Stoney Curtis Band
10 april 2010
zaal Blues, Rhede (Duitsland)

Stoney Curtis & Band

Door Andre Wittebroek

Zaterdag 10 april was de Stoney Curtis Band te gast in bluescafe/zaal BLUES in Rhede Duitsland. Een uitgelezen mogelijkheid voor mij om hem weer eens live te zien spelen en een babbel met hem te maken, want Rhede ligt maar 15 km. van mijn woonplaats Winterswijk. Dus met (muziek)vrienden Rudi en Johan op naar Rhede.

2 Jaar geleden hadden we Stoney voor het eerst gezien op het Grolsch Bluesfestival in Schoeppingen en waren daar zeer van onder de indruk. Een jaar daarvoor had ik zijn live TVoptreden op Rockpalast gezien en vond het geweldig goed: harde, stevige, power, een soort streetblues met de bekende ‘ballen’. Nadat ik het opgenomen had werd het een van mijn meest bekeken DVD’s! Na afloop van zijn optreden in Schoeppingen hadden we een zeer geanimeerd gesprek over van alles en nog wat en Stoney en ondergetekende hebben sindsdien contact onderhouden . Omdat een Europese tour er vorig jaar niet in zat, maar nu wel, direct afgesproken elkaar weer te zien.

Rond 18.00 arriveerden we bij zaal Blues waar eigenaar Andre Knoch ons al stond op te wachten met een drankje. Mijn eerste vraag betrof Blues zelf en hoe die ontstaan is. Hij vertelde dat de club op 28 mei a.s. pas 1 jaar bestaat en dat hij daarvoor jaren in Jazz/bluesclub New Oreans aan de overkant heeft gewerkt, maar daar moest zoveel aan veranderd worden i.v.m. allerlei nieuwe (heb je het weer: ambtelijke) regels dat hij besloot een totaal nieuw gebouw neer te zetten met een perfecte geluidsisolatie. Zo gezegd zo gedaan! Blues bestaat uit een gezellig voorcafe met een zaal erachter voor zo’n 200 man. Het leuke is, dat wanneer er een konsert is , men in het bluescafe ervoor gewoon kan praten, men heeft totaal geen last van elkaar.

Stoney en band waren nog met de soundcheck bezig en met ons drankje begaven we ons naar de zaal. Een zeer hartelijke begroeting volgde, hij kende ons alle 3 nog van naam en vond het geweldig de Gang ( die bijnaam gaf hij ons in Schoeppingen) weer te zien. Omdat we hadden afgesproken samen wat te gaan eten begaven we ons, de band en wij drieen, naar het fantastische Italiaanse restaurant Casa Antica naast Blues. Tijdens het eten hadden we een gesprek over Stoney zelf, zijn muziek e.d. Het werd geen interview a.d.h.v. vooraf opgestelde vragen maar een meer informeel gesprek over zijn roots, drijfveren en ambities.

Samengevat: Ik ben geboren in Chicago dus opgegroeid met de Chicagoblues, verder was ik ook erg gecharmeerd van de meer funkadelic muziek en de meer psychedelische rock. Uit deze invloeden heb ik een mix gemaakt om zo mijn eigen stijl en geluid te creeeren:

Blues gecombineerd met stevige rock, soms funky ,soms metalachtig ,soms psychedelisch maar Right into your face!! Ik kom uit een arbeidersmilieu in een arbeidersstad dus noem ik het Workersblues! Ruig en echt met precisie en snelheid, de hitte van de gitaar knalt naar je toe!

De Stoney Curtis Band bestaat nu 15 jaar en we hebben 3 CD’s gemaakt: Live and Unleashed (helaas niet meer verkrijgbaar), Acid Blues Experience(2005) en Raw –Real 2007. Deze zomer gaan we de studio in om de nieuwe CD op te nemen, die waarschijnlijk eind dit jaar uit zal komen. Een geweldige ervaring voor ons was het TV Rockpalast optreden in de Harmonie in Bonn enkele jaren geleden.

Na het eten vertrokken we naar de zaal waar het optreden om 21.00 precies (Duitsland, grote klasse!) begon. In een goed gevulde zaal knalde de muziek er vanaf de eerste tonen genadeloos in. Wat een dynamiek en power! De band bestond uit Christian Schoebben op drums en Adrian Kuban-Maruszcyk op band. I.v.m. de bekende crisis kon niet de hele band met apparatuur uit Amerika komen, te duur. In het begin was te merken dat deze band nog nooit met elkaar gespeeld had, 2 dagen oefenen was alles. Stoney stuurde de anderen d.m.v. gebaren, hoofdknikjes e.d maar na enkele nummers werd het een echte eenheid. Je kon merken dat Christiaan en Adrian pure muzikanten zijn, ze pikken het zeer snel op. De band speelde bijna 3 uur en met wat voor een energie en power, het publiek was ‘begeistert’! Ze speelden maar liefst 25 nummers, zo ongeveer alles van de 3 CD’s. Jullie lezers zullen begrijpen dat ik geen 25 nummers apart ga bespreken maar de eenvoudige conclusie luidt: TOP!

Ook Andre Knoch, de eigenaar van BLUES , vond het SUPERGEIL en als ze volgend jaar weer naar Europa komen : weer in BLUES in Rhede!

Al met al een geweldig leuke avond! Je hebt van die momenten die je nooit vergeet in je verdere leven: Dit was er een van!!

Stoney Curtis & Band

Stoney Curtis & Band
Website Stoney Curtis Band : www.myspace.com/stoneycurtisband


Ook op Blues Magazine ...