band gooit er ondertussen nog een vrolijke ‘Tequila’ in en Buddy Leach mag nog eens laten horen wat een geweldige saxofonist hij nog steeds is.

George Thorogood and The Destroyers

Maar weinig intro’s weten zoveel herkenning op te leveren als ‘Bad To The Bone’, een van de krachtigste tracks uit het omvangrijke repertoire waaruit vanavond gekozen kan worden. Speciale vermelding toch ook nog even voor gitarist Jim Suhler, bassist Billy Blough en drummer Jeff Simon die er telkens weer in slagen om de prettig gestoorde frontman in het juiste spoor te houden. ‘Move It On Over’ van Hank Williams is eveneens een onmisbare schakel geworden in de set die altijd op veel energie uit de zaal kan rekenen.

George Thorogood and The Destroyers

Met de toegift ‘Born To Be Bad’ wordt het ‘Woensdagavond-rock-feestje’ afgesloten en heeft iedereen weer gekregen wat het hoopte, en zoals altijd ook verwachtte. Deze ‘Good To Be Bad Tour: 45 Years of Rock’ gaat zoals het er nu naar uitziet nog zeker minimaal vijf jaar door en iedereen die er vanavond in Utrecht bij was hoopt er bij dat partijtje ook vast en zeker ook weer bij te zijn. Aan George Thorogood, die nog altijd over heel veel swagger blijkt te beschikken in combinatie met een enorme dosis coolness en attitude, zal het zeker niet liggen.

George Thorogood and The Destroyers

George Thorogood and The Destroyers

George Thorogood and The Destroyers

George Thorogood and The Destroyers

George Thorogood and The Destroyers

Meer foto’s van deze avond, zie Fotoalbum George Thorogood + The Juke Joints (20 July 2022 TivoliVredenburg, Utrecht)


Ook op Blues Magazine ...