Foto Release: Willie J. Campbell (R.I.P.) - Be Cool

Label: Blue Heart Records
Release date: August 18, 2023

Tekst: Rick J Bowen, vertaling Jos Verhagen

Muziek heeft het vermogen in zich om langdurige herinneringen te creëren als eeuwig monument. Slechts enkele maanden voor zijn tragische dood opgenomen en vastgelegd voor een postume release, het debuut soloalbum van Willie J. Campbell, Be Cool. Het is een blijvend eerbetoon aan vriend, bassist, zanger, songwriter, adviseur en zijn 50-jarige carrière als lid van bekroonde bands zoals; The Fabulous Thunderbirds, James Harman Band, Mannish Boys en de Proven Ones. Willi J Campbell kreeg de steun van een lange rij muzikale vrienden en familie om dit album te voltooien en wat recht doet aan zijn talent en die volgt op zijn diagnose van ALS (amyotrofische laterale sclerose). Goede vriend en gitarist, Kid Ramos co-produceerde, samen met Brian Templeton, het project voor Willie J, e samen brachten ze meer dan een dozijn top muzikanten op de been, waaronder Kim Wilson, Sugaray Rayford, David Hidalgo, Joe Louis Walker, Janiva Magness, Jimi Bott, Jimmie Wood, Jason Ricci, Anson Funderburgh, Mike Morgan, Shawn Pittman, Johnny Ramos, Condron Hampton, Mondo Cortez, Pat McDougall en Brooks Milgate. Blue Heart Records werkte nauw samen met de familie Campbell om alle aspecten voor de release voor te bereiden en om ervoor te zorgen dat deze vijftien nummers tellende collectie van rock, soul en blues weerspiegelt wat de impact was die Willie had de mensen om hem heen, van fans tot mede muzikanten, mede patiënten en zijn geliefde familie.

Foto Release: Willie J. Campbell (R.I.P.) - Be Cool

Sugaray Rayford leidt het ensemble op het openingsnummer “You Better Let Go”, een funkified preek over het kwaad van het materialisme. De donderende tomtoms van Jimi Bott worden gematched door de stuwende piano van Brooks Milgate op de verschroeiende rocker, “No More”. David Hildalgo van Los Lobos leent zijn bekende East LA-stem aan de laid-back shuffle “This time.” Janiva Magness levert een van haar kenmerkende powerhouse vocals in de charismatische slowblues “Can’t Stay Away” en Jason Ricci blaast vette bluesy mondharmonica over de Hill Country-beat en de vette gitaren in de Fat Possum-blues “Drone”. De running bass van Campbell past als een handschoen bij de drums van Jimi Bott als een swingende groove machine in het onstuimige instrumentale “Docksidin'”, perfect ter ondersteuning in dit nummer de scheurende solo’s en het gerinkel van Brooks Milgate’s Hammon B3 orgel. Iedereen doet mee aan de Groove rocker “My Fault”, losjes gebaseerd op de Rolling Stones. Brian Templeton getuigt zijn geloof in de liefde in het gospelachtige “Forever Shall Be”, met zijn machtige stem.

Het door de blazers gedreven R&B-nummer “Standby”, is een geweldig vehikel voor het showmanschap van Sugaray Ray Ford. Shawn Pittman brengt samen met Kid Ramos, Mike Morgan, Anson Funderburgh en Kim Wilson een heerlijk stukje blues in “Devil On My Shoulder” waarbij je jezelf op een veranda waant met heerlijke solo’s van Funderburgh, Ramos, Wilson en Morgan. Kid Ramos en Brian Templeton hebben veel plezier met zingen over een wilde vrouw in ‘She’s A Twister’, terwijl Brooks Milgate met de barrelhouse-piano door het nummer heen rammelt. Jimmy Wood bepleit zijn zaak in het gruizige ‘One Man Chain Gang.” met ondersteuning van het hele gezelschap. “You Can’t Stop Her”, is een eerbetoon aan Huey “Piano” Smith de New Orleans R&B en rock ‘n’ roll pionier, Kim Wilson grijpt hier de microfoon met zijn geroemde manier van zingen en mondharmonica spelen. Het emotionele hoogtepunt van het album is de ballad ‘Use As Needed’ Kid Ramos en Brian Templeton stortte hun hart en ziel uit in het nummer om hun dierbare vriend en wapenbroeder te eren. Willie T Campbell’s geliefde compositie “Albatross” van Peter Green sluit het album af. het iconische instrumentale gitaar nummer omschrijft de passie van Willie J. Campbell’s voor het gevoel in plaats van techniek.Voor hem was “Albatros” een van de eerste rocknummers waarin de nadruk lag op het gevoel in plaats van op techniek.


 
Artists:
Willie J Campbell – Bass
Kid Ramos – Gitaar (All tracks)
Brian Templeton – Vocals (track 2,5,7,8,11,14)
Jimi Bott – Drums (All Tracks)
Brooks Milgate – Keyboards (All Tracks)

Special guests:
Mondo Cortez Gitaar (track 12)
Anson Funderburg – Gitaar (track 2,4,6,7,10)
Sax Gordon – Saxofoon (track 9)
Condron Hampton – Percussie (1,7,8)
David Hidalgo – Vocals, gitaar (track 3)
Janiva Magness – vocals (track 4)
Joe “Mack”Mc Carthy – Horns (8,9)
Pat McDougal – piano (track 15)
Mike Morgan – gitaar (track 2,4,5,6,7,9,10)
Shawn Pitman – gitaar (track 2,4,5,6,9,10), vocals (track 10)
Sugaray Rayford – vocals (track 1,9)
Jason Ricci – mondharmonica (track 5)
Joe Louis Walker – gitaar (track 9)
Kim Wilson – mondharmonica (track 3,10,13), vocals (track 13)
Jimmi Wood – mondharmonica, vocals (track 2)


Ook op Blues Magazine ...