Foto Recensie: Van Morrison - Three Chords & The Truth

Van Morrison – Three Chords & The Truth
Format: CD – LP – Digital / Label: Exile Records/Caroline
Releasedatum: 25 Oktober 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Wat is er toch aan de hand met onze “Belfast Cowboy”! Sinds een jaar of drie werkt hij haast op lichtsnelheid. Dit nieuwe werk is album nummer zes in drie jaar tijd. Nu was Van Morrison nooit een artiest bij wie er lang gewacht moest worden op nieuw werk. Maar dit tempo is wel opvallend. Laten we hopen dat de man gewoon flink geïnspireerd is. En dat de werkethos geen eerste teken van slecht nieuws is.

De albumtitel valt nu wel uit te leggen als een missie statement. Een goed liedje schrijven en je gevoel vertolken, overbodige opsmuk is niet nodig; authenticiteit als kern van de zaak. Jammer van het foeilelijk albumhoesje om het geheel te omhullen. Het diepe paars doet pijn aan de ogen. Een voordeel wel, dit hoesje  is zo terug te vinden in het cd of lp rek. Maar het gaat om de muzikale inhoud. Dat buiten op de straat de bladeren op de boom langzaam verkleuren past wel bij deze muziek. De donkere, koude dagen als achtergrond voor deze muziek.

Wijlen John Peel zei ooit over de band The Fall. ‘Always different, always the same. Dezelfde kreet is van toepassing op Van Morrison. Ieder album van de laatste jaren heeft steevast dezelfde elementen. Ook hierin is hij consequent. Je weet als luisteraar wat er te verwachten valt van een nieuw album.
Romantische ballades met licht mystiek tintje. Swingende soul. Drammende R&B.  Een tirade over de ellende die roem en faam met zich mee brengt. Als ook zwakke niemendalletjes. Wie Bags Under My Eyes een goed idee vond?

Een album dat niemand echt teleur zal stellen maar tegelijkertijd ook niet een nieuwe klassieker is. Als deze website zou werken met ‘sterren’ als kwaliteitsuitdrukking zou ik zeggen drie of vier sterren. De eerste helft overtuigt genoeg om te compenseren voor het laatste teleurstellende deel.

Waar zullen we op gokken? Maart 2020 een nieuw album?

Van Morrison sheds light on Three Chords And The Truth


Tracklist:
01. March Winds In February
02. Fame Will Eat The Soul
03. Dark Night Of The Soul
04. In Search Of Grace
05. Nobody In Charge
06. You Don’t Understand
07. Read Between The Lines
08. Does Love Conquer All?
09. Early Days
10. If We Wait For Mountains
11. Up On Broadway
12. Three Cords And The Truth
13. Bags Under My Eyes
14. Days Gone By

Website: Van Morrison


Ook op Blues Magazine ...