Artiest: Chris Bergson
Titel: Fall Changes
Formaat: CD
Label: 2 Shirts Records (Bertus Distribution)
Release datum: maart 2009

Chris Bergson Band - Fall Changes (CD)

De uit Brooklin afkomstige Chris Bergson levert met deze schijf inmiddels zijn vierde album al af . Ook nu bewijst hij weer een man te zijn waar hij voor staat, de Blues and Beyond naar mijn idee. Duidelijk is dat deze Chris veel heeft opgestoken van The Allman brothers, Van Morrison, De Stax Soul periode, Steve Cropper, maar net zo gemakkelijk ook mensen als BB King en Jimi Hendrix, en dan weet je natuurlijk dat je een plaat krijgt die bol staat van vakmanschap en variatie. Welnu, dit is werkelijk een cd die je gewoon moet koesteren, en die veel meer dan alleen maar Blues is, en laat zien dat Bergson veel geleerd heeft, maar daar wel een eigen draai aan geeft. Are You Experienced van Hendrix krijgt een hele aparte versie met blazers erin en ook slide gitaarwerk, een verassing vind ik vooral ook, en zo heeft elke track op dit album wel iets unieks en tegerlijkertijd ook iets herkenbaars.

Ik hoor vocals ala Whiskey strot Warren Haynes en Gregg Allman, maar ook Ray Charles of Billy Price en Dr John. Qua muziek kan je het vatten onder Bluesrock Meets Stax-Hendrix-BB en jazz-funk. Ik hoor mensen al denken-Is dat wel blues dan?? Jawel mijne vrienden, dit is blues met een hele grote BBBBBBB. Maar wel vooral ook BEYOND.

De muzikale background is werkelijk fantastisch, en als je dan ook nog 3 kanjers in je gelederen hebt als Jay Collins-tenor sax- Bruce Katz-toetsen-Tony Leone-drums en je eigen bandje, dan heb je een schijf die werkelijk zijn weerga niet kent, want deze mensen speelde dus al met alle groten van de wereld., en geven dit album zeker een meerwaarde denk ik. Stax klinkt door met invloeden ala Steve Cropper achtige lickjes. Steve Cropper is zelf ook weer actueel in de zin van weer optreden met Booker T Jones, die op zijn beurt ook weer actief is in Booker T Jones MG’s, die binnenkort hun nieuwe album zullen afleveren, en ook hun steentje zullen bijdragen op het nieuwe Neil Young album.

Blijft over de tracks, die niet allemaal van Bergson’s hand zijn, maar ook komen van de eerdergenoemde Hendrix, maar ook weer een pareltje ala The Band van Bob Dylan, en Henry Glover. We gaan eens even er een paar onder de loep nemen.

Opener Gowanus Heights- Southersn Soul en Funky Stuff- Float Your mind-Crossroads-achtige blues met gastvocalist Amy Helm- Fall Changes- Jazzy-Funky Stuff ala Billy Price- Sanctuary-Moody Jazzy Stuff- Lattitude-Funky Soul ala Dr John- When i Paint My Masterpiece- Pareltje van Dylan- maar eigenzinnig uitgevoerd-The Engine-Bluesrock- Are You Experienced-Hendrix Cover met een eigenzinnige uitvoering en het gebruik van sax en slide-guitar – Drown in My Own Tears- Ray charles achtig en Blues-Laid- backfeeling

Ja Vrienden, en dan de gitaarpartijen van Chris natuurlijk- alleen maar superlatieven, en dat mag je zelf ontdekken. Ik vind dit een hele grote kanjer in de Blues and beyond, en ben heel blij met dit soort talenten- Keep them Coming- Chris- forever a big fan
(frank van engelen)

Tracks:
01. Gowanus Heights
02. Float your Mind
03. Fall Changes
04. Sanctuary
05. Latitude
06. When I Paint My Masterpiece
07. Rain Beattin”Down
08. The Engine
09. The Bungler
10. Are you Experienced?
11. Drown in My Own Tears

Website Chris Bergson : www.chrisbersgson.com


Ook op Blues Magazine ...