De moderne blues is terug te leiden naar Robert Johnson, zijn invloed is terug te horen op tal van blues albums. Bluesmagazine geeft met The iconic Blues albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken.

Foto The Iconic Blues Albums: Junior Wells – Hoodoo Man Blues

5 – Junior Wells – Hoodoo Man Blues
Samengesteld door Hans Ros

“Hoodoo Man Blues” is het debuutalbum van de legendarische bluesmuzikant Junior Wells. Het werd uitgebracht in 1965 en wordt beschouwd als een essentieel album in de Chicago bluesgeschiedenis.

“Hoodoo Man Blues” is doordrenkt van de Chicago bluesstijl, waar Junior Wells een prominente figuur in was. Hij werd beïnvloed door bluesgrootheden zoals Muddy Waters en Little Walter, en zijn muziek weerspiegelt de rauwe en soulvolle klanken van de stad. Het album heeft een combinatie van traditionele Delta-blues, R&B en de opkomende elektrische bluesstijl.

Een opmerkelijk aspect van dit album is de prominente rol van gitarist Buddy Guy. Hij speelt op bijna elk nummer en hun samenspel is opmerkelijk. De chemie tussen Wells en Guy is duidelijk te horen, en hun muzikale dialoog is een hoogtepunt van het album. “Hoodoo Man Blues” onderscheidt zich door zijn originaliteit en experimentatie binnen de bluesmuziek.

Het album bevat enkele ongebruikelijke stukken, zoals “Yonder Wall”, waar Wells de mondharmonica gebruikt om een echovol geluid te creëren. Dit type geluidsexperimenten was destijds vrij zeldzaam in de blues.

Enkele van de beste nummers op het album zijn onder andere:
“Hoodoo Man Blues”: Het titelnummer is een van de bekendste tracks en is een perfect voorbeeld van Wells’ krachtige zang en harmonicaspel.

“Snatch It Back and Hold It”: Dit nummer opent het album met een energieke en funky groove. Wells’ vocale kracht en Guy’s gitaarwerk maken het tot een onmiddellijke favoriet.

Kortom, “Hoodoo Man Blues” is een buitengewoon belangrijk album in de geschiedenis van de Chicago blues. Het markeert het begin van een succesvolle carrière voor Junior Wells en laat zijn muzikale stijl en virtuositeit zien, samen met de samenwerking met Buddy Guy. Het nummer “Hoodoo Man Blues” blijft een ultieme favoriet onder bluesfans over de hele wereld.

Junior Wells Hoodoman Blues

 
Meer luisteren van dit iconisch blues album, check deze link


Ook op Blues Magazine ...