Foto Verslag: European Blues Challenge 2019

Voor de 9e keer organiseert de European Blues Union de European Blues Challenge. Na Berlijn (2011 en 2012), Toulouse (2013), Riga (2014), Brussel (2015), Torritta di Siena (2016), Horsens (2017) en Hell (2018) is nu Portugal aan de beurt. Santa Maria Blues in Ponta Delgada (Azoren) is de organisator dit jaar met 3 avonden groot feest in het prachtige Coliseu Micaelense. Bluesbands uit 22 Europese landen waaronder Nederland met The Dynamite Blues Band. Ze spelen zaterdag 6 april als negende band. We (Dutch Blues Foundation) zijn erbij en doen verslag.

Foto Verslag: European Blues Challenge 2019

Dynamite Blues Band
De Dynamite Blues Band is min of meer de wedergeboorte van de succesvolle Nederlandse bluesband Big Blind. Na een aantal jaren non-actief werden ze in 2013 onverwacht gevraagd om als Big Blind te spelen op een festival op de Azoren. Dit was het perfecte moment om weer een nieuw muzikaal avontuur aan te gaan onder hun huidige naam. Ook in deze samenstelling waren zij weer succesvol en speelden de zalen plat. Ze vonden zich na enkele jaren voldoende rijp voor het grotere werk en meldden zich aan voor de Dutch Blues Challenge. Overtuigend wonnen ze de finale van de Dutch Blues Challenge op 7 oktober 2018, deden ze als supertrotse Nederlandse deelnemer mee aan de International Blues Challenge in januari 2019 Memphis en vertegenwoordigen ze de Nederlandse blues in april 2019 bij de Europese Blues Challenge op de Azoren.

Foto Verslag: European Blues Challenge 2019

Vrijdag 5 april
20.45: Welkom door ceremoniemeester
21.00: Hongarije; György Ferenczi and The Rackajam
21.30: Portugal; Delta Blues Riders
22.00: België: Black Cat Biscuit
22.30: Roemenië: Rares Totu’s Midnight Sun
23.00: Estland: Hilbert’s Problems
23.30: Polen: The Smooth Gentleme
00.00: Spanje: Big Yuyu
00.30: Noorwegen: Geir Bertheussen Blues Express
01.00: Zwitserland: Manu Hartmann & the City Blues Band
01.30: Duitsland: Richie Arndt Band
02.00: Frankrijk: Elise & The Sugar Sweet

Zaterdag 6 april
21.00: Italië: The Drive
21.30: Kroatia: Tomislav Goluban Band
22.00: Denemarken: Trainman Blues
22.30: Verenigd Koninkrijk: Kyla Brox Quartet
23.00: Finland: Jo’ Buddy & Down Home King III
23.30: Luxemburg: Heavy Petrol
00.00: Slowakije: Tony Bigmouth Pearson
00.30: Griekenland: Sakis Dovolis Power Trio
01.00: Nederland: The Dynamite Blues Band
01.30: Oostenrijk: Somerset Barnard Band
02.00: Zweden: Marino Valle Band

02.30: Aankondiging van de Blues Behind the Scenes Award winnaars
02:45: Aankondiging van de winnaars
03.00: Jamsessie / DJ performance

******

Dinsdag 2 april
Vandaag arriveerden de eerste Nederlandse bluesfans in Ponta Delgada. Een ontzettend leuke kleine havenstad op de Azoren, dit weekeinde het episch centrum van de Europese Blues. Vrijdag en zaterdag zetten 22 Bluesband uit heel Europa hun beste beentjes voor om te laten zien wat ze in huis hebben. Zaterdag maakt de jury bekend welke act ze het meest heeft kunnen bekoren.

Foto Verslag: European Blues Challenge 2019

Woensdag 3 april
The Dynamite Blues Band is veilig gearriveerd en op het vliegveld, op straat en in de talloze horecatenten in Ponta Delgada beginnen de Europese bluesfans op te vallen. Busjes met het EBC-logo rijden af en aan om de muzikanten van het vliegtuig te halen en naar de hotels te rijden en hier en daar wordt al wat gejamd. Zachtjesaan wordt duidelijk dat er wat staat te gebeuren. Morgenavond drie concerten van eerdere Portugese EBC-deelnemers, vrijdagmiddag concerten op de pleinen en ‘s avonds natuurlijk de eerste 11 bands.

Foto Verslag: European Blues Challenge 2019


Donderdag 4 april

De EBC begon met een showcase door drie Portugese bands (Messias and the Hot Tones, Vítor Bacalhau en Budda Power Blues). Weer veel oude en bekende bluesfans uit heel Europa geknuffeld en nieuwe netjes de hand gegeven. Morgen en zaterdag staan de Europese bands op het podium. De Portugezen gaven een prima visitekaartje af en verzorgden mooie informele start van de EBC 2019.

Foto Verslag: European Blues Challenge 2019

Vrijdag 5 april
Vanavond de échte start van de 9e European Blues Challenge met de eerste 11 bands. We beginnen om 21.00 uur (NL-time 23.00 uur) tot 2.30 uur (NL-time 4.30 uur). Lange avond, maar enorm veel afwisseling. Dat wordt genieten! Na leuke sets door Hongarije en Portugal zet de Belgische Black Cat Biscuit een werkelijk fantastische act neer. We gaan kijken wie daar (wat ons betreft) overheen gaat. Daarna Roemenië, Estland en Polen met eveneens prima optredens neer. Op naar de laatste vijf door Spaanse rock met een vleugje blues, de Noren met een feestelijke set en de Fransen sluiten, na de Zwitsers en de Duitsers, de eerste EBC-nacht af. Prachtige bands gehoord vanavond, de Belgen wat ons betreft de beste van de avond. Of de jury daar ook zo over denkt horen we zaterdagnacht. Zaterdag weer drukke dag met de presentatie van de 10e EBC in 2020 in Zaanstad, de Bluesmarkt, live-acts in de stad en aansluitend de 2e EBC-avond met onze Dynamites.

