Foto Recensie: Richville - Richville

Richville – Richville
Format: CD / Label: Tub Thumper
Releasedatum: 22 september 2019

Tekst: Peter Marinus

Liefhebbers van het oude werk van Ry Cooder en van Little Feat opgelet! Met het Nederlandse duo Richville hebben we er weer een prima bluesact bij! Het duo bestaat uit de ervaren muzikanten Richard van Bergen (zang, gitaar) en Jeroen JJ Goossens (drums, percussie). De twee hebben een muzikaal verleden in bands als The Sunset Travelers en Rootbag.

Hun kwaliteiten werden ook opgemerkt door de gelouterde Martin Pradler uit Los Angeles, die bekend is van zijn mastering van het Ry Cooder album ‘The Prodigal Son‘. Hij was dermate enthousiast dat hij het album van Richville ook gemasterd heeft.
Bij een bezetting van zang en gitaar en drums ga je haast automatisch denken aan een rauwe garageblues act. En dat is bij dit duo slechts ten dele waar.

Natuurlijk duiken er wel een paar schroeiende garagebluesnummers op zoals het rauw pompende Gettin’ Real Good, dat voorzien is van een ontzettend smerig fuzzgeluid en de smerige garageboogie Lord And The Devil met zijn scheurende en huilende slide en de pompende harmonica van gast Gait Klein Kromhof.
Maar er is meer aan de hand op dit album. Zo opent het album met de trage broeierige blues Lord Won’t Fail Me. Na een intro van rustgevend kikkergekwaak wordt de rust ruw verstoord door de rauwe snerpende slide van Richard van Bergen en de lui pompende drums. Een bluesnummer dat tot op het bot gestript is waardoor de naakte essentie, namelijk rauwe Neder countryblues, overblijft.
Set Me Free is daarna een luie funky blues met een schroeiend swamp geluid en een staccato pianobijdrage van Roel Spanjers. Love Yourself is overduidelijk geïnspireerd door het vroege werk van Ry Cooder hetgeen duidelijk te horen is in het swingende, hakkelende gitaarspel. De naam Ry Cooder kommen we ook tegen in het sprankelende Addicted To You. Een nummer dat teruggrijpt naar diens “Chicken Skin Music” periode en dan ook nog eens voorzien is van een Mexicana sfeertje. Ook in het instrumentale Richville Bound is het geluid van Cooder terug te horen. Een zachte intieme shuffle waarin het rauwe brandende gitaargeluid is ingeruild voor een breekbaar romig geluid.
De drums van Jeroen JJ Goossens openen Home met een heerlijk funky New Orleans ritme waarna de schroeiende gitaar het nummer van een Little Feat karakter voorziet. In het lui voortslepende Keep On Prayin’ zit een gospelgeluid met trage New Orleans grooves en sprankelend gitaarwerk. In het luchtig huppelende Angels Tell You moest ik denken aan het nummer “Alley Oop” van the Hollywood Argyles maar dan wel met een gospelinjectie en een prima swingende pianosolo van Roel Spanjers.
In de afsluiter What The World Needs worden de Cooder en Little Feat invloeden op een prima wijze voorzien van een funky bonkend New Orleans ritme.

Richville maakt met dit album een verbluffend goede indruk. Dit is een absolute aanrader voor de liefhebbers van de rauwe blues én voor de liefhebbers van het geluid van Ry Cooder en Little Feat!


Tracklist:
01. Lord Won’t Fail Me
02. Set Me Free
03. Love Yourself
04. Home
05. Richville Bound
06. Gettin’ Real Good
07. Keep On Prayin’
08. Addicted To You
09. Lord And The Devil
10. Angels Tell You
11. What The World Needs

Angels Tell You is dedicated to Dr. John

Website: www.facebook.com/Richville19


Ook op Blues Magazine ...