Foto Concertverslag: Chris Bergson Band - Bluescafé, Apeldoorn 3 April 2019

Chris Bergson Band
Bluescafé, Apeldoorn
3 april 2019

De ziel zit in zijn gitaar! Chris Bergson Band, Bluescafé Apeldoorn

Het is woensdagavond 3 april 2019, meer dan de helft van de werkweek zit erop en buiten is het waterkoud. In het bluescafé te Apeldoorn speelt voor de derde keer de Chris Bergson Band. Het bluescafé is een bijzondere plek waar bescheidenheid en ingetogenheid voelbaar is. Geen grote woorden, geen uiterlijk vertoon: de muziek vertolkt het gevoel: bezoekers door het leven getekend, ieder hun eigen verhaal. Uiterlijk vertoon is niet aan de orde: wat telt is de aanwezigheid: zittend en luisterend. Dat is genoeg: ieder met zijn of haar eigen emotie.

Tekst: Piet Muijsert / Video’s: William Lindner / Foto’s: Ton Vols. In samenwerking met ApeldoornDirect.nl. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Chris Bergson, geboren in Manhattan, thuisbasis in New York, op tournee door Europa en voor de derde keer in het bluescafé, weet te beroeren, vertolkt de woorden van het publiek.

Foto Concertverslag: Chris Bergson Band - Bluescafé, Apeldoorn 3 April 2019

In twee sets laat Chris Bergson zien en horen dat hij in zijn spel zijn hele ziel in zijn gitaarspel legt. Met nummers van onder meer het, met lovende recensies overladen, recente album ‘Bitter Midnight’ (lees de recensie hier). Veel nummers worden gespeeld van dit uitstekende album. Zoals in de eerste de opener: 61st & 1st , Pedal Tones en Explode or Contain. Verder onder andere het nummer Hello Bertha van het album ‘Imitate The Sun’.

Zijn werkelijk virtuoze gitaarspel zorgt voor een ZEN moment: je ziet als het ware bij het nummer Greyhound Station de Greyhound bus rijden door het Amerikaanse landschap die de arbeiders naar de volgende klus brengt en hen even in die bus een rustmoment geeft, luisterend het nummer Blues for Dave, luisterend naar de naar de volgende woorden:
Ain’t done nothin’ give me reason, to be afraid to die
Ain’t done nothin’ give me reason, to be afraid to die
Just throw your loving arms around me
Rest your head so I don’t have to see you cry

Verder nog zo’n mooie song: Bitter Midnight (title track van zijn laatste CD):
I’m sitting here in this lonely bar, Staring down at the floor
I’ve been sitting here for hours, And you still haven’t shown
I don’t wanna fight and I don’t get no delight
When bitter midnight comes to call

Foto Concertverslag: Chris Bergson Band - Bluescafé, Apeldoorn 3 April 2019

Als Chris is uitgezongen, het geluid van de band langzaam maar zeker dooft, is de ontlading groot: Chris geeft leven aan zijn gitaar; zijn gitaar is het leven; zijn ziel zit in zijn spel, zit in zijn gitaar: dat is wat het publiek voelt. Het nummer wat hierop volgt Sanctuary is nederig en sereen. Stil blijf ik zitten en gelukkig: pauze: zichtbaar opgelucht: even tijd voor beweging.

Sanctuary

#7/19 CHRIS BERGSON band "Sanctuary" 3 april 2019 @ Bluescafe Apeldoorn Netherlands

 

Na de pauze uitstekende uitvoeringen van onder andere 5:20, Goin’ Home en het stevige Blues-rock nummer Float Your Mind en op op speciaal verzoek Gowanus Heights van zijn album ‘Fall Changes’.

Gowanus Heights

#16/19 CHRIS BERGSON band band "Gowanus Heights" 3 april 2019 @ Bluescafe Apeldoorn Netherlands

 

Het uitstekende concert wordt, met wederom een speciaal verzoek, door de sympathieke Chris Bergson met zijn Franse bandleden Philippe Dandrimont – bas en Pat Machenaud – drums afgesloten met een mooie uitvoering van het Betty Smith nummer: You’ve Been A Good Ole Wagon waarbij zijn Franse begeleider bassist Philippe Dandrimont een fraaie solo ten beste gaf.

Mijn hoofd zit vol met prachtige nummers, koop de CD ‘Bitter Midnight’, fiets huiswaarts en ga luisterend naar deze CD de nacht in. Ik heb heerlijk geslapen!

Foto Concertverslag: Chris Bergson Band - Bluescafé, Apeldoorn 3 April 2019

Conclusie:
Eigenlijk ongelooflijk dat er tot nu toe maar twee clubs Nederland Chris Bergson en zijn band hebben geboekt. Tijd dat de festivals en clubs in Nederland wakker worden geschud. Er is nog ruimte dit jaar in zijn tour schema : http://www.chrisbergson.com/shows/

Blues For Dave

#8/19 CHRIS BERGSON band "Blues For Dave" 3 april 2019 @ Bluescafe Apeldoorn Netherlands

 

Float Your Mind

#18/19 CHRIS BERGSON band "Float Your Mind"3 april 2019 @ Bluescfe Apeldoorn Netherlands

 

You’ve Been A Good Old Wagon

#19/19 CHRIS BERGSON band "You've Been A Good Ole Wagon" 3 apr 2019 Bluescafe Apeldoorn NL

 

Video Playlist

Playlist: CHRIS BERGSON Band 3 april 2019 @ Bluescafe Apeldoorn Netherlands
Bekijk deze playlist op YouTube

 

De Band: Chris Bergson – Guitar/zang) met zijn Franse muziek maatjes: Philippe Dandrimont – bas en Pat Machenaud- drums.
http://www.chrisbergson.com/


Ook op Blues Magazine ...