nina simone mood indigo

Nina Simone – Mood Indigo – The Complete Bethlehem Singles
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: BMG Records
Releasedatum: 9 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Fans van Nina Simone worden de laatste tijd verwend! Na de dubbel cd ‘The Colpix Singles‘ is er nu een cd waarop alle Nina Simone singles staan, die op het Bethlehem label verschenen. En dan heb ik het over eind jaren ’50/begin jaren ’60.
Voor Nina betekende de platendeal met het Bethlehem label zakelijk gezien weer één van de vele dieptepunten uit haar leven. Zij liet zich namelijk gigantisch naaien door dit label door de rechten van haar nummers voor een eenmalig bedrag van 3000 Dollar te verkopen waardoor ze in de loop van de volgende jaren ruim een miljoen aan royalties mis zou lopen. Muzikaal gezien horen haar jaren op het Bethlehem label echter tot haar hoogtepunten.
Dat is goed te horen op deze verzamelaar, die eigenlijk haar debuutalbum ‘Little Girl Blue’ is met een enigszins gewijzigde volgorde, plus de toevoeging van de single Porgy (I Loves You Porgy), dat dit album opent.
Nina brengt dit Gershwin nummer in een ingetogen jazzy versie waarin de blues tot ons komt via haar gekwelde zang.  De begeleiding in dit nummer, en op het hele album, is in zeer professionele handen van bassist Jimmy Bond en drummer Albert “Tootie” Heath. Ook de B-kant van de single, Love Me Or Leave Me, is aanwezig en is een heerlijk lome shuffle. Tijdens Nina’s fabuleuze pianosolo blijkt, dat wij het met onze Pia Beck maar met een slap aftreksel moesten doen. In Little Girl Blue wordt de blues door Nina verpakt in een breekbare jazzy ballad, die ontroerend intiem klinkt. Don’t Smoke In Bed is een zeer ontroerend nummer over het einde van een huwelijk. Slechts Nina’s zang en piano zijn genoeg om je kippenvel over je hele lichaam te bezorgen. African Mailman is een instrumentaal nummer dat begint met Nina’s eigenzinnige spel en zich ontwikkelt tot een swingend soul-jazz nummer.
Nina blijft ongenadig doorswingen in haar versie van Duke Ellington’s Mood Indigo en in de instrumental Central Park Blues switcht Nina moeiteloos van blues naar jazz en zelfs klassieke muziek. Eén van de hoogtepunten op dit album is de instrumentale versie van You’ll Never Walk Alone, die veel meer dramatiek in zich heeft dan alle latere vocale versies. Ook Plain Gold Ring behoort tot de hoogtepunten. De blues spat van dit nummer af met zijn zacht roffelde drums, stug doorswingende bas en het pianospel vol pathos. Door de ingetogen versie van He’s Got The Whole World In His Hands komt de gospelboodschap van het nummer nog dieper bij je binnen.
De aflsuiter, My Baby Just Cares For Me, kennen we natuurlijk allemaal nog, al was het maar door het feit dat dit nummer in 1986 gebruikt werd in een Chanel No.5 reclame. Het blijft gewoon een heerlijk swingend nummer.

De periode op het Bethlehem label mag dan financieel een ramp voor Nina zijn geweest, muzikaal behoort deze periode zeer zeker tot één van de hoogtepunten uit haar carrière.

Nina Simone - "Plain Gold Ring" ("Little Girl Blue" High Fidelity Sound)Tracklist:
01. Porgy (I Loves You Porgy)
02. Love Me Or Leave Me
03. Little Girl Blue
04. He Needs Me
05. Don’t Smoke In Bed
06. African Mailman
07. Mood Indigo
08. Central Park Blues
09. For All We Know
10. Good Bait
11. You’ll Never Walk Alone
12. Plain Gold Ring
13. He’s Got The Whole World In His Hands (alternate take)
14. My Baby Just Cares For Me

Website: Nina Simone


Ook op Blues Magazine ...