Foto Concertverslag: Dave Warmerdam Band – Bluescafé, Apeldoorn 12 oktober 2019

Dave Warmerdam Band – Bluescafé, Apeldoorn 12 oktober 2019

Tekst: William Lindner / Video’s: William Lindner / Foto’s: Job Kok https://www.jobkokfotografie.nl/  In samenwerking met ApeldoornDirect.nl. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren)

IJzersterk optreden Dave Warmerdam Band in Bluescafé Apeldoorn

In het Blueshart van Apeldoorn klonk het afgelopen weekend weer het geluid van de jonge aanstormende Dave Warmerdam Band. De kersverse winnaar van de ‘Dutch Blues Challenge 2019’. De band trad vorig jaar november al eerder op in het Bluescafé met een verpletterend optreden. Geen wonder dat Jan Kerseboom de band ook dit jaar graag voor de muziekliefhebbers van zijn Bluescafé terughaalde.

Johnny La Porte gitarist en componist van de legendarische band Barrelhouse, sprak ik dit jaar in het Bluescafé na het optreden met zijn band Johnny Feel Good met Legend Oscar Benton. Ik sprak met hem over het spetterende optreden die ik had gezien van de Dave Warmerdam band in november 2018 in Het Bluescafé Apeldoorn.Hij zei mij onder meer over de jonge zangeres Janne Timmer het volgende:

“Janne heeft een paar keer meegezongen met Johnny Feel Good. De eerste keer was een paar jaar geleden, piepjong was ze en doorweekt door de regen,….mag ik meedoen? Ja natuurlijk, welk nummer? Oh…ik zie wel, gewoon blues. Op dat moment was er ook een delegatie van Dutch Blues Foundation in het Duycker Cafe, ze kwamen voor Johnny Feel Good, maar waren net zoals ik, zeer onder de indruk van Janne. Het jaar daarop was Janne er weer, inmiddels gegroeid en ze zong bestaande nummers. Een maand geleden zag ik Janne zingen bij P60 in Amstelveen voor het eerst met de Dave Warmerdam Band. Ik was zeer verrast, wat een power, wat een strot en het mooiste van Janne vind ik dat ze volledig zichzelf is. Geen foefjes of maniertjes en ze kan heftig maar ook genuanceerd en gevoelig zingen, maar wat wil je ook met zo’n band achter je, met Dave en Sonny én Lars en Rick. Doet me denken aan de beginperiode van Barrelhouse.“

Foto Concertverslag: Dave Warmerdam Band – Bluescafé, Apeldoorn 12 oktober 2019

Dave Warmerdam Band is maart 2017 door toetsenist Dave Warmerdam geformeerd en in een korte periode met een sensationele zegetocht begonnen. Veel gevraagd op de grote muziek festivals. Met onder meer optredens op Swing Wespelaar in België , Culemborg Blues, Breda Jazz Festival en het JJ Blues & Roots Festival in Zoetermeer.

De kersverse winnaar van de ‘Dutch Blues Challenge 2019′ gaat Nederland in januari 2020 vertegenwoordigen tijdens de prestigieuze International Blues Challenge in Memphis, binnen de muziekindustrie vaak omschreven als “The World’s Largest Gathering Of Bands”. Bovendien zal  Dave Warmerdam Band deelnemen aan de European Blues Challenge 2020, die in april plaatsvindt in Zaandam. Naast deze prestigieuze winst won band lid Dave Warmerdam ook nog eens de award voor Best young talent.

Na het behalen van deze overwinningen komen er onder de hoede van hun nieuwe booker KING BEE Music Agency nog meer grote festivals aan. In 2020 zijn er optredens gepland op festivals zoals Ribs en Blues, Raalte, Blues Maastricht, en op het Culemborg (mainstage). Maar gelukkig ook nog steeds optredens in het “gewone”club circuit.
Want zeg nou zelf wat is er mooier dan er echt dicht bovenop te zitten. Bijvoorbeeld in een Jukejoint zoals Het Bluescafé Apeldoorn.

Speelt de band op festivals veelal een set van “maar’ een uur. In het Bluescafe werden de muziekliefhebbers getrakteerd op een optreden van drie sets van in totaal ruim twee uur. Natuurlijk stond Het Bluescafé voor aanvang eerst stil bij de overwinningen van de band en werd door mij namens het Bluescafé in een toespraakje de band gefeliciteerd.

Na het overhandigen van de bekende bos felicitatie bloemen aan zangeres Janne Timmer werd het startsein gegeven voor de aftrap van het concert.

