Foto Blues Historie - Pre-war blues deel 60 Ralph Willis

Ralph Willis (1910 – 1957)
Samengesteld door Hans Ros

Ralph Willis was een Amerikaanse blues- en countryblueszanger, gitarist en songwriter uit Piemonte. Sommige van zijn Savoy-platen werden uitgebracht onder de pseudoniemen Washboard Pete, Alabama Slim en Sleepy Joe. Zijn beroemde nummer is “Christmas Blues” dat werd toegeschreven aan Washboard Pete.

Bronnen suggereren dat Ralph Willis werd geboren in de buurt van Birmingham, Alabama of in Irvin, Wilkes County, Georgia. Eind jaren dertig verhuisde hij naar North Carolina en begon te spelen met muzikanten die bekend waren met Blind Boy Fuller. Willis maakte zijn eerste opnames in 1944 en ging door met opnemen tot 1953, waarbij hij vijftig nummers op verschillende labels uitbracht, waaronder Savoy, Signature, 20th Century, Abbey, Jubilee, Prestige, Par en King.

Net als Gabriel Brown, Alec Seward en Brownie McGhee, verhuisde Ralph Willis naar New York City. Aanvankelijk werd hij als solo artiest opgenomen, maar uiteindelijk koppelden zijn platenmaatschappijen hem vaak aan begeleiders. Judson Coleman voegde zich bij Willis op zijn opnames en McGhee deed dat in 1949. McGhee en Sonny Terry droegen bij aan Willis’ latere opnames.

Ralph Willis speelde in verschillende muziekstijlen, van slow blues tot up-tempo country dance tracks. Hij wees echter de groeiende populariteit van folkblues en R&B af. Hij was muzikaal beïnvloed door Blind Lemon Jefferson en Luke Jordan, maar in zijn latere opnames neigde zijn gitaarstijl naar de dreunende resonantie van Lightnin ‘Hopkins. Enkele singles die hij uitbracht zijn “Cool That Thing” , “Boar Hog Blues” en “Shake That Thing”. Willis stierf in juni 1957 in New York City, een week voor zijn 48ste verjaardag.

Ralph Willis & Washboard Pete Sanders - I've Been Living with the Blues live [Colourised] 1950s

Meer van Ralph Willis luisteren, check dan deze link


Ook op Blues Magazine ...