Foto Martijn Fincke

Sunshine Cleaners – Silent Voices | Uniek project in De Pluk Geldermalsen

Zanger en gitarist Sjef Hermans, van de groep Champagne Charlie (CC) heeft een aantal gedichten van Dietrich Bonhoeffer in het Engels vertaald en aangevuld met eigen nummers over zijn bewondering van de man op het album ‘Silent Voices’ gezet. Dat deed hij samen met het andere groepsleden van CC; Geert de Heer, gitaren en Gait Klein Kromhof, harmonica. Terwijl Jacqueline Heijmans de prachtige vocalen voor haar rekening neemt.


Gait Klein Kromhoff – foto Bert Lek

Over de persoon Bonhoeffer, hij werd in 1906 geboren in Breslau. Als hervormer stimuleerde hij de levende kerk: niet het instituut, maar de mensen die de gemeenschap vormen staan centraal in zijn denkbeelden en die werden vooral gevormd na een studieperiode in New York waar hij in aanraking kwam met de sociale gospel uit Harlem. Hij is echter veel universeler. Bonhoeffer is de meest gelezen theoloog van de vorige eeuw. Muziek speelde een belangrijke rol in zijn leven. Hij was verdienstelijk amateurmuzikant. Aanvankelijk vooral klassiek (Bonhoeffer speelde clavichord, naast bijvoorbeeld gitaar). Hij verzamelde muziek en boeken en werd vooral gegrepen door de zwarte muziek uit Amerika: de blues en jazz.

De muzikale context op Silent Voices zit in de Americana hoek. Hij verzette zich eerst passief, later actief tegen het nationaal socialisme. Hij keerde terug naar Duitsland en raakte zelfs betrokken bij de aanslag op Hitler op 20 juli 1944. Vanaf eind ’44 maakte hij gedichten over zijn ondraaglijke bestaan als gevangene. Als hij wordt overgeplaatst naar het Gestapo hoofdgebouw wordt correspondentie met de buitenwereld haast onmogelijk. Hitler gaf persoonlijk bevel hem op te hangen op 9 april 1945, enkele dagen voor het einde van WOII.

Silent Voices is een uniek project in de Nederlandse muziekhistorie.

Zaterdag 15 februari
De Pluk, Geldermalsen
Toegang 15.00 Euro.
Kaarten zijn uitsluitend te bestellen via [email protected]


Ook op Blues Magazine ...