Foto Recensie: The Band – Music From Big Pink (50th Anniversary Edition)

The Band – Music From Big Pink (50th Anniversary Edition)
Format: CD-Super Deluxe Box – 2LP – Digital / Label: Capitol – EMI
Releasedatum: 31 augustus 2018

Tekst: Gerrit Schinkel

The Band begint onder de naam The Hawks als begeleidingsband van rockabillyzanger Ronnie Hawkins. In 1965 worden Robbie Robertson, Richard Manuel, Garth Hudson, Rick Danko en Levon Helm door Bob Dylan gevraagd voor diens beruchte concertenreeks die de transitie van Bob Dylan als folky naar rocker inluidt. Als Dylan in 1966 een motorongeluk krijgt en voor lange tijd is uitgeschakeld, trekt The Band zich noodgedwongen terug in Big Pink, een huis in Woodstock, New York. In dit huis, dat over een grote kelder beschikt, maakt The Band naar hartenlust muziek en worden tientallen uren aan materiaal opgenomen. Als Dylan eind 1967 terugkeert nemen zij samen nog vele uren muziek op. Opnamen van die sessies verschijnen in 1975 officieel op het beroemde album ‘The Basement Tapes’.

 In Big Pink neemt The Band ook hun debuutalbum ‘Music From Big Pink’ op, dat op 1 juli 1968 verschijnt. Vorige maand verscheen er een fraaie jubileumeditie van dit debuutalbum (en voor de echte diehard fans een super-de-luxe box), geremixt en aangevuld met vijf bonustracks van de ‘Big Pink Sessions’ en een nooit eerder uitgebrachte acapella versie van I Shall Be Released. De producer van de zeer heldere nieuwe stereomix is Bob Clearmountain, bekend van de productie van platen van o.a. Bruce Springsteen, The Rolling Stones en David Bowie.

Een van de opvallendste feiten bij The Band is de veelzijdigheid van de musici. De bandleden spelen allemaal meerdere instrumenten. Vooral de klassiek opgeleide Garth Hudson is buitengewoon veelzijdig en de band heeft in bassist Rick Danko, pianist Richard Manuel en drummer Levon Helm uitstekende zangers. Robbie Robertson is de voornaamste componist en tekstschrijver.

Richard Manuel neemt meestal met zijn enigszins klagelijke zang de leadvocals voor zijn rekening in ballads als Tears Of Rage, In A Station, Lonesome Suzie en We Can Talk, maar ook Rick Danko’s zang in ballads als Caledonia Mission en het schitterende Long Black Veil is voortreffelijk. Met The Weight, met zang van afwisselend Helm en Danko, had The Band een hit die al sinds 1999 in de jaarlijkse Top 2000 van Radio 2 staat. Dit door Robbie Robertson geschreven nummer is door velen gecoverd zoals Van Morrison, The Staple Singers, Little Feat, The Black Crows, Aretha Franklin, Joe Cocker en The Allman Brothers Band. Garth Hudson bewijst zijn virtuositeit met zijn fameuze orgelsolo in Chest Fever. Lekker gitaarwerk van Robertson is te horen in het door Danko gezongen This Wheel’s On Fire, dat in 1968 een wereldhit werd van Julie Driscoll, Brian Auger & Trinity. Een van de mooiste songs is de ballad I Shall Be Released, met de prachtige zang en piano van Manuel en de fraaie backing vocals.

Dan de bonustracks. Yazoo Street Scandal is een blues met de gedreven zang van Levon Helm. Tears Of Rage en Lonesome Suzie zijn alternate takes van het originele album en de alternate take van Long Distance Operator verscheen in 1975 op ‘The Basement Tapes’ van Bob Dylan & The Band. Big Bill Broonzy’s blues Key To The Highway krijgt hier een door Helm gezongen midtempo uitvoering. Ronduit kippenvel veroorzaakt tenslotte een ingetogen a capella versie van I Shall Be Released.

Conclusie:
Ook na 50 jaar blijft ‘Music From Big Pink’ een topalbum dat door de inbreng van producer Bob Clearmountain op een nog hoger niveau is getild.

The Band - Music from Big Pink Webisode: Finding Big Pink


Tracks:
01. Tears Of Rage
02. To Kingdom Come
03. In A Station
04. Caledonia Mission
05. The Weight
06. We Can Talk
07. Long Black Veil
08. Chest Fever
09. Lonesome Suzie
10. This Wheel’s On Fire
11. I Shall Be Released

Bonuestracks:
12. Yazoo Street Scandal
13. Tears Of Rage (alternate take)
14. Long Distance Operator (alternate take)
15. Lonesome Suzie (alternate take)
16. Key To The Highway (outtake)
17. I Shall Be Realeased (acapella)

Line up:
Robbie Robertson – elektrische- en akoestische gitaar, zang
Rick Danko – bas, fiddle, zang
Levon Helm – drums, tamboerijn, zang
Garth Hudson – orgel, piano, clavinet, sopraan- en tenorsaxofoon
Richard Manuel – piano, orgel, drums, zang

Website: The Band

Foto Recensie: The Band – Music From Big Pink (50th Anniversary Edition)


Ook op Blues Magazine ...