KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Dan Patlansky
Café Ome Ko, Wijk bij Duurstede
25 oktober 2014.

Tekst en foto’s: Paul Scholman, meer foto’s zie facebookalbum Paul.

DAN PATLANSKY is een uit Zuid-Afrika afkomstige gitarist, singer/songwriter. Niet zo maar weer een bluesrocker, maar eentje die gevraagd is als openingsact voor het optreden van Bruce Springsteen in Johannesburg, die genomineerd is door The Blues Rock Review (USA), wiens song ‘Daddy’s Old Gun’ is gekozen als één van de beste singles in 2012 en die één van de headliners is op het Horens festival in Noorwegen in november 2014. In oktober komt hij naar Europa om zijn 7de CD “Dear Silence Thieves’ te promoten.

Zo staat te lezen op in de aankondiging van organisator BluesinWijk. Dan Patlansky stond ineens op de lijst van ‘things to do’ van BluesinWijk en het toeval wil dat ik hem al wel een tijdje op de korrel had maar nog niet live had zien spelen. Dan Patlansky: Weinigen zullen van deze sympathieke Zuid-Afrikaan gehoord hebben. Hij heeft zojuist zijn zevende cd uit gebracht: ‘Dear Silence Thieves’. Voor BluesinWijk aanleiding om er weer een mooie bluesdag van te maken. In de middag was de gelegenheid tegen een aantrekkelijke korting het eerste lustrumboek 5 jaar BluesinWijk van bluesliefhebber en sponsor Willem van der Kraats te kopen met handtekeningen van de betrokken medewerkers. Dan Patlansky was er ook aanwezig om zijn cd te promoten en een akoestische set te spelen. Hoe dat klinkt kunt u een beetje terug horen op zijn nieuwe cd ‘Dear Silence Thieves’, die akoestisch opent.

Er zijn inmiddels weinig Nederlandse Bluesbands meer te vinden die de gang naar Wijk bij Duurstede nog niet gemaakt hebben. Mocht dat toch nog zo zijn dan staan er wederom een hele rij bands op u te wachten om Wijk bij Duurstede te vermaken met de Blueskroegentocht op 29 november. Internationaal timmert men ook lekker aan de weg en onlangs was Dudley Taft te gast, omdat hij een gaatje in zijn agenda had en men in Wijk wel van een adhoc besluit houdt en snel schakelt. Met Ryan MvGarvey sluit ik de internationale rij maar even, maar moet toch vernoemt worden, omdat de locatie waar Ryan zijn akoestische set speelde een bijzondere was in muziektent van het oude kasteel dat Wijk bij Duustede rijk is.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vandaag is dus de eer aan Dan Patlansky om het feest compleet te maken bij Café ome Ko. Eerst is er nog een blueswandeling door Wijk bij Duurstede voor de liefhebbers, voordat Dan Patlansky aantreedt voor een prima optreden. Hij opent met het ingetogen instrumentale Drone. Dan vervolgd met Love City van Sly and the Family Stone met lekker rockend en venijnig gitaarwerk. Ome Ko werd ruw uit zijn net ingezette winterslaap gehaald. Dan vertelde dat hij nog wat brak is na een reis van 14 uur uit Noorwegen de dag ervoor. Backbite is vervolgens het eerste nummer dat hij speelt van ‘Dear Silence Thieves’. Het is een groovy nummer met een vette bas (Cliff Parker) en strakke drum (Andy Monts), soms zompig, en pompend en gaat er lekker op los met zijn Fender. Fender heeft een deal gesloten met Patlansky en stelt versterkers en gitaren ter beschikking aan dit supertalent ter promotie, aldus Fender. Geen idee wanneer hij de laatste gitaar van Fender heeft meegekregen, maar het exemplaar dat hij in Wijk het meest afragde zag er redelijk doorleefd uit.

Het zoveelste talent in rij van vergelijkingen met Jimi en Stevie liggen op de loer. Ik oordeel liever zelf. Dan heeft een prima strot. Soms gruizig, maar kan ook zuiver zingen. Preachin’ Blues van Wooden Thoughts opent slow en spint zich uit naar een heerlijke solo waarin Patlansky laat zien en vooral horen dat de Fender weinig geheimen voor hem kent…

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Big Things Going Down en Bring The World To Its Knees beiden van ’Wooden Thoughts’ vormen de afsluiter voor de korte pauze. Aan het begin van Big Things wordt de spanning heerlijk opgebouwd, maar het komt er niet van, het blijft hangen. Echter, die spanning blijft ook voelbaar tijdens ‘Bring The World To Its Knees’ en ook daar komen de virtuositeit van Patlansky zeker tot uiting, maar blijft de argeloze bezoeker nog in het ongewisse van zijn kunnen.

Na de break hopen we dat de bezoeker onderhand is uitgekletst, maar het tegendeel blijkt waar. Gezelligheid troef in Wijk waar blues ook een sociaal gebeuren is. Met Pop Collar Jockey probeert Patlansky iedereen weer bij de les te krijgen. Het is een zompig traag bluesrockerig nummer dat blijft hangen. Ook op cd is het een heerlijk nummer met uitstekend baswerk van Clint Falconer. Andy Maritz op drums maakt de ritmesectie compleet. Bright Lights, Big City wordt akoestisch gespeeld, maar bij ome Ko gaat Dan Patlansky lekker los op zijn Fender. Luca, Daddy’s Old Gun, Madison Lane en tot slot een heerlijke versie van Voodoo Chile laten de tent bijna ontploffen.

Dan Patlansky is een veelzijdige gitarist die het niet alleen van het dikke hout hoeft te hebben. Hij wisselt gevoelige liedjes af met lekker vuurwerk. Op zijn cd’s kom je stevige bluesrock tegen, maar ook balads, covers, en eigen geschreven nummers.

Het schrijven, opnemen en uitvoeren van een bepaald genre van muziek, wordt aantoonbaar beter uitgevoerd door Patlansky dan sommige Noord-Amerikanen die zeggen de blues in het bloed te hebben. Met zijn laatste cd ‘Dear Silence Thieves’ heeft Patlansky zich behoorlijk op de kaart gezet en lijkt een internationale doorbraak een kwestie van tijd. Dan dankt dit succes voor een deel aan producent Theo Crous. Dan Patlansky Band: een uitstekend ban, zeer onderhoudend en afwisselend. Verveelt niet snel.

Dan Patlansky is een groot talent dat we moeten koesteren en vooral ook in de gaten moeten houden. Hij zal er toe gaan doen, en eigenlijk doet hij er al toe! Voor degenen die geïnteresseerd zijn geraakt, ga de man live zien.

Playlist:
Drone
Love City
Backbite
You Upset Me
Preachin’ Blues
Big Things Going Down
Bring The World To Its Knees
Short Break
Pop Collar Jockey
Bright Lights, Big City
Luca
Daddy’s Old Gun
Madison Lane
Voodoo Chile

Discography:
Dear Silence Thieves (2014)
Wooden Thoughts (2013)
20 Stones (2012)
Move My Soul (2009)
Real // Standing At The Station (1999 – 2006)
True Blues (2004)

Leen Wander, de videoman van BluesinWijk is zo vriendelijk geweest om wat filmpjes te maken die ik mocht gebruiken voor BluesMagazine om u een beeld te kunnen schetsen. Met dank aan Leen Wander.

Website Dan Patlansky


Ook op Blues Magazine ...