Foto Verslag: European Blues Challenge 2019

Zaterdag 6 april
Vandaag een heel belangrijke dag! De officiële bekendmaking van de volgende European Blues Challenge in 2020 in Nederland. Tijdens jaarlijkse vergadering op de Azoren wordt het samenwerkingscontract ondertekend en gaat de website ebc2020.nl online. Een prachtig resultaat na een jaar hard werken door Stichting Blues in Zaanstad (BiZ), Dutch Blues Foundation (DBF) en de European Blues Union (EBU).

Foto Verslag: European Blues Challenge 2019
Foto: Freddy van der Velpen (v.l.n.r.b Paul Möhlmann (BiZ), Davide Grandi (EBU) en Lianne Ruijgrok (DBF)

Door de Dutch Blues Foundation (DBF) wordt jaarlijks een Challenge georganiseerd waar de beste Nederlandse bluesbands spelen en uiteindelijk door een vakjury de beste band en solo/duo act wordt gekozen. De DBF organiseert deze Challenge jaarlijks, net als haar zusterorganisaties in Europa. Ieder land meldt zijn winnaar aan voor de Europese Blues Challenge. De Dutch Blues Foundation, opgericht ter promotie van de bluesmuziek en Blues musici, viert haar tienjarig jubileum met de European Blues Challenge in Nederland. De stichting heeft als doel om talentvolle muzikanten een podium te bieden, zorg te dragen voor erkenning van Blues muzikanten en een bijdrage te leveren aan de bekendheid van de Blues in Nederland. De DBF heeft een lokale organisatie: Stichting Blues in Zaanstad (BiZ) gevraagd de organisatie voor haar rekening te nemen. BiZ heeft als doel: “Het promoten van de bluesmuziek en livemuziek onder een zo groot mogelijk publiek in de regio Zaanstreek”. Het bestuur van BiZ bestaat uit een aantal liefhebbers van de Bluesmuziek die hun sporen hebben verdiend zowel maatschappelijk, Zakelijk, bestuurlijk en organisatorisch en heeft als voorzitter, Peter Tange, Burgemeester van Wormerland. De European Blues Challenge (EBC) zal plaatsvinden op de avonden van vrijdag 17 en zaterdag 18 april 2020. Aan de European Blues Challenge nemen naar verwachting blues acts uit 22 Europese landen deel, die beoordeeld gaan worden door een internationale deskundige vakjury. Uit binnen- en buitenland worden ongeveer 1800 bezoekers verwacht.

Foto Verslag: European Blues Challenge 2019

Zaterdag 6 april
Stipt om 21.00 uur trapten de Italianen de tweede avond van de EBC af, gevolgd door Kroatië en een zeer goede set van de Denen. Daarna kwam Kyla Brox (UK) op het podium op en zette een werkelijk fantastische act neer. Wat een stem heeft ze toch en de band is ook meer dan prima. Scoorde wat ons betreft als beste tot nu toe en stoomt onze Belgische favorieten van gisteravond voorbij. We gaan verder met de Finnen. Om 3.00 uur Nederlandse tijd is de The Dynamite Blues Band aan zet en vannacht rond 5 uur (NL-time) verwachten we de uitslag. Na Kyla weer verder met de volgende acts uit Finland (viel ons tegen, hadden we meer van verwacht), Luxemburg (matig) Slowakije (zeer bijzondere en prima solo-act) en Griekenland met een knetterhard powertrio. Het wachten is nu op onze The Dynamite Blues Band. The Dynamite Blues Band zette een meer dan voortreffelijke set neer. Gewoon klasse en wat ons betreft een top3 plek. Beter kon gewoon niet! De hele Nederlandse en Belgische ‘kolonie’ stond voor het podium en de waardering werd na afloop niet onder stoelen of banken gestoken. We hoorden als geweldig, kanjers, kon niet beter etc. Het lange wachten op de jury gaat nu beginnen. Ook de Zweden nog even afwachten, die ook ‘fucking good’ schijnen te zijn. Spannend…. Het venijn zit inderdaad in de staart met de geweldige Zweedse Marino Valle Band. Concurrentie in de top3? Rond 3 uur (5 uur Nederlandse tijd) weten we meer. Eerst nog even de uitreiking van de European Blues Behind the Scenes Award. De uitslag;

Kyla Brox Quartet (Verenigd Koninkrijk)
Geir Bertheussen Blues Express (Noorwegen)
The Dynamite Blues Band (Nederland)

The Dynamite Blues Band is de derde Nederlandse band die in de prijzen valt. In 2018 de 1e plaats voor The Ragtime Rumours en in 2016 de 2de plek voor Phil Bee’s Freedom. Fantastisch resultaat!

Foto Verslag: European Blues Challenge 2019

Foto Verslag: European Blues Challenge 2019

Foto Verslag: European Blues Challenge 2019


Ook op Blues Magazine ...