Sven Hammond IV

SVEN HAMMOND – IV
Format: CD / Label: Caroline Benelux
Releasedatum: 6 Maart 2015

Tekst: Jeroen Bakker

“Het is aardig uit de hand gelopen”, zo verzuchtte Sven Figee onlangs toen hij terugblikte op de carrière van Sven Hammond Soul, een naar hem vernoemde band waarin een prominente rol was weggelegd voor het Hammond-orgel. “Gieren op dat orgel, dat was wat ik wilde”, aldus de toetsenist die na drie eerdere albums met ‘IV’ het ultieme bandgevoel heeft gevonden. Sinds de komst van zanger Ivan Peroti heeft de band een vaste vorm aangenomen die zowel op het podium als in de studio maar wat graag het avontuur opzoekt. Met die muzikanten weet Sven Hammond het beste van rock, blues, soul en funk samen te brengen waarbij de creatieve manier van werken in de jazz niet vreemd is.

De Soul is inmiddels van de naam gehaald wat overigens niet wil zeggen dat er op dit album niets meer is terug te vinden van het zwarte goud. Wel ligt de nadruk meer op een gitaargeoriënteerd geluid waarbij het aantal Hammondsolo’s iets is afgenomen. De band bevindt zich sinds enige tijd in een rocktrip en dat komt goed uit aangezien na een uitgebreide clubtour de festivals er dit jaar aan moeten geloven. Vanaf de rauwe opener Brother Drunk lijken de bedoelingen duidelijk. Drumvirtuoos Joost Kroon, regelmatig te vinden bij de New Cool Collective, en bassist Glenn Gaddum vormen een ronduit unieke ritmetandem. Ook de rol van gitarist Tim Eijmaal blijkt aanzienlijk in het huidige geluid. Vuige riffs en subtiele melodielijnen wisselen elkaar met groot gemak af. Een goed voorbeeld is het stevig rockende Fly dat met die zware Hammond-tonen een behoorlijk heavy karakter krijgt. De hoofdrol lijkt op IV toch echt weggelegd voor zanger Ivan Peroti die ook het merendeel van de teksten voor zijn rekening heeft genomen. Peroti heeft een enorm bereik waarmee hij in een grote diversiteit aan stijlen goed uit de voeten kan. Zo is er het pakkende Empire, met het geniale piano-loopje van Figee, waarin hij heerlijk ‘los kan’ of de zwaar funky falsetstem in Diamond Drink waarin een vergelijking met Prince voor de hand ligt. Ook in het gevoelige King zijn het de vocalen die alle aandacht opeisen. Dikwijls is er gebruik gemaakt van distortion waarmee deze zijn opgenomen maar dat we hier ook zonder effecten en trucs te maken hebben met één van de beste stemmen uit de Benelux lijdt geen twijfel.

Sven Figee zou tijdens de opnamen van IV als ‘Voorzitter van de Stichting’, dus niet als bandleider, zijn muzikanten in geen enkel opzicht creatieve beperkingen willen opleggen. Het blijkt een uitstekende beslissing die hopelijk positieve gevolgen gaat krijgen op de Nederlandse festivalweiden in 2015.

Tracklist:
1. Brother Drunk
2. Fly
3. Empire
4. Gloria
5. Resonating Heartbeat
6. Diamond Drink
7. King
8. Kiss The Ground
9. Mile For Mile
10. Pain
11. Shame
12. Kill Your Darlings

Website Artiest: www.svenhammond.com

Sven Hammond – Live:
05 Maart Paard van Troje, Den Haag
12 Maart Doornroosje, Nijmegen
20 Maart Burgerweeshuis, Deventer
21 Maart Atak, Enschede
26 Maart Patronaat, Haarlem
27 Maart Simplon, Groningen
28 Maart Hedon, Zwolle
02 April Rotown, Rotterdam
09 April Effenaar, Eindhoven
10 April Tivoli de Helling, Utrecht
14 April Melkweg, Amsterdam
16 April W2, ’s Hertogenbosch
17 April Nieuwe Nor, Heerlen
24 April De Kelder, Amersfoort


Ook op Blues Magazine ...