Popa Chubby Tinfoil Hat

Popa Chubby – Tinfoil Hat

Format: CD, vinyl, download
Label: Dixiefrog Records
Release: Maart 2021
Te verkrijgen bij o.a. Bol.com

Tekst: Jos Verhagen

Afgezet tegen de drie grote hedendaags bluesgitaristen Joe Bonamassa, Walter Trout en Kenny Wayne Shepherd is Ted Horowitz, aka Popa Chubby misschien niet de grootste gitarist maar hij geniet wel die bijzondere status dat iedereen in de wereld hem kent en op zijn minst eens live heeft zien spelen. In de dertig jaar dat hij de wereld rondtoert, heeft hij op zowat elk podium wel gestaan, van kleine zaaltje tot de grote festivals. Ik mocht hem een keer ontmoeten toen hij na het concert in de lokale shoarma zaak nog even zat te eten. Tijdens het eerste optreden dat ik van hem meemaakte, pakte hij na afloop van het concert een stoel en ging midden in de zaal zitten om geduldig CD´s te signeren en met iedereen een praatje maken. Popa Chubby ten voeten uit!
Dat hij door de Corona niet kan toeren dat vrat aan hem. Hij was langzaamaan gek aan het worden, schreef en postte op internet het nummer Can I call you Friends?. De response die hij van zijn fans kreeg was zo warm en intens, dat het hem de inspiratie gaf om de crisis te bezweren. Het resulteerde in Tinfoil Hat; De hoed van zilverpapier die je nodig heb om niet gek te worden, die je nodig hebt om de bad vibes buiten te houden.

Het is geen vrolijke CD geworden, wel een muzikaal zeer gevarieerde. De teksten gaan over de crisis, wat er mis is in het hedendaagse Amerika, de corona aanpak, black lives matters, rellen, Donald Trump en wat voor ellende je nog meer kunt verzinnen. De CD opent met `Tinfoil hat´, maar komt pas goed op stoom met `No justice no peace´, zijn gemoed gevat in een prangende aanklacht. Het gememoreerde `Can I call you Friends?´ is met de opzwepende drum een nummer dat urgentie, die agressie uitstraat, die wij ook voelen omdat we niet kunnen doen wat we graag willen.

Alle elf nummers hebben een link met de beroerde tijden in Amerika, maar er uit springen `Someday soon (change is gonna come)´ en `Baby put on your mask´ een nummer met een dubbele betekenis maar beide met lekker slide gitaar werk. `You Ain’t Said Shit´ waar hij zijn mening over Donald Trump ventileert. In het indrukwekkende `Another day in hell´ beschrijft zijn ergste angsten in de covid crisis. Drank, drugs, zelfs een bezoek aan de crossroads alles om maar te overleven; vergezelt van de nodige noodkreten en dito gitaar solo ontroerend nummer. Hierop volgt het instrumentale `Boogie for Tony´ wat je tijd geeft het voorafgaande te verwerken. Hij sluit verrassend af met `1968 again´ waarin hij refereert aan de roerige jaren 60. Semi akoestisch laat zijn resonator gitaar het werk doen en kan ik me voorstellen dat het nu in de US voelt zoals toen.

Popa Chubby - Tinfoil Hat (Official)

 

Popa Chubby - "Can i Can You My Friends?"

 

Tracklist:
1: Tinfoil Hat
2: Baby Put on Your Mask
3: No Justice No Peace
4: Someday Soon (Change Is Gonna Come)
5: Can I Call You My Friends?
6: You Ain’t Said Shit
7: Another Day in Hell
8: Boogie for Tony
9: Cognitive Dissonance
10: Embee’s Song
11: 1968 Again

Popa Chubby Online : www.popachubby.com


Ook op Blues Magazine ...