In de afgelopen bijna 45 jaar leek het zo langzamerhand een mythe te zijn geworden, maar nu is er toch voor honderd procent zekerheid: Voor de hoesfoto van de elpee Applekockers Flophouse van de Drentse bluesgroep Cuby & the Blizzards heeft in café Perkaan in Wezup in oktober 1969 wel degelijk een striptease-act plaatsgehad, die ook is gefilmd.
Na lang zoeken is het complete filmpje ontdekt. Het Cuby & the Blizzards Museum in Grolloo heeft deze bijzondere vondst tijdelijk in bruikleen gekregen. Tijdens het komende Blues in Grolloo-festival op zaterdag 8 juni en de dag erna (zondag 9 juni), kunnen de bezoekers het filmpje exclusief in het C+B Museum voor de eerste maal bekijken.

AppleknockersFlophousehoes

De uitvoering van het hoesontwerp voor Appleknockers Flophouse van Cuby & the Blizzards leverde eind oktober 1969 een heuse rel op, die ruimschoots in de media werd uitgemeten. De bandleden opperden het idee om voor de hoesfoto een feestje in een authentiek Drents café te organiseren. Dat werd de gelagkamer van het café van Willem Perkaan in Wezup. Platenmaatschappij Phonogram had bedacht dat het leuk zou zijn een dame uit de kleren te laten gaan en huurde een striptease-act in. Tot de gasten in Perkaan behoorden onder anderen de plaatselijke boeren die, zwaar onder invloed van de gul geschonken alcohol, de blote dans met een mix van verbazing en genot aanschouwden.

Phonogram-fotograaf Herman Baaren legde alles op de gevoelige plaat vast, maar de pikante foto’s hebben de betreffende hoes nooit gehaald. Het dorp maakte bezwaar en onder druk van de toenmalige burgemeester Greebe van de gemeente Zweelo zijn de striptease-foto’s niet gepubliceerd. Voor de hoes van Appleknockers Flophouse werd uiteindelijk gekozen voor een “neutrale” Perkaan-foto, met alleen de aangeschoten bandleden erop.

Lange tijd is er gespeculeerd over de vraag of er destijds in café Perkaan ook is gefilmd. Volgens de pers was er een free-lance cameraploeg aanwezig, maar dit is in de loop der jaren door veel van de aanwezigen ontkend.

OldTimesGoodTimeshoes

Jan Venhuizen, manager van Cuby & the Blizzards van 1963 -1976, is echter altijd overtuigd geweest van het bestaan van de film: “Het moest een persiflage worden op de elpee Electric Ladyland van Jimi Hendrix, die net was uitgekomen, met al die blote dames op de hoes. Ik was er die avond bij en ik heb zelf gezien dat er filmopnamen zijn gemaakt”.

Na bijna 45 jaar is aan dit mysterie een einde gekomen. Door een combinatie van toevallige omstandigheden en grondig speurwerk werd de film, die in 1969 waarschijnlijk in opdracht van de VARA is gemaakt, onlangs aangetroffen in de archieven van Filmmuseum Eye in Amsterdam. Het C+B Museum kreeg toestemming om het filmpje twee dagen exclusief voor museale doeleinden te gebruiken en hierdoor krijgt het Blues in Grolloo-festival op 8 juni een extra pikant tintje. De film gaat dan officieel in het C+B Museum “in première”.

www.cubymuseumgrolloo.nl
www.bluesingrolloo.nl
info@cubymuseumgrolloo.nl


Ook op Blues Magazine ...