La Ratte by Nineke Loedeman

La Ratte – Mystiek Theater, Enschede 11 februari 2024

Zondag 11 februari kreeg ik eindelijk de gelegenheid om La Ratte live te zien. Dat werd ook de dag om totaal weggeblazen te gaan worden door dit powertrio! Deze jonge, energieke drie-mans formatie bestaat uit zanger/gitarist Harm van Essen (ook gitarist bij de Thomas Toussaint Band), drummer Jochem Jorrisen en bassist Nikolas Karolewicz (voormalig The Bluesanovas) wist eindelijk een plek op ons gezellige podium te bemachtigen.

Tekst en foto’s Nineke Loedeman. Video: Paul van Druten. Alle foto’s staan in het fotoalbum “La Ratte” op Flickr. (Let op: alle foto’s, video’s en teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet toegestaan deze zonder voorafgaande toestemming te gebruiken, af te drukken of te publiceren.)

Ooit begonnen als duo kreeg La Ratte in 2021 zijn definitieve gestalte als trio. Begin 2023 kwam het album ‘Astray’ uit, kreeg daar uitstekende recensies op en de band toerde veelvuldig door het land, eveneens met veel succes.

La Ratte

La Ratte

La Ratte

De kracht van dit trio ligt in de rauwe zang en het vurige gitaarspel van Harm, het explosieve drumwerk van Jochem en de stevige, old school basgroove van Nikolas. Zodra de mannen aan het spelen zijn komt er een bijzondere energie vrij die uitermate aanstekelijk werkt..

La Ratte

La Ratte is geïnspireerd door de energie van Texas Blues, de groove van Mississippi Hill Country Blues en dampende Louisiana Swampblues. Hun stijl wordt onder andere “hypnotiserende swampy roots blues” genoemd, “vintage” en “rock n roll”… en ja, het klopt allemaal! En het is bovenal een verfrissend en eigentijds geluid!

La Ratte

In een bomvol Mystiek Theater zetten de mannen in twee pakkende sets een hele vuige, energieke show neer vol opzwepende en uiterst dansbare muziek, muziek die diep geworteld is in de Amerikaanse rootsmuziek.

Lars Bekkenkampt - La Ratte

La Ratte

Lars Bekkenkamp heeft de eer het voorprogramma te verzorgen en doet dat met verve! Tijdens de eerste set van La Ratte wordt Lars nogmaals het podium opgevraagd om een nummer op zijn Weissenborn gitaar mee te spelen.

La Ratte

La Ratte

Aan het eind van de tweede set pakt Harm’s voormalige leermeester Raymond Nijenhuis de Silvertone Espanada van Harm op en speelt op eigen (en heerlijke) wijze enkele vette nummers mee. De mannen lukt het de dansvloer de hele middag gevuld te houden en de lekker broeierige sfeer was niets minder dan formidabel!

La Ratte

La Ratte, een snel stijgende ster aan ons blues & roots firmament en een band die het ook geweldig gaat doen in het bredere popcircuit!

Geniet hieronder nog even of mee met een puike, volledige registratie van het concert, gemaakt door Paul van Druten.

2024 La Ratte - LIVE Full Show @ Nixenmeer Mystiek Theater

Alle foto’s staan in het fotoalbum “La Ratte” op Flickr.

La Ratte

La Ratte

La Ratte

La Ratte


Ook op Blues Magazine ...