Foto Recensie: The Bluesanovas - Emergency Call For The Blues!

The Bluesanovas – Emergency Call For The Blues!
Format: CD – Digital / Label: Timezone
Releasedatum: 3 mei 2019

Tekst: André Wittebroek

Twee keer eerder zijn The Bluesanovas uit Münster Duitsland besproken in Blues Magazine en beide keren zeer lovend. De recensie met veel achtergrondinformatie van Martin van der Velde, (2 mei 2018) van hun debuut-cd ‘Bluesanova‘, laat niets aan duidelijkheid over: ‘Blues gedrenkt in traditionele Chicagoblues uit de jaren vijftig, waaraan West-Coast- en Texasblues zijn toegevoegd. Een ijzersterk debuut, topalbum!’ De tweede keer is een verslag en kort interview van hun optreden in Rheine (zie verslag 16 maart j.l.) voor de Dany Franchi Band. Dat The Bluesanovas daar speelden was een verrassing en wat waren ze goed. Dat ze live zeker zo goed zijn als op cd bewezen ze die avond met verve.

Nu ligt dan hun tweede cd ‘Emergency Call For The Blues!’ op tafel, klaphoes met alleen de broodnodige informatie, geen tekstvel. Op de cd  staan acht zelf geschreven songs en vier daarvan speelden ze ook  in Rheine: Heads Up, Solitude Blues, Lucky Man en Devil’s Mule.

De cd opent met  Emergency Call, eerst een loeiende sirene met de gesproken aankondiging van The Bluesanovas en gaat dan naadloos over in de slowblues  Lucky Man met die heerlijke groove die in hun muziek zit. Zang door een vervormer, mooi harp spel, zalig pianootje erachter. De stem van zanger Philip Ralf Heermann is warm en vol. Mooi begin!
Dan volgt de vrolijke, swingende rock and roller Solitude Blues. Hier is de puntige riff van gitarist Filipe Ribeiro Henrique dominant. Stilzitten is er niet bij. Trash Talking Woman is van dezelfde orde. Swingen ten top. De ritmesectie zet steeds een geweldig platform neer waarop zang, gitaar en vooral piano excelleren. Toetsenist Nico Dreier is fantastisch, in Rheine was dat live ook al zo. Op het instrumentale Just The Tip zijn blazers toegevoegd en dat geeft wat extra’s en in dit nummer staat de gitaar op de voorgrond en weer dat zalige ritme.
In de shuffle Heal Me Baby komt de zang van Heermann goed tot zijn recht, prachtig gezongen en gevolgd door heerlijk orgelspel en een mooie, rustige gitaarsolo. Met drumsintro begint One More Ale en het orgel van Nico Dreier is prominent aanwezig, van solo tot begeleiding.
Heads Up swingt ouderwets, lekkere ongecompliceerde rock and roll met puntig helder gitaarspel wat zo kenmerkend is voor deze stijl. Met de prachtige slowblues Devil’s Mule eindigt de cd. Mooi ingetogen gitaarspel met zacht pianootje op de achtergrond en rustige zang creëren een soort intiem Lazy Sunday Afternoon sfeertje. Met een drank je op de veranda naar de ondergaande zon staren…

(De CD is opgedragen aan de vorig jaar overleden Duitse bluesgrootheid Tom Vieth, die ook voor de Bluesanovas veel heeft betekend).

Conclusie:
De cd ‘Emergency Call For The Blues!’ is een waardig opvolger van hun eerste cd ‘Bluesanova’. Weer een topalbum. Zowel op cd als live een geweldige band die alle aandacht verdient.Tracks:
01. Emergency Call
02. Lucky Man
03. Solitude Blues
04. Trash Talking Woman
05. Just The Tip
06.  Heal Me, Baby
07.  One More Ale
08. Heads Up
09. Devil’s Mule

Line-up:
Philip Ralf Heermann: harp,vocals
Filipe Ribeiro Henrique: guitar
Nico Dreier: piano/organ
Nikolas Karolewicz: bass
Philipp Dreier: drums
Simon Bläsi: horns Track 5

Website: The Bluesanovas


Ook op Blues Magazine ...