sven hammond (promo)

SVEN HAMMOND REALISEERT LANG GEKOESTERDE WENS

Terwijl de muzieksector in Nederland nog altijd in zwaar weer verkeert en de perspectieven voor de korte termijn maar weinig hoopgevend lijken heeft Sven Figee het razend druk. In Matthijs Gaat Door, de succesvolle doorstart van De Wereld Draait Door, op zaterdagavond zorgde de Sven Hammond Big Band als huisband wekelijks voor spectaculaire muzikale verrassingen en stapelen de hoogtepunten zich op. Het programma zal, mede dankzij de muzikale inbreng van de band, logischerwijs na enkele maanden worden gevolgd door het tweede seizoen. In de tussentijd is bovendien hard gewerkt aan nieuw materiaal voor zijn eigen band. Deze week verschijnt ‘Sphere’, een nieuw album van zijn band Sven Hammond en daar wordt door hem al tijdenlang reikhalzend naar uitgekeken. Er valt namelijk veel over te vertellen. Met het maken van een album waarin de muziek van Thelonious Monk (1917-1982) centraal staat is een lang gekoesterde wens van de bandleider, Hammond-toetsenist en pianist in vervulling gegaan.

Tekst: Jeroen Bakker

Op 10 oktober j.l., de geboortedag van Thelonious ‘Sphere’ Monk, was met ‘Monk’s Dream’ al een voorproefje te beluisteren van het zesde album van Sven Hammond. Het toeval wil dat de datum van ons gesprek, 17 februari, tevens de sterfdag is van de jazzlegende. Precies negenendertig jaar geleden overleed hij op slechts 64-jarige leeftijd. Monk was vanwege gezondheidsperikelen al lange tijd niet meer actief bezig met het maken van muziek.

Figee legt uit waarom dit eerbetoon zo lang op zich heeft laten wachten: “Veel heeft te maken met hoe dingen verlopen. Het vertrek van zanger Ivan Peroti had als gevolg dat er een ruimte gecreëerd werd om iets geheel anders te gaan doen, om te experimenteren en om hier aan te werken. Het voelde niet goed om meteen een vervanger te zoeken, weer een nieuwe plaat te maken en op dezelfde voet door te gaan. Ik wilde even resetten, even de boel opschudden om vervolgens een nieuw avontuur aan te gaan. Het moest wel iets zijn wat dicht bij ons ligt maar wel voor ons als band een nieuwe uitdaging betekende. Het vertrek van zanger Ivan Peroti betekent overigens niet het einde van de band. Als ‘voorzitter van de stichting’ zoals hij zichzelf wel eens heeft omschreven, “want het is best een democratisch bandje”, is Figee met drummer Joost Kroon, bassist Glenn Gaddum en gitarist Tim Eijmaal de band begonnen en wordt er dikwijls gebruik gemaakt van verschillende getalenteerde muzikanten. Er blijkt veel mogelijk bij Sven Hammond. Zo heeft de band voor ‘Sphere’ hulp gekregen van gevestigde namen uit de Nederlandse hiphop zoals Typhoon en Akwasi maar zijn er ook geleverde bijdragen van diverse minder bekende namen op te vinden. Op het moment van ons gesprek is er zelfs sprake van de spectaculaire en uit zestien muzikanten bestaande Sven Hammond Big Band zoals die wekelijks te zien is bij het succesvolle programma Matthijs Gaat Door. De band bestaat dan uit blazers, vocalisten, strijkers en zelfs een extra drummer en toetsenist. Jared Grant, bekend als halve finalist van The Voice Of Holland is degene die de vocalen op een meer dan voortreffelijke wijze voor zijn rekening heeft genomen. “Met hem zullen we ook het andere repertoire van Sven Hammond op het podium uitvoeren”, aldus Figee die daarmee enigszins vooruit loopt op de komende maanden waarin het materiaal van het nieuwe album hopelijk ook live gepresenteerd gaat worden.

