Foto Recensie: Mississippi Heat - Madeleine
Mississippi Heat – Madeleine
format : CD digital
Label: Vanderlinden recordings
Release 1 april 2022

Tekst: Jos Verhagen

Mississippi Heat, de Chicago blues band viert met hun 13 Album Madeleine hun dertig jarig bestaan. Zeven jaar na hun laatste werkstuk Cab driving man, een album dat in deze zeven jaar regelmatig op mijn draaitafel lag, ben ik blij met deze nieuw plaat. Verzorgt, vol afwisseling, top geproduceerd gewoonweg heerlijke blues. In de liner notes zegt Buddy Guy onder andere ” it’s been a long time since I heard a good blues band like this.”

Mississippi Heat wordt geleid door Pierre Lacocque, Mondharmonica en vocals, en een krachtige vrouwelijke zang tegenpool, op dit album vertolkt nieuwkomer Daneshia Hamilton. Dit jubileum album wordt samen gevierd met tal van guests zoals long time Heat zangeres Inetta Visor, met Lurrie C Bell, Carl Weathersby op Guitar + Vocals, Chris “Hambone” Cameron Hammond B-3 en Piano en Kenny Smith drums.

Dit gehele album straalt een vrolijkheid uit die past bij dit dertig jarig bestaan. Guest Carl Wheatersby en Pierre Lacocque openen dit album met het nummer Silent too long, en het doet je meteen verlangen naar meer. Hoewel de tekst over iets anders gaat is het inderdaad Silent to long, zeven jaar tussen een album is veel. De nieuwe zangeres Daneshia Hamilton neemt het tweede nummer voor haar rekening en deze powerhouse laat zich gelden in Batty Crazy. Inetta Visor neemt de vocalen voor haar rekening in het vrolijke, op een reggae ritme gedreven Havanna en mi Alma. Carl Wheathersby opent dit nummer waarna Pierre Lacocque en Mark Franklin respectievelijk op mondharmonica en trompet een lekker stukje wegblazen.

Uninvited Guest

Door de aanwezigheid van toppers als Lurrie Bell klinkt dit als blues zoals blues bedoeld moet zijn. In Uninvited guest neemt hij ons mee in de blues traditionals en zoals hij het door Daneshia Hamilton gezongen Nothing I can do voorziet van een karakteristieke solo, weergaloos, top gitarist. Het is een van de mooiste nummers op deze plaat. In The empty nest blues komt alles uit de blues samen, de mondharmonica, gitaar, blazers zang en backing vocals, vrolijkheid ten top.

Het feestje is nu goed op gang, het uptempo Ridin on the hit swingt als een tiet. Het drijft op een gruwelijk bas ritme van Brian Quinn en de boogie piano van Johnny Iguana. In Every is doing something is het vooral Pierre Lacoque die zich doet gelden samen met gitarist Micheal Dotson die dit nummer lekker uitspeelt in een heerlijke solo.

Madeleine

Zo krijgt iedereen op dit feestje zijn moment of shining; de titeltrack Madeleine is de aanzet tot het slot van het feestje en het moment van Pierre Lacoque en Lurrie Bell om te shinen in deze heerlijke instrumental. Zoals in zoveel nummers op dit album laat bandleider Pierre Lacoque zien dat Mississippi heat zijn band is, zijn mondharmonica spel is de rode draad op dit album. Met de muzikanten die hij om zich heen verzameld heeft, geeft hij met zijn mondharmonica de richting aan. Het uit zich in prachtige nummers zoals Truth like rain. Oud zangeres Inetta Visor sluit het album af met Trouble, een nummer totaal passend op dit blues feest, je zou willen dat er geen eind aan komt. Maar aan alle feestjes komt een eind en dan is het fijn dat er zoiets als een repeat knop bestaat.

Tracklist
1. Silent too long
2. Batty crazy
3. Havanna en mi alma
4. Uninvited guest
5. Nothin’ I can do
6. Empty nest blues
7. Ridin’ on a hit
8. Everybody do somethin’
9. Madeleine
10. At the luck star
11. Truth like rain
12. Trouble

Met medewerking van:
Pierre Lacocque harmonica, band leader
Inetta Visor vocals (3,6,12)
Daneshia Hamilton vocals (2,5,7,10)
Lurrie Bell vocals (4), guitar (4,5,9)
Carl Wheatherby vocals (1), lead guitar (3 intro,6,12)
Michael Dotson vocals & lead guitar (8,11), except (1,5,7,9,12)
Giles Corey rhythm guitar (all tracks, except 11). lead guitar (1,2)
Brian Quinn acoustic and electric bass
Terrence Williams drums (all tracks except 2,4,9)
Kenny Smith drums (2,4,9)
Chris “HAMBONE” Cameron organ (B-3), wurlitzer, clavinet
& piano (all tracks except 2,7,11 where Johnny Iguana appears)
Marc Franklin trumpet, horn arrangements (3,6,7,10)
Kirk Smothers sax (3,6,7,10)
Nanetter Frank, Diane Madison & Mae Koen
(A.K.A.“NADIMA”) Background Vocals & Arrangements (3,6,7,10,12)
Ruben Alvarez percussion (3,10)


Ook op Blues Magazine ...