Fabulous Thunderbirds

 
The Fabulous Thunderbirds
Samengesteld door Hans Ros

The Fabulous Thunderbirds is een Amerikaanse bluesrockband opgericht in 1974 in Austin, Texas. De band staat bekend om hun energieke live-optredens en hun mix van blues, rock, en R&B-muziekstijlen. De band werd opgericht door zanger en mondharmonicaspeler Kim Wilson en gitarist Jimmie Vaughan, de oudere broer van blueslegende Stevie Ray Vaughan. Samen met bassist Keith Ferguson, drummer Mike Buck en toetsenist Gene Taylor vormden zij de oorspronkelijke bezetting van de band.

Hun eerste twee albums werden uitgebracht in 1979 (“The Fabulous Thunderbirds”) en 1980 (“What’s the Word”), met zang en mondharmonica van Kim Wilson, Jimmie Vaughan als leadgitarist en Keith Ferguson op basgitaar. Mike Buck was op drums voor het eerste album maar verliet de band en werd op het tweede vervangen door Fran Christina. Beide albums werden aanvankelijk verkocht via het kleine aantal exemplaren (ongeveer 3000) en worden nu beschouwd als belangrijke bluesopnamen.

De bluesstijl van de Thunderbirds mengde Texas blues met de swamp blues van Slim Harpo en Lazy Lester – beiden gecoverd door de Thunderbirds. Het derde album van de band, “Butt-Rockin’”, uitgebracht in 1981, bracht de band dichter bij het oude R&B en voegde extra muzikanten toe die piano en koper speelden. The Fabulous Thunderbirds braken door in de jaren 80 met hun hits als “Tuff Enuff” en “Wrap It Up”. Deze nummers werden grote successen op de Amerikaanse rock- en bluescharts en vestigden de band als een van de leidende acts in de bluesrockscene.

De band heeft talloze albums uitgebracht en heeft samengewerkt met enkele van de grootste namen in de muziekindustrie, waaronder Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton en Carlos Santana. De muziek van The Fabulous Thunderbirds wordt gekenmerkt door stuwende ritmes, krachtige gitaarriffs en soulvolle zang en harmonica. Hoewel de bezetting van de band in de loop der jaren is veranderd, blijft Kim Wilson het gezicht en de drijvende kracht achter The Fabulous Thunderbirds. De band blijft tot op de dag van vandaag actief en treedt regelmatig op over de hele wereld. Hun mix van blues, rock en R&B blijft een favoriet onder fans van authentieke en energieke live muziek.

Hoewel The Fabulous Thunderbirds favorieten waren geworden van collega-muzikanten, met voorprogramma’s voor o.a. The Rolling Stones en Eric Clapton en kritisch goed werden ontvangen, verkochten de platen van de band niet goed. Chrysalis Records liet de band vallen na de release van “T-Bird Rhythm” in 1984, waardoor de band vier jaar zonder contract bleef.

De single “Tuff Enuff” was te zien in de film Gung Ho uit 1986. Het was ook te zien in de film Tough Guys, evenals de follow-up single “Wrap It Up”, die naar nummer 50 op de Billboard Hot 100-hitlijst ging. “Tuff Enuff” blijft de enige Top 40-hit van de band, met een piek op nummer 10 op de Billboard Hot 100. Het album “Tuff Enuff” werd goud in verschillende landen en werd vervolgens platina in de Verenigde Staten, met een omzet van meer dan een miljoen.

De band begon vervolgens aan een lange reeks line-up wisselingen en albums in de jaren negentig. De oude drummer Fran Christina vertrok in 1996 en sloot zich aan bij Marcia Ball en later de laatste echte Texas Blues-band van Doug Sahm. Jimmie Vaughan verliet de band om in een duo met zijn broer Stevie Ray Vaughan te spelen. The Fabulous Thunderbirds verving Vaughan door twee gitaristen, Duke Robillard en Kid Bangham, die later weer zouden worden afgelost door gitarist Johnny Moeller. De band nam “Painted On” op in 2005, geproduceerd door Steve Berlin (van Los Lobos) en met Rachel Nagy van de Detroit Cobras op het nummer “Love Speaks Louder Than Words”.

Recent kondigden The Fabulous Thunderbirds ter ere van hun 50ste verjaardag de release aan van Struck down, hun eerste studioalbum sinds acht jaar.

The Fabulous Thunderbirds • Telephone Blues • 2017 07 15

Wil je meer luisteren van The Fabulous Thunderbirds, check deze link

Fabulous Thunderbirds

Johnny Moeller


Ook op Blues Magazine ...