Tekst: Jos Verhagen
Foto’s: Groene Engel.

Soms is het fijn ongehinderd door enige voorkennis naar een concert te gaan. Dan is het aan de band om je te overtuigen. Grollo, de band waar dit verslag over gaat heeft dit met verve gedaan. Grollo is een band die de grootste Nederlandse bluesband, Cuby and the Blizzards als inspiratie bron heeft. De vijf jongens uit Lemelle en omgeving hebben alle een muziek geschiedenis in tal van Nederlandse bands en ze overtuigde mij met hun spel. Ik geef het direct toe ik ben geen kenner van Cuby, ja Appleknocker flop house en dan houd het wel op. Uitermate verrast was ik dan ook door de set aan Cuby nummers. Mooi ingetogen nummers, dan weer volop rockend met dat kenmerkend vleugje jaren zestig.

De band was op dreef en wat het geheel extra mooi maakte zijn de twee muzikanten die met de gitaar en de keyboards elkaar tot grote hoogte op stuwde. Gitarist Niek Cival en toetsenist Henk Hulzebosch maakte dit optreden tot een feest de ene na de andere solo waarbij ze elkaar vaak afwisselde; het maakte het optreden tot een dynamisch geheel. Zelfs voor een niet kenner van het oeuvre van Cuby viel er veel te genieten. Een doorgewinterde Cuby fan vertelde mij dat Harry Muskee de gave bezat om een ballad met een dergelijke emotie te zingen dat je het idee had dat hij zelf moest huilen. Zanger Bastian Pen is van een ander kaliber, in de vaak van steviger uitgevoerde versies van de Cuby nummers hield hij zich met gemak staande. Samen met zijn broer Daan op bas en drummer Ymte Koekkoek gaven zij hem bijna twee uur van jetje.

Even terug gezocht op Spotify zag ik dat alle bekende nummers wel voorbij gekomen waren; Distant smile, Disappointment blues, Window of my eyes, Somebody will now someday, Appleknockers flop house. Prachtig was ook de intieme akoestisch uitvoering van Black Snake waarbij gitarist Niek Cival uitblonk in gitaarkunst en waar Zanger Bastiaan Pen je ook in de ziel raakte. Grollo trakteerde ons op een heerlijk avondje blues van eigen bodem.

Grollo is nog te zien op 13 januari in Parkvilla Alphen aan de Rijn, 14 januari Zalencentrum Reuver, 15 januari Melkweg Amsterdam.


Ook op Blues Magazine ...