Foto Recensie: Vanessa Collier - Honey Up

Vanessa Collier – Honey Up
Format: CD – Digital / Label: Phenix Fire Records
Releasedatum: 6 juli

 Tekst: Alys van der Waarde

Vanessa Collier is een Amerikaanse blues, pop, rock en neo-soul saxofoniste en singer-songwriter, geboren in Clarksville in Maryland, Verenigde Staten. Ze raakte geïnteresseerd in blues op elfjarige leeftijd, toen ze een solo op saxofoon speelde op een bluesopname. Collier behaalde een dubbele graad in Performance and Music Production and Engineering aan het Berklee College of Music in Boston en studeerde in 2013 af. Ze leerde toen optreden op het podium door te touren in Amerika en internationaal mee te gaan met Joe Louis Walker als backing vocalist tussen 2012 en 2013. Dit leidde tot het samenwerkingen met Annie Lenox, Kathy Mattea en Willie Nelson. Ook was ze lid van Blues Caravan 2017 (samen met Big Daddy Wilson en Si Cranstoun).
In 2014 verscheen haar eerste solo album, ‘Heart Soul & Saxophone’. In 2017 verscheen vervolgens haar tweede album, ‘Meeting My Shadow‘.

Op 6 juli verscheen na een jaar haar derde album, ‘Honey Up’. Haar derde album bevat tien nummers, waarvan Love Me Like A Man een cover is van Bonnie Raitt.  Het album begint overigens zeer goed met het nummer Sweatin’ Like A Pig, Singin’ Like An Angel waarmee Vanessa meteen met de deur in huis komt vallen en waarmee ze ook de toon zet voor de rest van het album. Icarus en het slotnummer, Love Me Like A Man, onderscheiden zich met de rest van de liedjes op het album  en zijn iets rustiger. Het titelnummer, Honey Up, is een heel swingend nummer waarin alle instrumenten heel goed samenkomen met de felle stem van Vanessa. Overigens is de saxofoon solo in dit nummer ook geweldig. In alle nummers op het album is het fijne, meeslepende geluid van de saxofoon te horen, ondersteund door de stevige drums en basgitaar. Vrijwel het hele album is heel energiek, swingend en vrolijk. Het roept bij mij een beeld op van Vanessa Collier, spelend op een feest, waarbij de zon in de tuin schijnt, de sfeer goed is en iedereen staat te dansen op de muziek van Vanessa Collier.

Kortom, het is een hele ‘chille’ album wat eigenlijk perfect is om op een feest te draaien en op te dansen. Muzikaal gezien is het een goede mix van verschillende instrumenten en de zang van Vanessa. Bovendien voor liefhebbers van (funky) old school soul en uiteraard de saxofoon liefhebbers, zeker de moeite waard. Ik kan alleen maar positief zijn over het nieuwe album van Vanessa Collier en hoop op meer.

Vanessa Collier - Love Me Like A Man - Don Odells LegendsTracklist:
01. Sweatin’ Like a Pig, Singin’ Like An Angel
02. Don’t Nobody Got Time to Waste
03. Honey Up
04. Percolatin’
05. Icarus
06. The Fault Line
07. Bless Your Heart
08. You’re A Pill
09. You Get What You Get
10. Love Me Like a Man

Album band:
Vanessa Collier: vocs, b-vocals, alto, soprano & tenor sax, acoustic guitar (5), resonator guitar (7), snaps
Nicholas Stevens: drums, percussion, shuitar
Nick Trautmann: bass
Sparky Parker: electric guitar (4,6,10), resonator guitar (7)
William Gorman: organ, clavinet, piano, Wurlitzer, Rhodes
Laura Chavez: electric guitar (1-4,6-9)
Quinn Carson: trombone (1-3,6,8)
Doug Woolverton: trumpet (1-3,6,8)

Website: Vanessa Collier


Ook op Blues Magazine ...