De moderne blues is terug te leiden naar Robert Johnson, zijn invloed is terug te horen op tal van blues albums. Bluesmagazine geeft met The iconic Blues albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken

Foto The Iconic blues albums: Paul Butterfield - The Paul Butterfield Blues Band

13 – Paul Butterfield – The Paul Butterfield Blues Band
Samengesteld door Hans Ros

Het album “The Paul Butterfield Blues Band” is het debuutalbum van de Amerikaanse bluesband Paul Butterfield Blues Band, uitgebracht in 1965. Het album is een belangrijk werk in de bluesgeschiedenis, omdat het een van de eerste albums was waarop blanke muzikanten serieus en authentiek de Afro-Amerikaanse bluesmuziek speelden.

“The Paul Butterfield Blues Band” combineert Chicago blues met elementen van rockmuziek, waardoor het een uniek geluid heeft. De bandleden, waaronder Paul Butterfield als zanger en mondharmonicaspeler, Mike Bloomfield op gitaar en Elvin Bishop op gitaar, creëren een krachtige en energieke blueservaring.

Een interessant aspect van dit album is dat het laat zien hoe blanke muzikanten de Afro-Amerikaanse bluesstijl en het bijbehorende emotionele gevoel konden omarmen en communiceren. Dit was in die tijd een grote stap voorwaarts in de muziekwereld en heeft bijgedragen aan de erkenning en populairiteit van de blues als een universele muziekvorm.

Enkele topnummers van het album zijn onder andere:
“Born in Chicago” – Dit is het openingsnummer van het album en meteen een van de meest krachtige. Het heeft een opzwepend ritme en Butterfield’s rauwe vocalen en mondharmonica maken het onvergetelijk.

“Shake Your Moneymaker” – Dit nummer heeft een aanstekelijke groove en wordt gekenmerkt door indrukwekkend gitaarwerk van Mike Bloomfield. Het is een klassieke bluesstandaard die opnieuw wordt geïnterpreteerd door de band.

“I Got My Mojo Working” – Een van de meest bekende bluesnummers aller tijden, Butterfield’s interpretatie van dit nummer is krachtig en vol passie. Het nummer voegt een intense energie toe aan het album.

“Mystery Train” – Een track van Junior Parker en door vele gecoverd. In dit nummer hoor je de mondharmonica en de gitaar elkaar uitdagen.

“Blues with a Feeling” – Dit nummer is een geweldige showcase voor de mondharmonicavaardigheden van Butterfield en combineert zijn virtuositeit met een strakke ritmesectie. Het is een klassieker in de Chicago bluesstijl.

Het album markeert een belangrijk moment in de geschiedenis van de blues en heeft de weg vrijgemaakt voor vele andere artiesten om de bluesmuziek te omarmen en te verspreiden naar een nieuw publiek.

Paul Butterfield Blues Band - Driftin' Blues (Monterey 1967)

 
Meer van dit iconisch album luister, check deze link


Ook op Blues Magazine ...