Foto Recensie: Squares - Squares

Squares – Squares
Format: CD / Label: earMusic
Releasedatum: 12 juli 2019

Tekst: Peter Marinus

In het begin van de jaren ’80 was de “powerpop” een behoorlijk populaire stroming, met name in de USA. Het ging hier om een flink door de 60’s Britpop beïnvloede stroming, die voorzien werd van een fel, soms punky geluid. De ene na de andere powerpop band dook op en de meeste verdwenen net zo snel. Zo ook het trio Squares uit Berkeley, CA. Dit trio bracht zelfs nooit een album of single uit voordat zij weer spoorloos verdween. Normaal gesproken zou zo’n trio dan nooit meer ter sprake komen ware het niet dat hun gitarist ene Joe Satriani was!

En nu zijn de door Squares opgenomen demo’s door John Cuniberti opgepoetst naar een digitaal geluid en nu wél uitgebracht.

Ik ben daar blij mee want de powerpop van Squares klinkt behoorlijk indrukwekkend en ik snap niet helemaal waarom ze destijds niet doorgebroken zijn. Het gaat hier om Joe Satriani (gitaar), Andy Milton (zang, bas) en Jeff Campitelli (drums). Dit trio zou ter ziele zijn gegaan omdat ze maar geen keuze konden maken tussen metal, powerpop en rock & roll.
Die invloeden zijn dus allemaal aanwezig op dit album.

Zo opent het album met Give It Up, een stuwend en opwindend powerpop nummer waarin een mix van powerpop en rauwe Britse wave als Eddie & The Hot Rods en The Jolt te horen is. Ook duidelijk hoorbaar is het feit dat Joe Satriani destijds vaak naar Eddie Van Halen luisterde.
De punky powerpop van Everybody’s Girl gaat meer de richting van The Knack op met schroeiend gitaarspel van Joe Satriani waarin zelfs flamenco invloeden zitten. In B Side Girl komt de meer commerciële kant van het trio naar boven in een suikerzoet nummer, dat destijds wel naadloos had gepast in het rijtje van soortgelijke bands als The A’s of The Rubinoos. Satriani valt hier op met een sitar-achtige solo.
I Need A Lot Of Love is een beukend powerpop nummer in de beste Knack traditie met fabuleus Van Halen-achtig gitaarwerk. Ook het loom pompende Can’t Take It Anymore zit in de Knack/Romantics hoek. Vervolgens gaat So Used Up overduidelijk de Van Halen kant op, echter wel weer gecombineerd met Knack-achtige powerpop. Het geluid van de Amerikaanse band The Shoes is duidelijk hoorbaar in het felle en melodieuze Tonight terwijl het licht psychedelische You Can Light The Way zelfs Powerplay-achtig klinkt. Never Let It Get You Down is een merkwaardig nummer met Everly Brothers-achtige zoete zang maar ook met riffs die af en toe aan Mott The Hoople’s “All The Young Dudes” doen denken. Door de beukende drums heeft Follow That Heart flink wat verwijzingen naar The Knack’s “My Sharona”.
De afsluiter, een cover van het Barry Mann nummer I Love How You Love Me (in 1961 een dikke hit voor the Paris Sisters) klinkt alsof Green Day dit nummer covert met Eddie Van Halen als sologitarist.

Ik ben blij met de release van deze Squares demo’s. Het bewijst eens te meer wat voor een beul van een gitarist Joe Satriani is/was maar ook dat Squares eigenlijk een prima powerpop band was. Voor de rockarcheologen onder ons!!!

Squares "Squares" Official Pre-Listening - Album OUT NOW!


Tracklist:
01. Give It Up
02. Everybody’s Girl
03. B Side Girl
04. I Need A Lot Of Love
05. Can’t Take It Anymore
06. So Used Up
07. You Can Light The Way
08. Tonight
09. Never Let It Get You Down
10. Follow That Heart
11. I Love How You Love Me

Website: www.ear-music.net


Ook op Blues Magazine ...