Vandaag is men druk bezig geweest met de voorbereidingen van de eerstvolgende zaterdagavond-uitzending waarin o.a. The New Collective en de Sven Hammond Big Band gezamenlijk voor muzikaal vuurwerk zullen zorgen door terug te gaan in de tijd met een authentieke Big Band-clash, een ‘Battle Royale’ zoals die in de jaren dertig en veertig dikwijls werd ‘uitgevochten’ tussen de orkesten van Count Basie, Chick Webb en Duke Ellington. Dat terwijl men nog uitgebreid aan het nagenieten is van de vorige editie waarin een bijzonder indrukwekkend eerbetoon aan George Kooymans heeft plaatsgevonden nadat eerder bekend is geworden dat hij lijdt aan de progressieve spierziekte ALS waarmee dus direct het lot van The Golden Earring is bezegeld en optreden er dan ook niet meer in zit. In een heuse Hammond-battle zien zo’n 1.5 miljoen kijkers Sven Hammond duelleren met Thijs Boontjes, die andere Hammond-ambassadeur, in een knallende instrumentale uitvoering van ‘Radar Love’.

“Het is niet iets waarin ik zomaar zelf kan bepalen wat we gaan doen maar het is echt een team-effort van allemaal enthousiaste mensen. Het team bestaat uit de muziekredactrice, een eindredacteur, Matthijs van Nieuwkerk als ‘eindbaas’, het is tenslotte zijn show, en ik. Er zijn ideeën waar we over sparren en waarin iedereen iets te zeggen heeft. Het moet allemaal wel kloppen natuurlijk.” Figee beschouwt zijn bijdrage aan het programma in alle opzichten als één groot feest. “Afgelopen zomer werd ik gebeld met de vraag of ik de huisband van dit programma wilde samenstellen en leiden. Vond ik geweldig, moet je nagaan. Ik bedoel, Matthijs kan echt iedereen voor zijn programma krijgen en dan bellen ze mij. Dat klonk mij dus werkelijk als muziek in de oren. Het idee was om te werken met twee drummers en of ik dat wilde. Ze wilden daarnaast strijkers en blazers er bij hebben, of ik dat ook zag zitten. Mijn antwoord op al die vragen was ja, ja en ja.”

Figee legt de lat altijd hoog, alsof hij daarmee zichzelf probeert uit te dagen. Ook voor dit album is bepaald niet de makkelijkste weg gekozen. De bevlogen muzikant is bloedserieus en reageert fel op het misverstand dat Sven Hammond muziek heeft gemaakt waarin invloeden van Thelonious Monk zijn terug te vinden. Deze gedachte wordt in één keer van tafel geveegd: “De muziek is honderd procent Thelonious Monk”, benadrukt hij. “Wij hebben stukken die van hem afkomstig zijn gearrangeerd en naar onze hand gezet maar je hebt ook tracks waarin je als het ware de hiphopbeat al kunt waarnemen.” Hij neemt als voorbeeld het nummer ‘Thelonious’: “Daar zit het dus eigenlijk al in. Ik luisterde er naar en bedacht toen dat wanneer ik daar nu eens de eerste acht maten van pak en die vervolgens loop, dan heb je een hele gave beat. Daaroverheen kun je dan weer nieuwe dingen bedenken. Die muziek wordt dan de basis van nieuwe melodieën of teksten. Kijk, niet alles leent zich voor een bewerking en ook een track als ‘Monk’s Dream’ of ‘Ruby My Dear’, daar zit eigenlijk een heel verhaal achter, daar wil je niet aankomen. We zijn gedurende een maand of drie of vier iedere week met de band bij elkaar gekomen om te kijken wat we met de muziek van Monk konden doen. Sommige tracks wil je liever origineel houden.”

