Format: Cd, Digital
Label: KBTA records
Release date: 30 september 2022

Tekst: Jos Verhagen

De eerste keer dat ik Robert Jon and the Wreck aan het werk zag was tijdens Moulin blues festival in 2018, voor mij en vele met mij een openbaring; na drie liedjes de hele zaal om hadden. Op Youtube circuleren live opnames van deze show die getuigen van de muzikaliteit van deze mannen. Het was het debuut van Henry James, de gitaar tovenaar, en Warren Murrel de onvermoeibare bassist. Na dit optreden is de ster van deze band alleen maar gestegen en in Europa zijn ze mede door het vele toeren een graag gezien gast in de zalen en festivals. Ze geven het publiek waar voor hun geld. Dat hun succes niet onopgemerkt bleef bleek wel uit het feit dat Joe Bonamassa hen contracteerde voor zijn KTBA label. Wreckage volume 2 is het eerste album voor dit label. Het is een mooie collectie van nummers; sommige die we alleen kennen als single, een paar nummers maar nu Henry James en Warren Murrel en nummers die het live vooral goed doen. Er staat ook een cover op en niet de minste The weight van the Band. Een nummer is dat perfect past bij de muziek die Robert Jon and the Wreck maakt. De nummers zijn live opgenomen en ze klinken zoals Robert Jon and the Wreck live klinkt, nagenoeg perfect.

Het album opent met de twee singles die ze in 2022 uitbrachten She’s A Fighter en Waiting For Your Man opgenomen in de bekende Brusselse concert zaal Ancienne Belgique. Degene die Robert Jon and the wreck kennen van hun live optredens weten dat dit heerlijke uptempo nummers zijn waarbij het publiek zich makkelijk laat opzwepen. Een ander sterk punt is Robert Jon Burrison, de man heeft een intonatie in zijn stem die ontzettend past bij nummers als Old hotel room, Dark roses. Net zoals Sean Webster je weet hij je raken, in zijn ballads heeft Robert jon ook die snik, die emotie in zijn stem maar dan als iets verongelijks. Heerlijk nummers zijn het. On the run een nummer uit 2014 stond ook op Wreckage vol 1, maar de versie op Vol 2 bezit zoveel meer dynamiek, die aangeeft dat de band gegroeid is.

Dat de band veel in zijn mars heeft hoor je aan het samenspel, de meerstemmige zang, de spettende gitaar solo’s, de keyboards die dan weer de boel aanvullen en dan weer de lead nemen, alles ondersteunt door een drum/bas tandem waarbij elke slag en noot raak zijn. Hoe zij de instrumentale nummers als Cannonnball en Witchcraft in elkaar draaien getuigt van een onbegrensde muzikaliteit. Neem een nummer als Cannonball; zouden de Allman brothers zo geklonken hebben als ze nog leefden, je zou het je zomaar kunnen indenken. Heerlijk dat freewheelen, beide nummers geven je bijna twintig minuten muziek plezier. Zo is dit Wreckage vol 2 een uitgekiend album vol met muzikale hoogtepunten en een visite kaartje voor de komende jaren.

The album features from left to right:
Robert Jon Burrison (lead vocals, guitar),
Warren Murrel (bass, b. vocals),
Steve Maggiora (keyboards, b. vocals),
Henry James (lead guitar, b. vocals),
Andrew Espantman (drums, b. vocals).

TrackList:
1. She’s A Fighter (Live from Ancienne Belgique)
2. Waiting For Your Man (Live from Ancienne Belgique)
3. Rescue Train (Live from Shuffle Brother Studios)
4. The Weight (Live from Shuffle Brother Studios)
5. Old Hotel Room (Live from Sunset Sound)6
6Dark Roses (Live from Sunset Sound)
7. On The Run (Live from Sunset Sound)
8. Cannonball (Live from Shuffle Brother Studios)
9. Something To Remember Me By (Live from DJE Livestream Studio)
10. Witchcraft (Live from DJE Livestream Studio)

Witchcraft (Live) - Robert Jon & The Wreck | DJE Quarantine Sessions

 
Website:
Robert jon and the Wreck – https://robertjonandthewreck.com/
KBTA records – https://shop.ktbarecords.com/


Ook op Blues Magazine ...