Foto Blues Historie - Pre-war blues deel 49 Mississippi Fred McDowell

Mississippi Fred McDowell (1906 – 1972)
Samengesteld door Hans Ros

Fred McDowell, bekend onder zijn artiestennaam Mississippi Fred McDowell, was een Amerikaanse blueszanger en gitarist. McDowell werd geboren in Rossville, Tennessee. Zijn ouders, die boeren waren, stierven in zijn jeugd. Hij begon gitaar te spelen op de leeftijd van 14 en hij verhuisde hij naar Memphis in 1926, waar hij werkte in de Buck-Eye-voedermolen, die katoen verwerkte tot olie en andere producten. In 1928 verhuisde hij naar Mississippi om katoen te plukken.

Hij vestigde zich uiteindelijk in 1940 of 1941, in Como, Mississippi, ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Memphis en werkte als boer en bleef muziek spelen op dansavonden en picknicks. Aanvankelijk speelde hij slide-gitaar, met behulp van een zakmes en vervolgens een slide gemaakt van een runderribbeen, later schakelde hij over op een glazen slide voor zijn helderdere geluid.

Hoewel algemeen beschouwd als een Delta-blueszanger, kan McDowell worden beschouwd als de eerste bluesartiest in North Hill Country die brede erkenning voor zijn werk kreeg. Muzikanten uit het heuvelland – een gebied evenwijdig aan en ten oosten van de Deltaregio – produceerden een versie van de blues die wat dichter in structuur bij zijn Afrikaanse wortels lag. De stijl van McDowell is te horen in de muziek van mensen uit het berglandschap zoals Junior Kimbrough en RL Burnside, die op hun beurt de aanzet vormden voor de oprichting van het platenlabel Fat Possum in Oxford, Mississippi, in 1990.

Met een toenemende belangstelling voor blues en volksmuziek in de Verenigde Staten in de jaren 1950, werd McDowell onder de aandacht van het publiek gebracht en werd opgenomen in 1959 door Alan Lomax. Zijn platen waren populair en hij trad vaak op op festivals en clubs.
McDowell bleef blues spelen in de Noord-Mississippi-stijl, net zoals hij al tientallen jaren had gedaan maar hij speelde soms op elektrische gitaar in plaats van akoestische gitaar.

Hij coachte Bonnie Raitt op gitaartechniek en werd naar verluidt gevleid door de nogal eenvoudige versie van The Rolling Stones van zijn “You Gotta Move” op hun album Sticky Fingers uit 1971. In 1965 toerde hij door Europa met de American Folk Bluesfestival, samen met Big Mama Thornton, John Lee Hooker, Buddy Guy, Roosevelt Sykes en anderen.

McDowell’s album This Ain’t No Rock ‘n’ Roll uit 1969, opgenomen in Jackson, Mississippi, en uitgebracht door Malaco Records, was zijn eerste met elektrische gitaar. Het bevat delen van een interview waarin hij de oorsprong van de blues en de aard van liefde bespreekt.

McDowell stierf aan kanker in 1972, 66 jaar oud, en werd begraven in de Hammond Hill Baptist Church, tussen Como en Senatobia, Mississippi. Op 6 augustus 1993 werd een monument op zijn graf geplaatst door het Mount Zion Memorial Fund. De ceremonie werd voorgezeten door de bluespromotor Dick Waterman en het gedenkteken met het portret van McDowell erop werd betaald door Bonnie Raitt. De gedenksteen was een vervanging voor een onnauwkeurige en beschadigde steen (de naam McDowell was verkeerd gespeld). De originele steen werd vervolgens door de familie McDowell geschonken aan het Delta Blues Museum in Clarksdale.

Fred McDowell - live [Colourised] 1969

Meer van Mississippi Fred McDowell luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...