Ook van het idee dat in de studio alles op zijn beloop wordt gelaten wil hij duidelijk niets weten. “Ik werk met zulke getalenteerde mensen dat je nauwelijks kunt spreken van ‘dingen op zijn beloop laten’ maar er wordt ook niet zomaar iets bepaald. Ik laat hun geweldige talent spreken en laat ze dat doen waar ze goed in zijn. Ik ben weer goed in het samenbrengen van mensen. Ik heb meestal iets in gedachten, bespreek het met de band en daarna proberen we samen allerlei dingen uit. In de band is iedereen gelijkwaardig aan elkaar en we willen samen iets gaafs te maken. Het beste idee wint. Met de rappers en vocalisten ben ik gewoon even gaan zitten, geef ik een voorzetje en dan kijk je of het wordt opgepikt. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen werkwijze maar ik heb uiteraard wel mensen om mij heen die heel goed weten welke artiesten precies begrijpen wat er gevraagd wordt. David Koster die jarenlang voor het hiphoplabel Top Notch heeft gewerkt, kent iedereen in die scene en adviseerde mij welke artiesten hiervoor de meest geschikte zijn en de jazz ‘voelen’. Typhoon is natuurlijk een enorme liefhebber van jazz, Akwasi ook maar voor Gianski, een Amsterdamse singer/songwriter/producer is het iets nieuws. Hij deed in 2018 mee met de Popronde en levert nu zijn bijdrage op ‘Thelonious – Mijn Tempel’ die als single is uitgebracht. Er zijn daarnaast ook minder bekende en minder ervaren artiesten op ‘Sphere’ te vinden die geweldig werk hebben geleverd. Zo was daar plotseling zangeres Zoë Love Smith die je hoort op ‘Evidence – I’ll Never Let Go’. Zij is nog heel erg jong en het was pas de tweede keer dat ze in een studio was toen ze bij kwam.”

Thelonious Monk begon al op heel vroege leeftijd met het maken van muziek en hoewel hij daarbij niet voor de makkelijkste weg koos heeft zijn moeder hem daarbij altijd gestimuleerd. Het bespelen van de piano leerde hij zichzelf, lessen volgden pas veel later, en het duurde nog heel lang voordat er enige inkomsten uit voortkwamen.

Figee ziet weinig overeenkomsten met Monk als muzikant. “Hij groeide op in het Amerika van de jaren veertig en vijftig. Een hele rauwe en nare wereld, rassenscheiding en heel veel andere ellende. Voor iemand als Monk waren er destijds heel weinig kansen. Ik kan mijn leven daar absoluut niet mee vergelijken. Wat wij wel delen is dat er in onze jeugd iemand is geweest die ons geïnspireerd heeft. Bij mij is dat mijn opa die ontzettend goed piano kon spelen en die heeft bij mij het vlammetje aangestoken.”

Figee kan wel uitleggen waarom juist Monk van al die ‘coole cats’ uit die tijd, zoals Charlie Parker, Miles Davis, John Coltrane, zijn favoriete muzikant is. “Monk is echt een hele bijzondere artiest, zo uniek, heeft zo’n eigen geluid. Dat hadden zij natuurlijk allemaal maar hij heeft een hele radicaal eigen stijl neergezet. Hij combineert op een bepaalde manier Westerse klassieke muziek met jazz en dat gaat soms zelfs richting het abstracte. Hij deed dingen die mensen verbaasde, verwonderde en verwarde. Hij stuitte met zijn recalcitrante manier van spelen ook op veel onbegrip. Men had nog nooit zoiets gehoord.”
Hoewel de jazzmuziek tegenwoordig onder de jongeren wereldwijd een steeds grotere populariteit geniet, is er nog altijd werk aan de winkel. “Een van de doelstellingen van ‘Sphere’ is om de muziek van Thelonious Monk, zonder hem te willen imiteren ook bij de jongeren onder de aandacht te krijgen en te laten zien dat zijn muziek zich uitstekend leent voor een samensmelting met andere genres. Omdat het niet de bedoeling was om er een jazz-tribute van te maken heeft Sven Hammond daarom bewust de samenwerking gezocht met talentvolle muzikanten uit de huidige soul- en hiphop-scene. Zoals Thelonious Monk mij met zijn muziek beïnvloedde, hoop ik hiermee op mijn beurt weer de nieuwe generatie te inspireren.”

Sven Hammond Sphere

Sven Hammond – Sphere

Release: 16 April 2021
Te bestellen bij o.a. Bol.com

TRACKLIST:

01. Monk’s Dream
02. Locomotive – Doucement (Hittegolf) feat. Typhoon
03. Ruby My Dear
04. Evidence – I’ll Never Let Go feat. Zoë Love Smith & Sven Figee
05. Ugly Beauty
06. Pannonica
07. Thelonious – Mijn Tempel feat. Gianski
08. Bye Ya
09. Misterioso – Wat De Dag Brengt feat. Cheyenne Toney
10. Monk’s Point
11. Green Chimneys – Juffie – featuring Akwasi

Sven Hammond Online : svenhammond.com


Ook op Blues Magazine ...