Met de het verstrijken van de jaren zullen er nog vele muzikanten bij een In Memoriam de revue passeren. Muzikanten die de muziek geschiedenis vanaf de jaren 60 hebben bepaald. Deze week ontvielen ons Robbie Robertson gitarist en oprichter van The Band en de voor vele misschien onbekende Sixto “Sugarman” Rodiguez.

Foto In Memoriam: Robbie Robertson en Sixto "Sugarman" Rodiguez

Jaime Royal (Robbie) Robertson, oorspronkelijk Jaime Robert Klegerman (Toronto, 5 juli 1943 – Los Angeles, 9 augustus 2023) was een Canadese gitarist, songwriter en rockzanger die deel uitmaakte van The Band, een Canadees-Amerikaanse rockband. Zij maakten voor het eerst naam in de tweede helft van de jaren zestig als begeleidingsgroep van Bob Dylan, nadat ze al eerder als The Hawks de band waren geweest van Ronnie Hawkins. Ze werden later op eigen kracht zeer invloedrijk als vertolkers van Americana en zorgden mede voor het opnieuw populair worden van diverse vormen van Amerikaanse traditionele muziek. In hun muziek versmolt country met folk, blues en rock-‘n-roll.

Over The Band zijn meerdere film gemaakt de laatste in 2021 ‘Robbie Robertson and the Band – Once were brothers’, die zeer de moeite waard is.

Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band - Official Trailer

 
Sixto Díaz Rodríguez, ook bekend als Rodriguez of Jesús Rodríguez (Detroit (Michigan), 10 juli 1942 – 8 augustus 2023) was een Amerikaans folkmuzikant van Mexicaanse afkomst. Hij bracht in de jaren zeventig twee albums uit die matig verkochten, en deed wat optredens in Australië. Daarna trok hij zich uit de muziekbusiness terug. Hij werkte als sloper, studeerde filosofie, en was burgemeesterskandidaat.

Zonder dat hij het wist werd zijn muziek veel gedraaid in Zuid-Afrika waar hij uitgroeide tot een legende. Over Rodriguez ging het verhaal dat hij zelfmoord had gepleegd. In de jaren negentig gingen Zuid-Afrikaanse fans op onderzoek uit. Zij wisten ten slotte (in 1998) contact met hem te leggen, wat leidde tot een onverwachte opleving van zijn muzikale carrière en optredens in Zuid-Afrika. Over deze zoektocht, en de gelukkige afloop ervan, gaat de documentaire Searching for Sugar Man (2012) van de Zweedse regisseur Malik Bendjelloul. Een prachtige prijswinnende documentaire te vinden op Youtube.

Searching for Sugar Man Official Trailer #1 (2012) - Documentary HD

 


Ook op Blues Magazine ...