Bluesmagazine brengt met The Iconic Blues Albums een voorzetje van blues albums die niet in je collectie mogen ontbreken, maar laten we ook Nederland niet vergeten. In deze aanvullende reeks, de Iconische Nederlandse blues albums, te beginnen met hoe kan het ook anders Cuby and the Blizzards.

Foto The Dutch Iconic Blues Albums: Cuby and the Blizzards – Groeten Uit Grollo

01 – Cuby and the Blizzards – Groeten Uit Grollo
Samengesteld door Hans Ros

Het album “Groeten uit Grollo” van Cuby and the Blizzards is een van de bekendste albums in de Nederlandse bluesgeschiedenis. Het album werd uitgebracht in 1967 en is vernoemd naar het Drentse dorpje Grollo, waar de bandleden hun repetitieruimte hadden. Het wordt vaak beschouwd als een mijlpaal in de Nederlandse bluesmuziek. Op het album speelt voor het eerst ook de pianist Herman Brood, die later landelijke bekendheid zou krijgen.

Het album opent met het nummer “Another Day, Another Road”, een upbeat bluesrocknummer dat meteen de toon zet voor de rest van het album. Het is een energieke track met sterke gitaarsolo’s en de karakteristieke rauwe stem van frontman Harry Muskee. Het is een perfect voorbeeld van de bluesstijl waar Cuby and the Blizzards om bekend staan.

Een hoogtepunt van het album is het nummer “King of the World. Het begint met een langzame opbouw, waarbij de gitaar geleidelijk aan intensiteit wint. Vervolgens barst het los in een krachtige, groovende bluesrocksong met een catchy refrein. “King of the World” staat bekend om de virtuoze gitaarsolo’s van Eelco Gelling en de dynamiek tussen de bandleden.

“Somebody Will Know Someday” bouwt op naar een krachtige climax, waarbij de bandleden hun muzikale vaardigheden tentoonspreiden en een geweldige dynamiek bereiken. “Somebody Will Know Someday” vormt een uitstekend voorbeeld van de bluesy sound en de sterke emotionele lading die kenmerkend zijn voor het album.

Het album wordt over het algemeen geprezen om zijn sterke songs, de meeslepende stem van Muskee en de indrukwekkende gitaarwerk van Gelling. Het combineert invloeden uit de Amerikaanse blues met een Nederlands tintje, wat resulteert in een unieke sound. “Groeten uit Grollo” wordt gezien als een van de beste Nederlandse bluesalbums aller tijden en heeft Cuby and the Blizzards definitief op de kaart gezet als een toonaangevende bluesband. Het succes van “Groeten uit Grollo” leidde uiteindelijk tot internationale erkenning voor de band en zorgde voor een belangrijk keerpunt in hun carrière.

Cuby and the Blizzards Jazz Bilzen 1968

 
Meer luisteren van dit iconisch blues album, check deze link


Ook op Blues Magazine ...