Foto Recensie: Chris Bergson And Ellis Hooks – Live In Normandy

Chris Bergson And Ellis Hooks – Live In Normandy
Format: CD – Digital / Label: 2 Shirts Records
Releasedatum: 17 juni 2019

Tekst: Jos Verhagen

Het mooie van live albums is dat je je als muzikant niet kunt verschuilen. Nu zijn er artiesten en bands die nadien in de studio de foutjes uit hun optredens laten wegwerken, maar daar doen Chris Bergon en Ellis Hooks op dit ‘Live in Normandy’ niet aan mee. Wat je hier hoort is zoals het die avond was. En zoals iedereen weet die weleens een live concert bezoekt, de eerste twee nummers is het altijd even zoeken naar de balans. Ook hier bij ‘Live in Normandy’, een piano die iets te hard in de mix zit, de gitaar wat in de achtergrond, maar dat maakt dit album zo mooi.

Sinds zij elkaar in 2004 voor het eerst ontmoetten heeft hun samenwerking pas echt handen en voeten gekregen. In 2013 waar Ellis Hooks meewerkte aan een ander live album van Chris Bergson om in 2017 opnieuw samen te werken op Bergson’s cd ‘Bitter Midnight‘. Hoewel Chris Bergson zelf ook geen onverdienstelijk zanger is neemt op deze cd Ellis Hooks het leeuwendeel van de zangpartijen voor zijn rekening. En de verdere muzikale omlijsting wordt uitgevoerd door “The French Connection” met Philippe Billoin op keyboards, Philippe Dandrimont op bass en Pat Machenaud op drums volgens Chris de beste begeleidingsband uit Europa die hem al op zo’n 100 optredens vergezelde.

De muziek van Chris Bergson en Ellis Hooks is onvervalste Delta soul-blues, refererend aan grote namen als Sam Cooke, Otis Redding, Bettye Lavette. Zo staan naast tal van eigen nummers Sam Cooke’s Somewhere There’s A Girl, Little Milton’s Grits Ain’t Groceries en Otis Redding’s Nobody’s Fault But Mine op deze cd.
Sterke eigen nummers zijn de openingstrack 61st & 1st  en Greyhound Station. Daarnaast brengen Chris Bergson en Ellis Hooks ook nog een nieuw nummer 55 mile From Bromley, klasse. De soulvolle stem van Hooks doet denken aan de grote soul mannen als Sam Cooke en Otis, en samen met Chris maakt hij er een waar feestje van.

Dit zijn albums waar je bij het luisteren ervan volledig kunt opgaan in de groove en feel van het concert. Dat is de magie van een goed live album.


Tracklist:
01. 61st & 1st
02. Knuckles & Bones
03. The Only One
04. Bitter Midnight
05. 55 Miles from Bromley
06. Greyhound Station
07. Somewhere There’s a Girl
08. Heavenly Grass
09. Grits Ain’t Groceries
10. Float Your Mind
11. Nobody’s Fault but Mine
12. Corinna

Website:
Chris Bergson

Ellis Hooks


Ook op Blues Magazine ...