Foto Recensie: Nina Simone - The Colpix Singles

Nina Simone – The Colpix Singles
Format: 2CD – Vinyl LP – Digital / Label: Stateside Records
Releasedatum: 23 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Over het leven van zangeres, pianiste en burgerrechten activiste Nina Simone is al genoeg gezegd en geschreven. Het is daarom belangrijker, en een stuk fijner, om de muziek van deze getalenteerd en getormenteerde artieste te beluisteren.
Op het Stateside label is nu een dubbel cd verschenen waarop al haar singles op het Colpix label verzameld zijn. Nina stond onder contract bij het Colpix label tussen 1964 en 1964 en het label gaf haar de volledige artistieke vrijheid. En dat is uitstekend te horen op deze verzamelaar. Nina geeft haar geheel eigen draai aan flink wat muzieksoorten.

Zoals de georkestreerde pop in Chilly Winds Don’t Blow, die flink omhoog gehaald wordt door de in de gospel gewortelde zang van Nina. Zij lijkt zich niets van de gladde begeleiding aan te trekken en gaat gewoon haar soulvolle en eigenzinnige gang. Children Go Where I Send You is een gospelsong die gedragen wordt door Nina’s stuwende piano. Een voor die tijd (1959) onwaarschijnlijk soulvolle swinger. Ann Ronell’s Willow Weep For Me krijgt in Nina’s versie een loom swingende bluesy jazz uitvoering met heerlijk warme blazers.
The Other Woman is een nummer van Jesse Mae Robinson, evenals Nina een zwarte zangeres-pianiste. Een lome mix van blues en jazz waarin het warme stemgeluid van Nina je hart steelt. Rodgers en Hammerstein’s It Might As Well Be Spring, uit de film State Fair uit 1945, zou zonder Nina’s warme soulvolle stem niets anders zijn dan 50’s gladde AOR. Billie Holiday’s Fine And Mellow is uiteraard op het lijf van Nina geschreven. Under The Lowest is een live opgenomen instrumental waarin Nina als eigengereide swingende pianiste te horen is.
Op cd 2 staat Trouble In Mind, dat dezelfde swing heeft, die het werk van Ray Charles ook kenmerkte. Over Ray Charles gesproken, Come On Back Jack, is Nina’s antwoord op diens Hit The Road, Jack. Cotton Eyed Joe is een traditioneel Amerikaanse folknummer, dat wij jammer genoeg hoofdzakelijk kennen in de onbenullige dance versie van de Zweedse band Rednex. In Nina’s versie kon het contrast niet groter zijn want zij vertolkt dit nummer op een zeer intieme jazz wijze. Dit prachtige overzicht wordt op gepaste wijze afgesloten met Blackbird (niet het Beatles nummer!), dat Nina a capella uitvoert, slechts bijgestaan door Afrikaans aandoende percussie. Het is ondoenlijk om alle nummers stuk voor stuk te noemen. Er is maar één, en betere, manier om er achter te komen hoe die klinken. Deze verzamelaar aanschaffen en beluisteren!

Laat je overrompelen door de veelzijdigheid van deze grootse artieste.

Nina Simone//// Come on back jack


Tracklist:
CD1:
01. Chilly Winds Don’t Blow
02. Solitaire
03. Children Go Where I Send You
04. Willow Weep For Me
05. The Other Woman
06. It Might As Well Be Spring
07. Summertime
08. Fine And Mellow
09. Since My Love Has Gone
10. Tomorrow (We Will Meet Once More)
11. Under The Lowest (short version)
12. If Only For Tonight
13. Nobody Knows You When You’re Down And Out
14. Black Is The Color Of My True Love’s Hair

CD2:
01. Trouble In Mind
02. Cotton Eyed Joe
03. Work Song
04. Memphis In June
05. You Can Have Him
06. Gin House Blues
07. Come On Back Jack
08. You’ve Been Gone Too Long
09. In The Evening By The Moonlight
10. I Want A Little Sugar In My Bowl
11. I Got It Bad (And That Ain’t Good)
12. Little Liza Jane
13. Blackbird

Website: Nina Simone


Ook op Blues Magazine ...