Foto Recensie: Neil Young – Songs For Judy

Neil Young – Songs For Judy
Format: CD – LP – Digital / Label: Reprise Records – Warner Bros. Records
Releasedatum: 30 November 2018

Tekst: Paul Op den Kamp

Een nieuw live album met oude inhoud. Deze opnames zijn een registratie van de tournee van 1976. Lang was dit enkel verkrijgbaar als bootleg. Het verslag van een periode waarin Neil Young op een kruising stond. De grote klassiekers waren al uitgebracht, de verwarring van eind jaren zeventig en de gehele jaren tachtig moest nog beginnen.

Tijdens het intro stuk volgt een heel betoog over Judy Garland. Neil Young vertelt haar die bewuste avond te hebben gezien! De diva was bij de opnames van dit concert al tien jaar dood. Wie weet welke Garland-achtige chemische ondersteuning hij had ingenomen. Nuchter was hij in ieder geval niet. De albumtitel is in ieder geval wel verklaart.

Het concert ontvouwt zich vervolgens een staalkaart van het oeuvre, een alternatief op de gewone ‘greatest hits’. Ook de liedjes die normaal met band worden gespeeld blijven in de one man setting overeind. Zelfs het orkestrale A Man Needs A Maid kan door gebruik van een synthesizer haar gotische hoogten bereiken. Met No One Seems To Know biedt ‘Songs For Judy’ een eerder niet uitgebracht nummer. Doordat er niet geknipt is in de bindteksten krijg je een goed idee hoe de avond toen verlopen moet zijn geweest. Tussen de liedjes door toont Young zich zeer spraakzaam. Het zou weleens anders zijn…..
Voor zowel diegene die een paar albums van Neil Young heeft als voor de hardcore fan is dit een niet te missen release. Een prachtig optreden waarin de artiest op zijn best is.

Na het eerder verschenen ‘Tonight’s The Night’ eerder dit jaar is dit het tweede live album dat verschijnt. Albums die stukken beter zijn dan de gewone releases die Young op ons afvuurt. Ik vraag mij dan af wat er nog in de kluis ligt? Een album over de TRANS tour lijkt mij ook wel wat. Robotstem meets hardrock!

Neil Young - The Losing End (Official Audio)


Tracklist:
01. Songs For Judy (Intro)
02. Too Far Gone
03. No One Seems To Know
04. Heart Of Gold
05. White Line
06. Love Is A Rose
07. After The Gold Rush
08. Human Highway
09. Tell Me Why
10. Mr. Soul
11. Mellow My Mind
12. Give Me Strength
13. A Man Needs A Maid
14. Roll Another Number
15. Journey Through The past
16. Harvest
17. Campaigner
18. Old Laughing Lady
19. The Losing End
20. Here We Are In The Years
21. The Needle And The Damage Done
22. Pocahontas
23. Sugar Mountain

Website: Neil Young


Ook op Blues Magazine ...