Foto Concertverslag: Dave Warmerdam Band – Bluescafé, Apeldoorn 12 oktober 2019

In een lekker vol Bluescafé speelde de band zaterdag 12 oktober een mooi uitgebalanceerde setlist aan nummers. In drie sets werden zowel fraaie uitvoeringen van diverse Blues klassiekers als eigen nummers gespeeld.
In de eerste set na de intro onder andere zowel een mooie uitvoering van Little by Little, het eigen nummer, Tears Aint Fun en een heerlijke funky versie van Proud Mary. Waarbij Janne Timmer de dansvloer opliep en Sonny Ray eveneens de dansvloer door haar werd opgeroepen en er samen met het dansend publiek uit hun dak gingen..

Foto Concertverslag: Dave Warmerdam Band – Bluescafé, Apeldoorn 12 oktober 2019

Met ijzersterke uitvoeringen van nummers zoals The Sky is Crying, See See Baby, Catfish/Hoochie Coochie Girl, Key To The Highway en All Along The Watchtower met een fraai muzikaal duel tussen Dave Warmerdam en Sonny Ray, werd de tweede set vervolgd.
Allemaal met dat specifieke Dave Warmerdam Band sound sausje: een mix van blues, jazz en funk. Bij de klassieker I’d Rather Go Blind liet zangeres Janne Timmer, ondanks vervelend geroezemoes opde achtergrond uit het publiek, overduidelijk zien en horen over een puike performance met geweldige zangstem te beschikken. Voeg daarbij het gitaarspel vol met emotie van Sonny Ray.. Kippenvel bij veel van de aanwezigen hoorde ik in de pauze…

In de laatste derde set naast fraaie uitvoeringen van nummers zoals Tennessee Whiskey en Sweet Lover op speciaal verzoek ook het nummer Strange Fruit. Een nummer dat de band al bijna een jaar niet had gespeeld. Daar was niks van te merken.. De bandleden legden al hun emotie in dit nummer. Janne Timmer met haar zang Sonny Ray met zijn gitaarspel samen met de uitstekende ritmesectie: bassist Lars Hoogland en drummer Rick van der Voort. En last but not least dirigent Dave Warmerdam met zijn uitstekende toetsenspel.

In deze laatste set bij nog zo’n juweeltje: de eigen compositie Our Fire Still Burns On van hetzelfde laken een pak. Mooi om ook te zien hoe zangeres Janne Timmer voor bij het podium ging zitten tijdens de solo van gitarist Sonny Ray en met bewondering keek naar zijn gitaarspel.

Bij een spetterende Funky uitvoering van het nummer I’ll Play The Blues For You werd onder leiding van dirigent toetsenist Dave Warmerdam door alle bandleden nog eens alle registers opengetrokken.

Rond 1 uur middernacht werd met het nummer Mean Man een fantastisch en ijzersterk concert afgesloten. Wat zijn deze jonge enthousiaste muzikanten in de leeftijd tussen de 18 en 24 jaar in het korte bestaan van de band de laatste maanden weer in hun muzikale ontwikkeling verder gegroeid. Van deze band kunnen wij de komende jaren nog veel verwachten.

Zoals een bevriende Blues journaliste uit Canada, die een aantal jaren in de jury zat van de International Blues Challenge in Memphis na het bekijken van live impressies mij kort en bondig schreef: “William The band has great feel and passion ! ”

Speelt de band in je buurt. Gaan!

Leden band:
Janne Timmer – vocals
Dave Warmerdam – keys & vocals
Sonny Ray van den Berg – guitar
Lars Hoogland – bass
Rick van de Voort – drums

Website: Dave Warmerdam Band

Dave Warmerdam Band To IBC Memphis.

Deelnemen aan de International Blues Challenge (IBC) in Memphis in januari 2020 is super.

Maar… dat kost natuurlijk wel wat. De reis- en verblijfkosten van deze trip zijn voor eigen rekening. De band is inmiddels een donatie actie begonnen om de reis- en verblijfkosten te bekostigen . Klik de link voor meer info https://groovetown.nl/dave-warmerdam-band-to-memphis/

Foto Concertverslag: Dave Warmerdam Band – Bluescafé, Apeldoorn 12 oktober 2019

Foto Concertverslag: Dave Warmerdam Band – Bluescafé, Apeldoorn 12 oktober 2019

Foto Concertverslag: Dave Warmerdam Band – Bluescafé, Apeldoorn 12 oktober 2019

 


Ook op Blues Magazine ...