JOE SATRIANI WINT SENA PERFORMERS EUROPEAN GUITAR AWARD 2018

De Amerikaanse supergitarist Joe Satriani is de winnaar van de Sena Performers European Guitar Award 2018. De geweldenaar uit San Francisco krijgt op donderdag 12 april de prestigieuze oeuvre-award, afgekort SEGA, in Gebouw-T in Bergen op Zoom uitgereikt. De wellicht technisch meest onderlegde gitarist ter wereld, is daarmee de opvolger van zijn landgenoot Joe Bonamassa die vorig jaar de award uitgereikt kreeg. Eerdere winnaars waren ondermeer supergitarist Steve Vai, Guns N’ Roses-gitarist Slash, Queen-gitarist Brian May en Steve Lukather van de band Toto. Het is de derde keer dat de ceremonie rondom de Sena Performers European Guitar Award in Bergen op Zoom zal plaatsvinden.

joe satriani - photography (c) marco van rooijen

Joe Satriani past in het rijtje van gerenommeerde buitenlandse gitaarhelden die eerder deze prestigieuze prijs wonnen. Naast een aantal buitenlandse gitaarhelden kregen eerder landgenoten zoals Jan Akkerman, George Kooymans, Adrian Vandenberg, Leendert Haaksma en Dany Lademacher deze prijs. Joe Satriani wordt algemeen beschouwd als één van de meest invloedrijke gitaristen van de laatste 30 jaar. De nu 61 jarige Amerikaan werd geboren in New York en was op jonge leeftijd al de gitaarleraar van ondermeer Metallica-gitarist Kirk Hammett en voormalig SEGA-winnaar Steve Vai. In 1988 vroeg Rolling Stones-zanger Mick Jagger Satriani om deel uit te maken van zijn solo-band. Daarnaast redde hij in 1993 de legendarische groep Deep Purple van de ondergang door halverwege een wereldtour in te springen. Maar Satriani is vooral de man van een reeks legendarische instrumentale gitaarplaten waar hij er al meer dan 10 miljoen van verkocht. Tevens is hij lid van de supergroep Chickenfoot die hij 9 jaar terug oprichtte met leden van Van Halen en de Red Hot Chili Peppers. In 2008 claimde hij met succes dat de band Coldplay een melodie van hem had gebruikt voor de wereldhit Viva La Vida. Satriani was gastgitarist op platen van ondermeer Alice Cooper, The Yardbirds, Dream Theater, Nicki Minaj en Crowded House. Organisator Jean-Paul Heck is uitermate content met de komst van Satriani. ,,Hij staat al jarenlang erg hoog op onze wenslijst. Satriani opende in de jaren 80 de deur voor velen. Hij nam instrumentale platen op waar hij er ook nog eens miljoenen van verkocht en dat was destijds ongekend. Kirk Hammett van Metallica verteld ooit dat hij alles aan Satriani heeft te danken maar dat geldt niet alleen voor hem. Satriani wordt wereldwijd gezien als wellicht de technisch meest onderlegde gitarist die op dit moment actief is. Hij is een inspiratie voor miljoenen jonge gitaristen over de hele wereld en daarnaast is het ook nog eens een heel fijn mens.”

Jack Pisters, de nieuwe voorzitter van de SEGA, is erg verguld met de komst van de Amerikaan. “Joe Satriani is ongelofelijk innovatief en inspireerde velen om de mogelijkheden van het instrument  intens te onderzoeken. Hij sloeg een brug tussen de klassieke gitaarhelden en de shredders van de nieuwe tijd.! Prachtige toon, melodieën en composities vol humor en spannende vondsten staan centraal in zijn werk.” De Award-Uitreiking is het slotakkoord van de Sena Performers Guitar Week.

SENA EUROPEAN GUITAR AWARD – Donderdag 12 April 2018

19u40 – 19u50
Rode Loper entree + onthulling door Joe Satriani

20.00
Start avond => presentatie Co de Kloet
Voor de de pauze zal de huisband optreden met diverse solo-artiesten. De huisband bestaat uit:
Leendert Haaksma (gitaar) Michel van Schie (bas)
Ronald Kool (toetsen) Hans Eijkenaar (drums)
Joe Satriani zal met zijn eigen band optreden.
Solo-artiesten:
Marcel Koenen
Anneke van Giersbergen
Leif de Leeuw & Sem Jansen
Yoebe Hollestelle
Andrew Elt
Leendert Haaksma
Edsart Udo de Haes
Jan Akkerman & Laurie Akkerman

22u15 – 22u30
Award Ceremony – filmpjes/juryrapport/overhandiging award door o.a. Jack Pisters en Jean Paul Heck

22u30 – 23u00
Optreden Joe Satriani met eigen band

Note: De Sena Perfomers European Guitar Award (SEGA) wordt ondersteunt door Sena Perfomers en wordt uitgereikt aan een (inter)nationale artiest die zijn sporen heeft verdiend binnen het (inter)nationale popcircuit en een inspirerende bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de elektrische gitaar. De Sena Performers European Guitar Award wordt mogelijk gemaakt door Aangenaam Bergen op Zoom, Gebouw-T en Sena.


Ook op Blues Magazine ...