Het langverwachte verslag van het Blues In The Schools program (BITS) van Joe Bonamassa in Winterswijk

Tekst: Andre Wittebroek , Foto’s: Marco van Rooijen

Eerst een korte mededeling. Het verslag was reeds eerder klaar maar met het verzenden naar Bluesmagazine heb ik ,zoals mij vaker overkomt, vast een fout gemaakt want het is nooit aangekomen!! Natuurlijk niet opgeslagen, dus alles weg, dom, dom ,dom. Computers zijn niet mijn sterkste kant bleek maar weer. Ik wachten op publicatie door Marco en hij wachten op mijn verslag. Na enkele dagen en een email van hem werd het pas duidelijk.

Nu dan de tweede!

Het begon voor mij vorige week woensdag 3 december. Alle voorbereidingen waren getroffen en alleen Joe moest nog komen.
De gymzaal was omgetoverd tot een heuse zaal met podium, licht- en geluidsinstallatie en meer dan honderd stoelen. De concierges hadden er echt iets moois van gemaakt.
De uitnodigingen voor de pers waren de deur uit, het hotel was geboekt, lunch was geregeld . Nu moesten Joe en tourmanager Harry Braun nog opgehaald worden na hun show in Rosenhof te.Osnabruck.
Om half 4 vertrok ik richting Osnabruck om daar om 5 uur te arriveren. Na Joe en de bandleden enkele cadeautjes plus de bekende doos wijn te hebben overhandigd , hebben we gegeten en even daarna begon de show in een totaal met 800 man uitverkocht Rosenhof. Zoals altijd speelde Joe en band de zaal “plat”.
Na de show nog even blijven hangen en napraten en rond 11.30 vertrokken we naar Winterswijk waar we rond 01.00 uur bij het hotel arriveerden.

De volgende dag, 4 december was het grote moment daar. Na een jaar van voorbereiding was Joe in Winterswijk om naar scholengemeenschap De Driemark te gaan voor de BITS!
Om 10.00 uur begon Joe, na door mij voorgesteld te zijn, voor ruim 100 leerlingen van klas 3 HAVO/VWO met zijn BITS.

Aankondiging Blues in the Schools programma door Andre Wittebroek

Aankondiging Blues in the Schools door Andre Wittebroek

Rustig en met veel humor deed hij zijn verhaal .Op zijn akoestische gitaar liet hij de verschillen horen tussen ‘gewone’riffs en ‘bluesriffs’ Hij vertelde veel over zijn jeugd en hoe hij tot De Blues is gekomen. Op zijn 4de kreeg hij zijn eerste gitaar, een aangepaste, omdat een echte te groot voor hem was. Daarna gitaarles gehad, vooral klassiek en verder zeker 5 uur oefenen per dag.
Het keerpunt richting Blues kwam nadat BB King hem ergens op een festival had horen spelen. Na enkele dagen werd Joe gebeld of hij het voorprogramma van hem wilde doen tijdens een tour van 20 optredens. Tijdens deze tour is een innige vriendschap ontstaan en zoals Joe zegt: BB King is mijn grootste invloed geweest, niet alleen op muzikaal, maar ook op zakelijk gebied. Zonder hem had ik hier niet gezeten , waarschijnlijk niet eens bluesmuzikant geworden. Na de tour wist ik en kon ik mijn ouders overtuigen dat ik in de muziek verder wilde en met een eigen band geld wilde verdienen.
Door zijn vader kwam Joe ook in aanraking met de Britse Blues. Hij liet hem luisteren naar muziek van vooral John Mayall & the Bluesbrakers met Eric Clapton, Peter Green, Rory Gallagher en Jeff Beck .
Daarna vertelde hij over de invloed van de blues op de moderne muziek zoals hip hop.

Joe Bonamassa tijdens Blues in the Schools in Winterswijk

Joe Bonamassa tijdens Blues in the Schools in Winterswijk

Na een uur was Joe klaar met zijn verhaal en vroeg of er nog vragen waren. Helaas niet een! Waarschijnlijk door de aanwezigheid van de pers met camera’s en de taalbarrière durfden de leerlingen niet. Toch een beetje een gemiste kans, wel jammer.

Na afloop kreeg Joe enkele cadeautjes ( hij deed het echt voor niets!). Cubaanse sigaren, de ons bekende Joe wijn en het mooiste volgens hem: de orginele John Mayall & Bluesbreakers met Eric Clapton LP uit 1968 die ikzelf als 15 jarig knaapje in 1968 heb gekocht. Aangezien die niet meer te koop is en John Mayall met Clapton zijn grote Europese voorbeeld is leek mij dat een leuk cadeau. Een schot in de roos !

Joe met LP John Mayall & The Bluesbreakers feat. Eric Clapton

Joe met LP John Mayall & The Bluesbreakers feat. Eric Clapton

Joe vertelde later tijdens de persbijeenkomst (zie filmpje op De Gelderlander site) dat zijn vader deze LP als jongen grijs draaide en dat de jeugd van nu deze muziek weer zou moeten beluisteren.
Dat was en is dan ook de opzet van het hele BITS programma. Zo blijkt de cirkel weer rond te zijn!!

Van het gehele Blues in the Schools gebeuren zijn er naast De Gelderlander ook opnamens gemaakt door de NPS voor het programma Cultura welke eind januari 2009 staat ingepland om uitgezonden te worden. Ook Blues Moose Radio was aanwezig deze ochtend en hebben er een speciale “Joe Bonamassa – Blues in the Schools” uitzending van gemaakt welke te beluisteren is via de volgende link:
http://bluesmoose.nl/bluesmoosenonstop50.ram (real player nodig)

Rond 13.00 was het voorbij en vertrokken we naar Keulen voor het volgende optreden in De Kantine, ook totaal uitverkocht met 1000 man. Het werd een geweldig optreden voor een laaiend enthousiast publiek, wat Marco van Rooijen van Bluesmagazine.nl kan bevestigen. Hij was er, net als bij de BITS zelf bij. Zie de foto’s !!!

Joe Bonamassa in Keulen (4 dec 2008)

Joe Bonamassa in Keulen (4 dec 2008)

Na het optreden snel naar de kleedkamer, iedereen bedankt en toen moe maar zeer voldaan naar Winterswijk. Half 3 naar bed en om 8 uur de eerste leerlingen weer in de klas!

PS. Voor mensen die nu denken dat Joe dit regelmatig gaat doen een kleine teleurstelling. In Europa zit het tourschema zo strak in elkaar dat het bijna niet te doen is. Nu bijvoorbeeld 17 optredens in 20 dagen!
Wil men weer weten over Joe BITS e.d. Harry Braun Joe’s Europese manager van www.eifel-events.de kan er meer over vertellen.

Joe Bonamassa (4 December 2008 - Die Kantine, Koln)


Ook op Blues Magazine ...