Confessin The Blues Rolling Stones

Various Artists – Confessin’ The Blues
Format: 2CD – 2LP Vinyl Bookpack / Label: BMG – Universal
Releasedatum: 9 november 2018

Tekst: Gerrit Schinkel

The Rolling Stones zijn sinds hun oprichting in 1962 al grote liefhebbers van bluesmuziek. Het hele oeuvre van deze Britse band is zo ongeveer doordrenkt van blues. Treffend is wat dat betreft de uitspraak van gitarist Keith Richards: ‘If you don’t know the blues….there’s no point in picking up the guitar and playing rock and roll or any other form of popular musica. The Rolling Stones zorgden b.v. in de jaren ’60 ook voor een herwaardering van een groot aantal Amerikaanse bluesartiesten. Bluesmensen die in hun vaderland al bijna waren vergeten, of bij het grotere publiek nauwelijks bekend waren, werden door The Stones aan de vergetelheid ontrukt en opnieuw in de schijnwerpers gezet. En het is ook niet voor niets dat The Rolling Stones hun naam ontleenden aan een song van Muddy Waters, een van hun grote voorbeelden.

In samenwerking met BMG en Universal hebben deze grote supporters van the blues onlangs een album samengesteld met songs van bluesartiesten die The Stones hebben geïnspireerd en derhalve veel voor hun carrière hebben betekend. Deze maand verscheen er een verzamelaar onder de veelzeggende titel ‘Confessin’ The Blues’. Een dubbelalbum met maar liefst tweeënveertig veelal klassieke bluessongs. Ron Wood heeft zijn talenten als tekenaar ook aangewend en heeft voor het prachtige artwork gezorgd. Van de opbrengst van het album gaat 10% naar Willie Dixon’s Blues Heaven Foundation, een stichting die bluesmuziek promoot en zich inzet voor het behoud van het historische Chess Records Building, de plek waar zoveel fantastische bluessongs zijn opgenomen.

Het is niet meer dan logisch dat track 1 Muddy Water’s Rolling Stone is, het geboortekaartje van The Rolling Stones. Muddy Waters is met Howlin’ Wolf met vier nummers vertegenwoordigd, Little Walter en Bo Diddley met elk drie. Alle twaalf covers die op hun goed ontvangen bluesalbum ‘Blue & Lonesome’ van The Rolling Stones uit 2015 staan worden hier vertolkt door de originele vertolkers. En op veel van die nummers blijkt inderdaad dat de Britten heel goed naar hun voorbeelden hebben geluisterd. Van Howlin’ Wolf is Little Red Rooster uiteraard opgenomen, de slowblues waarmee The Stones in 1964 zelf een grote hit hadden. Verder veel songs die The Stones op hun eerste albums hebben staan zoals Carol (Chuck Berry), I’m A King Bee (Slim Harpo), Mona (Bo Diddley), Down The Road Apiece (Amos Milburn) en Suzy Q (Dale Hawkins).
Songs die niet op officiële studioalbums van The Rolling Stones staan, maar die ze wel tijdens hun concerten speelden zoals Boogie Chillen (John Lee Hooker) en Rock Me Baby (BB King). Chicago blues (Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Eddy Taylor, Elmore James, Otis Rush), hamonicablues (Little Walter), pianoblues (Big Maceo, Jay McShann), countryblues (Robert Johnson, Reverend Robert Wilkins, Mississippi Fred McDowell), soulblues (Little Johnny Taylor), alle stijlen zijn vertegenwoordigd.

Conclusie:
Een doorgewinterde bluesfan en fanatieke Rolling Stones fans zullen deze songs ongetwijfeld al in hun platenkast hebben staan. Hoe dan ook, ‘Confessin’ The Blues’ biedt een schitterend overzicht van de crème de la crème van de klassieke blues.


Tracks:
CD 1:
01. Muddy Waters – Rollin’ Stone
02 Howlin’ Wolf – Little Red Rooster
03. John Lee Hooker – Boogie Chillen
04. Little Walter – Hate To See You Go
05. Chuck Berry – Little Queenie
06. Bo Diddley – You Can’t Judge A Book By It’s Cover
07. Eddie Taylor – Ride ‘Em On Down
08. Slim Harpo – I’m A King Bee
09. Magic Sam – All Your Love
10. Elmore James – Dust My Broom
11. Little Walter – Just Your Fool
12. Muddy Waters – I Want To Be Loved
13. Big Bill Broonzy – Key To The Highway
14. Robert Johnson – Love In Vain Blues
15. Mississippi Fred McDowell – You Gotta Move
16. Jimmy Reed – Bright Lights, Big City
17. Big Maceo – Worried Life Blues
18. Little Johnny Taylor – Everybody Knows About My Good Thing (Part 1)
19. Howlin’ Wolf – Commit A Crime
20. Otis Rush – I Can’t Quit You Baby
21. Jay McShann & Walter Brown – Confessin’ The Blues

CD 2:
01. Howlin’ Wolf – Just Like I Treat You
02. Little Walter – I Got To Go
03. Chuck Berry – Carol
04. Bo Diddley – Mona
05. Muddy Waters – I Just Want To Make Love To You
06. Elmore James – Blues Before Sunrise
07. Eddie Taylor – Bad Boy
08. Boy Blue – Boogie Children
09. Jimmy Reed – Little Rain
10. Robert Johnson – Stop Breakin’ Down Blues
11. Reverend Robert Wilkins – The Prodigal Son
12. Lightnin’ Slim – Hoodoo Blues
13. Billy Boy Arnold – Don’t Stay Out All Night
14. Bo Diddley – Craw Dad
15. Dale Hawkins – Suzie Q
16. Amos Milburn – Down The Road Apiece
17. Howlin’ Wolf – Little Baby
18. Little Walter – Blue And Lonesome
19. B.B. King – Rock Me Baby
20. Buddy Guy – Damn Right I’ve Got The Blues
21. Muddy Waters – Mannish Boy

Website: BMG


Ook op Blues Magazine ...