The Band – The Band (50th Anniversary)
Format: 2CD – 2LP – Super Deluxe Box
Label: Capitol Records
Relasedatum: 15 november 2019

Tekst: Gerrit Schinkel, i.s.m. Bluestown Music

De Canadees-Amerikaanse rockband The Band was tot 1964 onder de naam The Hawks de begeleidingsgroep van Ronnie Hawkins. Daarna trad de band op onder verschillende namen. Vanaf 1965 werden ze de begeleidingsband van Bob Dylan. Toen Bob Dylan lange tijd door een motorongeluk uit de roulatie was trok de band zich terug in een gehuurd huis (Big Pink) in Woodstock. Daar begonnen ze met het opnemen van eigen muziek. In 1968 verscheen hun debuutalbum ‘Music From Big Pink’. In 1969 kwam hun tweede album uit, getiteld ‘The Band’, ook wel “The Brown Album” genoemd.

Het album ‘The Band’ verscheen op 22 september 1969 en is later meerdere keren opnieuw uitgebracht, geremasterd en met bonustracks (2000) en in 2009 zelfs in een gelimiteerde editie als een gouden cd. Het album wordt ook wel gezien als een conceptalbum omdat meerdere songs verwijzen naar historische thema’s uit de Amerikaanse geschiedenis.
Ter ere van het feit dat het album ‘The Band’ 50 jaar geleden werd uitgebracht is er afgelopen maand een “50th Anniversary” editie van dit album verschenen. Op een dubbel cd, op vinyl en in een super deluxe boxset.

Op cd 1 zijn naast de twaalf originele tracks zes bonustracks opgenomen. Richard Manuel bijt vocaal het spits af in het midtempo Across The Great Divide. In het swingende uptempo Rag Mama Rag is drummer Levon Helm de leadzanger en speelt tevens mandoline, terwijl Richard Manuel de drumsticks hanteert en Garth Hudson piano speelt. Het ook van Joan Baez bekende The Night They Drove Old Dixie Down is een indrukwekkende song over de Amerikaanse Burgeroorlog.

Het mooie bij The Band is dat er meerdere leadzangers zijn want in When You Awake is bassist Rick Danko dat. Apart is de clavinet met wah wah pedal van multi-instrumentalist Garth Hudson in Up On Cripple Creek.
Na de door Richard Manuel gezongen schitterende ballad Whispering Pines rockt Jemima Surrender weg met een drummende Manuel en de piano en de baritonsax van Hudson. Manuel’s zang in Rockin’ Chair is weer mooi om daarna het rockende Look Out Cleveland te openen met felle boogiewoogie riffs. Jawbone, met weer de leadzang van Manuel, heeft meerdere tempowisselingen en felle gitaarriffs van Robbie Robertson.
Een van de mooiste nummers van The Band is voor mij nog steeds de ballad The Unfaithful Servant. Mooie zang van Rick Danko, de akoestische gitaar van Robertson en de tuba van John Simon. King Harvest (Has Surely Come) is de funky afsluiter met droog drumwerk van Helm en John Simon op orgel en Wurlitzer.

De zes bonustracks zijn alternatieve versies en instrumentale versies van songs die op het oorspronkelijke album staan. Heel mooi is de a capella zang in Rockin’ Chair.

Het optreden van The Band is niet te zien in de documentairefilm ‘Woodstock’ maar ze hebben daar wel degelijk opgetreden op 17 augustus 1969. De originele ruwe mixes van hun liveoptreden zijn op cd 2 te horen.
Ten tijde van Woodstock had The Band pas één album uitgebracht, ‘Music From Big Pink’, dus het merendeel van de songs die ze toen speelden zijn van dit debuutalbum afkomstig. The Band trapt af met de vette bekende orgelsolo van Garth Hudson met een strakke versie van Chest Fever. Na het indringende Tears Of Rage, laat Hudson zijn wervelende orgelpartijen weer los, naast de zang van Helm, Danko en Manuel in We Can Talk.

In Dylan’s uptempo rocker Don’t Ya Tell Henry mag Robbie Robertson op gitaar soleren. Vervolgens horen we een spetterende versie van het van o.a. Marvin Gaye bekende Baby Don’t You Do It. In de traditional Ain’t No More Cane On The Brazos is naast het orgel de fraaie meerstemmige zang te horen.
Hudson’s orgel is heerlijk in het bekende Long Black Veil, de countryballad van Danny Dill en Marijohn Wilkin. Bob Dylan is natuurlijk nooit ver weg bij The Band. Samen met hem schreef Rick Danko This Wheel’s On Fire dat Danko hier gloedvol vocaal vertolkt.
Indrukwekkend is de leadzang van Richard Manuel in Dylan’s ballad I Shall Be Released. Na een strakke versie van hun hit The Weight sluit The Band Woodstock af met het door Ivory Joe Hunter en Stevie Wonder geschreven en de grote hit van The Four Tops, Lovin’ You Is Sweeter Than Ever.

Cd 2 is verder aangevuld met zeven bonustracks die ook op de reissue van het album uit 2000 zijn te vinden. Alleen Get Up Jake is niet in de definitieve versie op het album ‘The Band’ terecht gekomen.

Conclusie:
Ook na 50 jaar blijft het album ‘The Band’ een onvervalste klassieker. En het optreden van The Band op Woodstock mocht er zo te horen ook zijn.

Across The Great Divide - The Band (The Band 1 of 12)

 

Tracks cd 1:
01. Across The Great Divide
02. Rag Mama Rag
03. The Night They Drove Old Dixie Down
04. When You Awake
05. Up On Cripple Creek
06. Whispering Pines
07. Jemima Surrender
08. Rockin’ Chair
09. Look Out Cleveland
10. Jawbone
11. The Unfaithful Servant
12. King Harvest (Has Surely Come)

Bonustracks:
01. Up On Cripple Creek (early take)
02. Rag Mama Rag (alternate version)
03. The Unfaithful Servant (alternate version)
04. Look At Cleveland (instrumental mix)
05. Rockin’ Chair (a capella – stripped down)
06. Up On Cripple Creek (instrumental mix)

 

Tracks cd 2:
Live at Woodstock 1969
01. Chest Fever
02. Tears Of Rage
03. We Can Talk
04. Don’t Ya Tell Henry
05. Baby Don’t You Do It
06. Ain’t No More Cane On The Brazos
07. Long Black Veil
08. This Wheel’s On Fire
09. I Shall Be Released
10. The Weight
11. Loving You Is Sweeter Than Ever

Studio bonus tracks (from 2000 reissue)
12. Get Up Jake (outtake – stereo mix)
13. Rag Mama Rag (alternate vocal take – rough mix)
14. The Night They Drove Old Dixie Down (alternate mix)
15. Up On Cripple Creek (alternate take)
16. Whispering Pines (alternate take)
17. Jemima Surrender (alternate take)
18. King Harvest (Has Surely Come) (alternate performance)

Line-up The Band;
Robbie Robertson – elektrische en akoestische gitaar
Rick Danko – bas, fiddle, trombone, zang
Levon Helm – drums, mandoline, rhythm gitaar, zang
Garth Hudson – orgel, clavinet, piano, accordeon, melodica, sopraan-, tenor- en baritonsax, slide trompet, bas pedals
Richard Manuel – piano, drums, bariton sax, mondharmonica, zang

Meer info: The Band


Ook op Blues Magazine ...