Blues in Wijk
Blues-riviercruise
24 oktober 2021

blues cruise 2021

Tekst: André Wittebroek / Fotografie: Wim Robben (kleur), Willem van de Kraats (zwart/wit)

Stichting Blues in Wijk is opgericht in 2009 door een stel enthousiaste bluesliefhebbers en organiseert jaarlijks ca. 10 bluesevents in theater Calypso, in de horeca, op de Lek, in de woonkamers en op buitenpodia.

De Blues-riviercruise wordt gehouden op de rivier de Lek en dit jaar voor de zesde keer. Vorig jaar kon de cruise niet doorgaan in verband met de Corona restricties maar gelukkig kreeg de organisatie nu groenlicht. Wel met een 75% capaciteit 200 personen, en moesten de deelnemers een corona vaccinatie kunnen laten zien.

Dat de organisatie alles perfect heeft geregeld blijkt al direct met het betreden van het schip de Salvinia van rederij Feenstra.

In drie blokken op alfabetische volgorde van de achternaam, betreedt men gespreid het schip. Dat gaat zeer gemoedelijk en snel. De afvaart is om 13.30 en om 19.30 is men weer terug in Wijk bij Duurstede.

Roelof Hummel van BluesinWijk heet iedereen van harte welkom en vertelt dat dit een jubileumcruise is want precies vandaag 24 oktober bestaat BluesinWijk 12½ jaar. Ter ere van dat jubileum krijgt elke bezoeker bij het verlaten van het schip een cd met de favoriete bluesnummers van de vrijwilligers. Leuke geste!!

Er treden vanmiddag drie bands op : The Men-Unplugged, The Twelve Bar Blues Band en Marcel Scherpenzeel.

blues cruise 2021 - bluesinwijk

Nadat de Salvinia de trossen heeft losgegooid begint The Men-Unplugged als eerste. Ze bestaat uit Gerrit van der Spaan op gitaar en zang en George Reijnders bluesharp. Het is een semi-akoestisch duo en men speelt traditionele klassiekers zoals Got My Mojo Working, House Of The Rising Sun, When My Guitar Gently Weeps, Going Up The Country, aangevuld met eigen nummers. Het is een mooie akoestische set. Zeer goed gespeeld en het geluid is mooi helder en perfect afgestemd. Gerrit is een prima gitarist, speelt al vanaf zijn twaalfde en zijn zang is prima, het mondharpspel van George Reijnders staat buiten kijf. Een heerlijke set van drie kwartier tot de sluis bij Rhenen. Het publiek bedankt ze met een welgemeend applaus.

Niet iedereen kijkt de hele tijd , men geniet ook op het dek van het werkelijk schitterende weer en het geluid van de optredens is daar ook prima te horen. Wat een mazzel, de mooiste dag van de maand en dat op de jubileumcruise!

blues cruise 2021

Direct na The Men-Unplugged begint op het podium ernaast de Twelve Bar Blues Band. Na enkele jaren gestopt te zijn, is men weer begonnen in de bijkans oude bezetting met Jan Scherpenzeel aka JJ Sharp zang en mondharp, Kees Dusink gitaar, Jeffrey van Duffelen drums, Patrick ‘Sideburn’ Obrist basgitaar en Peter Langerak gitaar.

De band begint met de heerlijke shuffle I can Make Everything Allright en het is net of ze geen vijf jaar weggeweest zijn. Het vertrouwde 12BBB geluid, met die heerlijke grooves, mooie stem, stevige bas , strakke drums en geweldig gitaarwerk is er nog steeds. (Ondergetekende was bij de opnames voor Bluesmoose Radio en ik hoor hetzelfde geweldige geluid. Die opnames zijn wereldwijd miljoenen keren bekeken en krijgen zeer positieve reacties. Zie ook artikel over de 12BBB in de laatste Blueskrant met uitgebreide informatie). Men speelt een fantastische set met Standing On Melting Ice, Down To The Station, The Thrill Has Gone, He’s a Bluesman, Life Is Hard en alles zit in die set: shuffle, slow blues, uptempo, funkyblues. JJ. Sharp praat de nummers prettig aan elkaar en heeft een goed contact met het publiek.

The Men-Unplugged

Dan gaat het direct verder op het andere podium met gitarist/zanger Marcel Scherpenzeel, Jan Scherpenzeel is zijn oom! Het wordt weer een prima optreden, het is akoestisch en de stem van Marcel komt goed over door het perfect afgestemde geluid. En die stem is goed vanmiddag! Hij begint de set met Cradle Rock. Hij vertelt dat hij acht jaar met Band Of Friends gespeeld heeft met Gerry McAvoy en de helaas overleden Ted McKenna, oudleden van de band van Rory Gallagher. Daar is hij vorig jaar me gestopt maar valt nog wel eens in wanneer iemand ziek is. Covers als Ring Of Fire, Rockin’ In A Free World, Foxy Lady en de meezinger Beestjes komen voorbij.

Marcel Scherpenzeel

Dan wordt een prima buffetdiner geserveerd in het restaurant en is het pauze.

Nadat ondergetekende gegeten heeft en richting podium gaat is The Men Unplugged al een tijdje bezig en is hun tweede set bijna voorbij.
In totaal is er bijna zes uur muziek en dan mis je wel eens wat…..

De 12BBB begint aan hun tweede set met o.a. Twelve Bar Blues,Wang Dang Doodle, Spoonful en het is net als de eerste set geweldig. Dan, het is inmiddels 18.15, komt Marcel Scherpenzeel, nu met elektrisch gitaar erbij en begint het helemaal fantastisch te worden met heerlijk, uitgesponnen jams. Het spelplezier van alle muzikanten spat ervan af. Het zijn echte jams want tussen de songs wordt steeds overlegd hoe en wat te spelen. Jan of Marcel wijzen regelmatig iemand aan die dan aan de beurt is voor een gitaar- of mondharp solo. George Reijnders en Gerrit van der Spaan doen intussen ook mee. Nummers als Tore Down, Trouble Trouble, Can’t Get Enough Of That Girl, Key To Your Heart komen voorbij in heerlijk lange uitvoeringen met voor iedere muzikant genoeg ruimte om te excelleren. Men sluit af met de klassieker Sweet Home Alabama en het schip is dan allang weer aangemeerd en tot 20.00 speelt men door en dan na zo’n dikke zes uur muziek is de cruise ten einde.

The Twelve Bar Blues Band

Conclusie:
Het was fantastisch. Alles klopte vandaag: perfecte organisatie, geweldige muzikanten, topgeluid, prima eten en zeer vriendelijk en goed gehumeurd publiek. Als toetje nog schitterend weer. Al met al een zeer geslaagde blues-riviercruise met dank aan BluesinWijk.

(P.S.: Eigenlijk was het niet de bedoeling een recensie te schrijven, maar het was van het begin al zo leuk dat ik toch maar iets op papier gezet heb. Onvoorbereid en ik hoop dan ook dat namen en songs een beetje kloppen!! Zo niet, excuus).

blues jam

blues jam

blues cruise


Ook op Blues Magazine ...